09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο διάσημος τενόρος εγκατέλειψε τη Σκάλα του Μιλάνου από τον φόβο των loggionisti

Το «κράξιμο» διώχνει τον Ρομπέρτο Αλάνια

      Pin It

23-1Ρομπέρτο Αλάνια – Σκάλα του Μιλάνου, σημειώσατε 2. Ο διάσημος Γαλλοσικελός ερμηνευτής όχι απλώς δεν κατάφερε να αντέξει την παράδοση που έχει το σπουδαίο λυρικό θέατρο στο γιουχάισμα, αλλά έφυγε και μόνο με την πιθανότητα να αποδοκιμαστεί. Οι περίφημοι loggionisti, οι χούλιγκαν της κλασικής μουσικής, όπως τους ονομάζουν, οι οποίοι γιουχάρουν αδιακρίτως οτιδήποτε δεν συνάδει με το γούστο τους, το έκαναν πάλι το θαύμα τους: κατάφεραν να διώξουν τον Αλάνια πριν καν ξεκινήσει πρόβες με τον «Βέρθερο» του Μασνέ.

 

Η κακή τους σχέση, βεβαίως, έχει παρελθόν. Ποιος ξεχνά πως το 2006 ο Αλάνια είχε ένα από τα πιο άσχημα ξεσπάσματα στην ιστορία της όπερας, όταν εγκατέλειψε στα κρύα του λουτρού τη σκηνή της Σκάλας και το κοινό εν μέσω της παράστασης της «Aΐντα»; Η αιτία; Μια μικρή μερίδα κοινού (οι οποίοι κάθονταν στις φτηνές θέσεις, στα πάνω θεωρεία, όπου παραδοσιακά αγοράζουν εισιτήρια οι γνώστες) τον γιούχαρε. Εκείνος αργότερα περιέγραψε την εχθρική αντίδραση των loggionisti ως «ταπεινωτικό χτύπημα» που του έσπασε την καρδιά.

 

Οντως, το «κράξιμο» κατά τη διάρκεια της παράστασης δεν είναι μια αντίδραση που μπορεί εύκολα κανείς να διαχειριστεί. Αλλά καθώς ο Αλάνια έχει θερμό ταμπεραμέντο, το αποτέλεσμα ήταν να μην ξαναγυρίσει πίσω.

 

Ωσπου, πριν από λίγο καιρό, ο νέος διευθυντής της Σκάλας, Αλεξάντερ Περέιρα, θεώρησε πως μπορεί να φέρει κοντά τις δύο πλευρές, αν και παραδέχτηκε δημοσίως πως και για τον ίδιο οι loggionisti ήταν ο λόγος που δίσταζε να αναλάβει το διάσημο θέατρο (τον Μάρτιο).

 

Η πρεμιέρα του «Βέρθερου» επρόκειτο να δοθεί τον Νοέμβριο, αλλά ο Αλάνια (που έχει πίσω του ένα ηχηρό διαζύγιο με τη διάσημη Ρουμάνα σοπράνο Αντζελα Γκεοργκίου) βρέθηκε στο Μιλάνο τον Ιούλιο για τις πρώτες επαφές. Κι ενώ ο τενόρος διαπίστωσε πως το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό, έπεσε -για κακή του τύχη- πάνω σε απεργίες στο θέατρο, με αποτέλεσμα να του ξυπνήσουν μνήμες από το παρελθόν που τον έκαναν να φύγει τρέχοντας. «Το τελευταίο δεκαπενθήμερο όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις στη Σκάλα ακυρώθηκαν. Λυπάμαι, αλλά είναι πέρα από τις δυνάμεις μου να αντιμετωπίσω ξανά τόσο μεγάλη ένταση», είπε κι εγκατέλειψε την προοπτική της επιστροφής.

 

Ο Τζίνο Βετζίνι, πρόεδρος του σωματείου Amici del Loggione, μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica», χαρακτήρισε την αντίδραση του Aλάνια «παιδαριώδη», διευκρίνισε πως «η συμπεριφορά κάποιων λίγων loggionisti δεν μπορεί να χαλά την εικόνα και των υπόλοιπων» και κατέληξε ρίχνοντας την μπάλα στον τενόρο: «Δεν νομίζω ότι τον Ιούλιο υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες. Ούτως ή άλλως όμως, ένας σοβαρός καλλιτέχνης πρέπει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό ανεξαρτήτως αντιδράσεων».

 

Ματούλα Κουστένη

 

Scroll to top