Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

SYNTAXEISΣε δύο κατηγορίες με μοναδικό κριτήριο το πότε ξανάρχισαν να εργάζονται κατατάσσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όσους συνταξιούχους παράλληλα με την καταβολή της σύνταξης έχουν επιλέξει να εργάζονται:

 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, για όσους έπιασαν δουλειά από 15 Ιουλίου του 2010 και μετά μειώνονται πάραυτα (από την 1-1-2013) και σημαντικά οι συντάξεις τους, ενώ για όσους άρχισαν την εργασία τους πριν από τη 15η Ιουλίου 2010 θα μειωθούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και όχι φέτος.

 

Ετσι όσοι συνταξιούχοι επιλέξουν φέτος να εργαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

 

α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.

 

β) Για όσους εργάζονται και είναι πάνω από 55, τότε το ποσό που ξεπερνά τα τριάντα ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (με σημερινές τιμές 1.023 ευρώ, αφού το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι 34,11 ευρώ) θα περικόπτεται κατά 70%.

 

Οπότε, αν κάποιος συνταξιούχος (που ήταν μισθωτός) εργάζεται και ξεκίνησε την εργασία του τον Σεπτέμβριο του 2012 (άρα μετά τη 15η Ιουλίου 2010) και ελάμβανε σύνταξη 1.723 ευρώ, πλέον θα λαμβάνει το ποσό των 1.233 ευρώ, δηλαδή θα χάσει 490 ευρώ.

 

Βέβαια, ο νόμος προβλέπει ότι για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ο αριθμός των 30 ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

 

Σε περίπτωση συρροής συντάξεων, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες σε ύψος κύριες συντάξεις. Ειδικότερα για τους δικαιούχους κατώτατων ορίων συντάξεων, η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα. Εάν το οργανικό ή τα οργανικά ποσά υπερβαίνουν τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, τότε τα ποσά αυτά περικόπτονται.

 

Βέβαια, για όσους συνταξιούχους ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ οι μειώσεις δεν σταματούν εδώ αφού, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι που ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και είναι άνω των 55 ετών υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

 

Αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές ωστόσο δεν πάνε χαμένες, αφού ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων.

 

Scroll to top