- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Φανταχτερό κάτεργο στο Λασίθι

10/09/14 ΕΛΛΑΔΑ

getFile (7) [1]ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Τον δρόμο για την πάταξη της ασυδοσίας στην τουριστική αγορά της Κρήτης εις βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων δείχνουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Elounda Princess, στο Λασίθι. Χθες, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και καταγγελίες πέτυχαν να τους καταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων τους καθώς ήδη εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν χωρίς να έχουν πληρωθεί ή στην καλύτερη περίπτωση έχοντας εισπράξει μόλις έναν μισθό.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά από τα μέσα Ιουλίου, όταν παρά τις συνεχείς τους οχλήσεις προς τον εργοδότη τους, εκείνος αρνήθηκε να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους. Οι έξι εργαζόμενοι της επιχείρησης, σε συντονισμό με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Λασιθίου «Τάλως», κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τόσο την εργασιακή τους διαφορά όσο και την ύπαρξη ανασφάλιστης εργασίας στο ξενοδοχείο, ενώ στις αρχές Αυγούστου προχώρησαν και σε επίσχεση εργασίας.

 

Συμπαράσταση και από τους τουρίστες

 

Μάλιστα, σε μια σπάνια για τα… τουριστικά ήθη της περιοχής κίνηση, οι εργαζόμενοι προχώρησαν και σε διαδήλωση με πλακάτ μπροστά στο ξενοδοχείο ενημερώνοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτό αλλά και άλλους ενοίκους γειτονικών ξενοδοχείων και γενικότερα τους επισκέπτες της Ελούντας. Στην κίνησή τους αυτή, οι εργαζόμενοι βρήκαν θερμούς συμπαραστάτες τους τουρίστες, οι οποίοι αναγνώρισαν το προφανές δικαίωμα στον μισθό για τους ανθρώπους που τους εξυπηρετούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

 

Τελικά, υπό το βάρος των προστίμων αλλά και της κατακραυγής ο ξενοδόχος αναγκάστηκε να ασφαλίσει τους ανασφάλιστους εργαζομένους ενώ χθες κατέβαλε σημαντικό μέρος των δεδουλευμένων, δίνοντας την υπόσχεση πλήρους εξόφλησης το αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη καταγγέλλουν σωρεία παραβάσεων της εργασιακής νομοθεσίας από τους ξενοδόχους, με απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστους εργαζομένους και ανύπαρκτους ελέγχους από τα όργανα της πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιεράπετρα Λασιθίου, σε έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς όλης της χώρας, οι ξενοδόχοι έχουν αρνηθεί να υπογράψουν κλαδική σύμβαση για τους υπαλλήλους τους με αποτέλεσμα να επικρατεί πλήρης ανομία.

 

«Πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα, επικρατούν συνθήκες σκλαβιάς», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των σωματείων επισιτισμού και τουρισμού στην Κρήτη.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=232471