- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Καλπάζει ο Έμπολα, στα ύψη το κόστος για τη Δυτ. Αφρική

12/09/14 Εγκυκλοπαίδεια υγείας,ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,ΥΓΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ - TOP STORY

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των προσώπων που έχουν μολυνθεί από τον πολύ συχνά θανατηφόρο ιό Έμπολα στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα φτάνοντας τα 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 37 εκ των οποίων στοίχισαν τη ζωή στους ασθενείς.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στη ΛΔ Κονγκό θεωρείται πως δεν σχετίζεται με αυτό στη δυτική Αφρική, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις υγειονομικές αρχές στη χώρα, πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος του ιού. Ο ΠΟΥ εξήρε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό προβαίνει σε αποφασιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τις αρχές στη ΛΔ Κονγκό, η επιδημία παραμένει «περιορισμένη», στην περιοχή Μπέντε, στην επαρχία Εκουατέρ, 800 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα. Παρά όμως την επιβολή καραντίνας στην Ντζέρα, στο νότιο τμήμα της Μπέντε, όπου καταγράφηκε αρχικά το ξέσπασμα, ο Έμπολα εξαπλώθηκε καθώς αναφέρθηκαν κρούσματα και σε άλλες πόλεις. Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι ανοίγει δύο κέντρα νοσηλείας ασθενών με Έμπολα στην περιοχή όπου έχει καταγραφεί το ξέσπασμα της επιδημίας.

 

Διανομή σαπουνιών στη Σιέρα Λεόνε

Η κυβέρνηση στη Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διανείμει 1,5 εκατομμύρια σαπούνια για τον περιορισμό της επιδημίας που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 2.300 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εθελοντές πρόκειται να διανείμουν τα σαπούνια, σε μια εκστρατεία η οποία έχει επίσης στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον ιό και τη σπουδαιότητα της υγιεινής, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του Έμπολα.

 

Υψηλό το οικονομικό κόστος

Η επιδημία του ιού Έμπολα είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και να αυξήσει τις οικονομικές ανάγκες των τριών αυτών χωρών της δυτικής Αφρικής, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η ανάπτυξη στη Γουινέα θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ.

«Ιδιαίτερα στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, οι μεγαλύτεροι τομείς αυτών των ήδη εύθραυστων οικονομιών… έχουν πληγεί», δήλωσε ο Μάρεϊ. «Το γεγονός αυτό με τη σειρά του δημιουργεί σημαντικά χρηματοδοτικά κενά στις δημοσιονομικές και εξωτερικές υποθέσεις των δύο αυτών χωρών, προκαλώντας την άνοδο του πληθωρισμού».

Είπε επίσης ότι η κρίση έχει φέρει στο φως μεγάλα χρηματοδοτικά κενά συνολικού ύψους μεταξύ 100 και 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες και ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για επιπλέον χρηματοδότηση.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να συρρικνωθεί στο 8% από το 11,3% το τρέχον έτος, ενώ η ανάπτυξη στη Λιβερία είναι πιθανό να μειωθεί στο 2,5% από το 5,9%. Παρόμοια ενδέχεται να είναι η κατάσταση και στη Γουινέα, όπου η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει πτώση από το 3,5% στο 2,4%.

Ο Μάρεϊ τόνισε την αναγκαιότητα για μια μεγάλης κλίμακας και σωστά συντονισμένης επέμβασης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει ποσοστό θνησιμότητας που φθάνει έως και το 90%. Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα και άλλα σωματικά υγρά.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=233148