- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Τους λιώσαμε, τους ισοπεδώσαμε στο Πέραμα»!

12/09/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Χρυσή Αυγή είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή στο επεισόδιο ενώ η τοπική ιστοσελίδα της υποστήριζε ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη μαρτυρία για εμπλοκή χρυσαυγιτών σε αυτό

 

Το ηχητικό ντοκουμέντο μπορείτε να το αναζητήσετε στον ιστότοπο της «Εφ.Συν.» (www.efsyn.gr)

 

poulikogiannhs [1]Του Δημήτρη Ψαρρά

 

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τη δολοφονική επίθεση Τάγματος Εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα με στόχο ομάδα αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. Η επίθεση είχε καταλήξει στον τραυματισμό τουλάχιστον δέκα στελεχών του ΠΑΜΕ. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, χτυπημένος στο κεφάλι από αιχμηρό αντικείμενο. Αργότερα κατασχέθηκαν σε έρευνα στα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής ρόπαλα με αυτοσχέδιες μεταλλικές απολήξεις.

 

Η Χρυσή Αυγή κατά την προσφιλή της συνήθεια αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στο επεισόδιο του Περάματος και έσπευσε να καταγγείλει τα «ψέματα των μπολσεβίκων», ενώ η τοπική ιστοσελίδα της οργάνωσης υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη μαρτυρία που να δείχνει πως [οι επιτιθέμενοι] ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής».

 

Τηλεφωνική επικοινωνία

 

Φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για τηλεφωνική επικοινωνία του «περιφερειάρχη» της ναζιστικής οργάνωσης Ιωάννη Λαγού με το τοπικό στέλεχος Σωτήρη Δεβελέκο, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Πειραιά με την «Ελληνική Αυγή». Η συνδιάλεξη πραγματοποιείται λίγα λεπτά μετά την επίθεση και αποτελεί πλήρη απόδειξη για την οργανωμένη δράση του τοπικού Τάγματος Εφόδου.

 

Το ηχητικό ντοκουμέντο μπορείτε να το αναζητήσετε στον ιστότοπο της «Εφ.Συν.» (www.efsyn.gr). Παραθέτουμε τα πιο χαρακτηριστικά σημεία:

 

Δεβελέκος: Ελα ρε Γιάννη. Αυτοί ήτανε κουμμουνιστές, κνίτες;

 

Λαγός: ΚΚΕ που είχανε βγει για να σβήσουν κάτι συνθήματα που είχαμε γράψει εμείς πριν από δύο βραδιές. Βγήκανε για να σβήσουνε συνθήματα και τους πετύχανε, φίλε. Δέκα αυτοκίνητα με 4 και με 5 άτομα, ισοπεδωθήκανε και τα 45 άτομα που ήταν εκεί πέρα, τους λιώσανε, τους λιώσανε…

 

Δεβελέκος: Ε, ρε πούστη μου…

 

Λαγός: Ητανε κι ο πρόεδρος της Ζώνης κάτω, που το παίζει εκεί πέρα, ξέρεις, ο πρόεδρος και καλά της Ναυπηγοεπισκευαστικής της Ζώνης, τον λιώσανε κι αυτόν και του λέει ο Τάσος: Αντε μείνε στο σπίτι σου μέσα την επόμενη φορά, για να τελειώνουμε. Αυτά που ξέρατε τελειώσανε, και στο Πέραμα και παντού, του λέει, εδώ στον Πειραιά. Τους λιώσανε φίλε, 45 άτομα, δεν ξέρανε, λέει, από πού να φύγουνε, τους βαράγανε 10 λεπτά.

 

Δεβελέκος: Πω πω, να σου πω, αυτοί πρέπει να ’χουνε πάει νοσοκομεία τώρα, και χοντρά μάλιστα.

 

Λαγός: Πω, ναι, ναι, ναι, ναι, φάγανε ξύλο ρε.

 

Δεβελέκος: Οπως τους έχω εγώ τους Περαματιώτες στο κεφάλι μου, να πούμε, πρέπει να μαζέψανε πολλά. Μόνο ξύλο;

 

Λαγός: Φάγανε ξύλο πολύ σού λέω. Αφού, λέει, σε μια φάση ήτανε κάτω ανάσκελα και τέτοια να πούμε, εντάξει, χωρίς τίποτα κέρατα βέβαια κι ιστορίες, έτσι, αλλά φάγανε ξύλο όμως. Φάγανε ξύλο πολύ, τους δείρανε καλά. Από μας χτύπησε μόνο ο Αντωνάκης. Κάποιοι φύγανε. Τους πιο πολλούς τούς προλάβανε, τους λιώσανε, τους λιώσανε. Κι όπως ήτανε ένα κομβόι δέκα αυτοκίνητα, τους κατεβάσανε κάτω απ’ τα αυτοκίνητα και τους ισοπεδώνανε, τους σπάγαν τ’ αμάξια, τους βαράγανε.

 

Δεβελέκος: Ω, ρε φίλε. Τι λες τώρα.

 

Λαγός: Φάγανε πολύ, πολύ ματσούκι. Και χτύπησε μόνο ο Αντωνάκης από μας, που είναι στο 5μελές, έφαγε μια πέτρα, λέει, από μακριά που του ρίξανε, τίποτα άλλο, ούτε με τα χέρια ούτε τίποτα.

 

Δεβελέκος: Πω, πω ρε πούστη, και Νίκαια;

 

Λαγός: Τους λιώσαν, εντάξει, Νίκαια δεν ήταν σοβαρό, είχανε βγει 6-7 άτομα, να πούμε, τους πήραν οι δικοί μας από πίσω, παρατήσαν τις μπογιές και τρέχανε οι άλλοι.

 

Δεβελέκος: Ω, ρε πούστη να πούμε, ω ρε πούστη.

 

Λαγός: Το πολύ έγινε εδώ, στο Πέραμα, έγινε κόλαση, σου λέω, φίλε, έγινε ισοπέδωση, ισοπέδωση.

 

Δεβελέκος: Πανταζής περίχαρος να πούμε, περιχαρής τώρα, εκεί, σου κουνιέται…

 

Λαγός: Ε, εντάξει φίλε τώρα, μέτραγε, κόσμος πολύς, άκου τώρα, ήρθανε 45 άτομα κομβόι για να γράψουνε τώρα αυτοί, φίλε, φαντάσου, έχουν τρομοκρατηθεί…

 

Δεβελέκος: Λογικό είναι. Και λίγοι είναι, και λίγοι πρέπει να ’ναι.

 

Λαγός: 45 άτομα για να γράψουνε, τώρα, φαντάσου τώρα, τι τρομοκρατία επικρατεί ότι είναι…

 

Δεβελέκος: Για να σβήσουνε σύνθημα, τώρα, βγήκανε 45 άτομα, α ρε.

 

Λαγός: Και βγήκανε οι δικοί μας 18, 18-20, πόσοι ήτανε και τους λιώσανε, τους λιώσανε.

 

Δεβελέκος: Παλικάρια, να πούμε.

 

Λαγός: Τους λιώσανε.

 

Δεβελέκος: Παλικάρια, παλικάρια, τι έγινε τώρα; Οι Περαματιώτες θα πάνε και πουθενά αλλού τώρα, αφού έχουνε πάρει φόρα, θα πάνε και σε κάνα άλλο στέκι, πουθενά εκεί γύρω, ε;

 

Λαγός: Οχι, όχι, όχι, εντολή να διαλυθούνε ρε φίλε, να πάνε σπίτια.

 

Δεβελέκος: Τους έδωσες τέρμα;

 

Λαγός: Να πάνε, να φύγουνε τώρα, ε τι εντάξει.

 

Δεβελέκος: Ε, μην τσιμπήσουνε και κάνα δικό μας και έχουμε άσχημο τέλος.

 

Διαθέτουμε δηλαδή την προφορική ομολογία του ίδιου του Λαγού για την οργάνωση της επίθεσης από τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα με εξαιρετικά σημαντικές λεπτομέρειες. Αφήνουμε κατά μέρος τους κομπασμούς των δύο συνομιλητών (20 «δικοί μας» και «έλιωσαν» τους 45 του ΠΑΜΕ), γιατί βέβαια τα νούμερα, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ήταν μάλλον αντίστροφα και επιπλέον το Τάγμα Εφόδου ήταν οπλισμένο με ρόπαλα και μαχαίρια. Το σίγουρο είναι ότι ο Λαγός επιβεβαιώνει πως δεν επρόκειτο για «σύγκρουση» μεταξύ αντίπαλων ομάδων, αλλά για ενέδρα. Το σημαντικό είναι ότι ο προφυλακισμένος βουλευτής περιγράφει τη δολοφονική μανία των συναγωνιστών του, ενώ από τον τρόπο που έδωσε το «τέρμα» επιβεβαιώνεται ότι οι επιθέσεις είναι οργανωμένες από τα πάνω, από την ηγεσία της οργάνωσης, η οποία αποφασίζει το πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν καθώς και εναντίον ποιων στρέφονται.

 

«Απλός ψηφοφόρος»

 

Ο μοναδικός τραυματίας της Χρυσής Αυγής που αναφέρεται στη συνομιλία ως μέλος του 5μελούς τοπικού οργάνου είναι ο Αντώνης Χατζηδάκης, ο οποίος προφυλακίστηκε για τη συμμετοχή του στην επίθεση. Απολογούμενος φυσικά κι αυτός αρνήθηκε κάθε ευθύνη, αλλά δεν μπορούσε να αρνηθεί την παρουσία της ομάδας των χρυσαυγιτών στην περιοχή. Περιορίστηκε κι αυτός να πει ότι είναι απλός ψηφοφόρος και υποστηρικτής της οργάνωσης. Τα ίδια είπε κι ο Αναστάσιος (Τάσος) Πανταζής, ο οποίος εμφανίζεται στη συνομιλία να οδηγεί το Τάγμα Εφόδου και να επαίρεται γι’ αυτό.

 

«Ολες οι καταθέσεις που περιέχονται στη δικογραφία είναι απολύτως ψευδείς και συκοφαντικές», είχε πει ο Λαγός κατά την απολογία του στις 2.10.2013. Και ειδικά για την επίθεση στο ΠΑΜΕ είχε ισχυριστεί ότι «το ίδιο ισχύει και για την κατάθεση του Πουλικόγιαννη, σχετικά με τη δήθεν εμπλοκή μου στην υπόθεση του Περάματος την 12.9.2013, με την οποία εγώ προσωπικά και η Χρυσή Αυγή ουδεμία σχέση έχουμε».

 

Με την πανηγυρική διάψευση αυτού του ισχυρισμού καταρρέουν και όλοι οι παρεμφερείς ισχυρισμοί για τον τρόπο λειτουργίας των Ταγμάτων Εφόδου. Και βέβαια εκτίθενται ακόμα περισσότερο όσοι εξακολουθούν να αμφισβητούν την πληθώρα των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη για τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=233315