- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τσίπρας: «Ρεαλιστικές και κοστολογημένες» δεσμεύσεις

15/09/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Εκλογές χθες», ζήτησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, γιατί  «μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει, γι' αυτό ζητάμε εκλογές, να προσφύγουμε το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου.

«Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

 

 

grafima-tsipras [1]

 

 

«Προσβλητικό για τον κόσμο»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική της κυβέρνηση για «παροχολογία» σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου και σημείωσε: «Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές».

Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.

«Ό,τι λέω μέσα, το λέω και έξω»

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που ό,τι λέω μέσα το λέω και έξω», είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση αν έχει υποστεί «μετάλλαξη» στην πορεία του προς την εξουσία.

Δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα, «για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς» και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές».

«Δεν αποτελεί προτεραιότητά μας η έξοδος από το ΝΑΤΟ»

«Δεν αποτελεί προτεραιότητά μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», τόνισε o πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.

Καταλόγισε «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιγνίδια» στην κυβέρνηση σχετικά με όσα λέγονται για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά ούτε ο Παπανδρέου.

Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά και δεν μας δίνει κανένας σημασία».

«Ποια τρόικα;»

Αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπαλλήλους της τρόικας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε την τρόικα ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ερώτηση για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με την κ. Μέρκελ αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα γοητευθεί ο ίδιος ή εκείνη από αυτόν και παρατήρησε: «Εγώ δεν θα παίξω τον ρόλο του κ. Σαμαρά, δεν θα της ζητήσω να δείξει επιείκεια. Εγώ θα πάω στη σύνοδο κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή τον κ. Σόϊμπλε».

 

 

* Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου:

  • Φιλόδοξο σχέδιο αλλά με πολλούς άγνωστους… Χ, της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
  • Εξαγγελίες Τσίπρα: Τι κοστίζουν, πού στοχεύουν, του Τζώρτζη Ρούσσου
  • Πλεόνασμα… αισιοδοξίας, του Κώστα Τσάβαλου
  • «Κόκκινα δάνεια»: Εκτός Ελλάδος τα «κοράκια», της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
  • «Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», του Βασίλη Γεώργα

 

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=233967