15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Τα υπολόγισε!

 

Χαρτί και μολύβι πήρε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρώντας να απαντήσει στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για ειδική κάρτα μετακίνησης στις αστικές συγκοινωνίες, με συμβολική ή και μηδενική συμμετοχή, που θα παρέχεται σε ανέργους και άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Ενα δίκαιο μέτρο που όφειλε να έχει πάρει και η σημερινή συγκυβέρνηση. Μέσω facebook ο υπουργός Μεταφορών υπολόγισε ότι το ετήσιο κόστος για τους ανέργους στην περιοχή της Αθήνας ανέρχεται σε 108 εκατ. ευρώ, για τους φτωχούς άλλα 210 και για την υπόλοιπη χώρα περίπου 350 εκατ. ευρώ. Στην απλή αριθμητική και στις νέες τεχνολογίες σκίζει ο επίδοξος «δελφίνος» του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην κλίμακα της κοινωνικής ευαισθησίας παίρνει κάτω από τη βάση.

 

Χ.ΤΖ.

 

……………………………………………

 

„Ελληνικός δάκτυλος;

 

Εσπευσμένα, και μάλιστα κυριακάτικα, σχολίασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κύκλοι της ΕΚΤ σχολίαζαν ότι η συνάντηση μεταξύ των Ντράγκι και Τσίπρα τον Ιούνιο ήταν ιδιωτική και πως «η ΕΚΤ έχει ως αρχή να συναντάται με πολιτικούς παράγοντες από χώρες που είναι σε πρόγραμμα, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται την αποδοχή των απόψεών τους». Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε από πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες σχολιάζουν απόψεις πολιτικών, και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός βέβαια κι αν πρόκειται για κρίσιμα θέματα από σημαντικούς παράγοντες. Υποτίθεται, πάντως, ότι η Φρανκφούρτη δεν εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και δεν εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες.

 

Γ.Σμ.

 

„Μαχαιρώματα

 

Το… συντροφικό κλίμα αλληλοκατηγοριών στην κομματική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται ανάγλυφα, όχι μόνο στις βολές Βενιζέλου σε «παλικαράκια του Μνημονίου», «φαντάσματα και καλικάντζαρους», αλλά και στις παρεμβάσεις άλλων στελεχών. Ο ακραιφνής βενιζελικός Λεωνίδας Γρηγοράκος κατηγόρησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι αφενός είχε πει ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο και, αφετέρου, ότι είχε πει πως ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε. «Δικηγόρο του προέδρου» τον χαρακτήρισε απαντώντας ο υπουργός Μεταφορών. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάντως το κύριο πιάτο για όλους. Και τι δεν άκουσε… «Χάρι Πότερ» τον αποκάλεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τάζει λαγούς με πετραχήλια είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «μόνο τάξε, τάξε, τάξε», συμπέρανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………………

 

„Η θεία σωτηρία…

 

Στην «παράπλευρη» πολιτική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ΝΑΤΟ αλλά και για το Αγιον Ορος. «Δεν αποτελεί προτεραιότητά μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ» είπε, σημειώνοντας ότι η Κουμουνδούρου «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και πως στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί. Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία σημείωσε: «Θεωρώ λογικό στην κατάσταση που βρίσκεται ο πρωθυπουργός να αναζητά την επίκληση της θείας σωτηρίας. Εγώ, όμως, δεν βρέθηκα στο Αγιον Ορος για να κοροϊδέψω ούτε για να παραπλανήσω κανέναν». Συμπλήρωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια συμφωνία του κράτους με την Εκκλησία που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

 

Ν.ΣΒ.

 

……………………………………………

 

„ΠΑΟ(Κ)

 

Από τη Λάρισα και πάνω, ΠΑΟΚ! Από τη Λάρισα και κάτω, Παναθηναϊκός. Αύριο που θα πάει στο Αιγαίο, θα γίνει Καλλονή. Μεθαύριο στο Ιόνιο, Κέρκυρα. Στην Κρήτη, ΟΦΗ. Μόνο όταν βρεθεί στη Λάρισα δεν μας είπε τι ομάδα θα είναι… Να δούμε τι άλλο θ’ ακούσουμε μέχρι τις εκλογές…

 

Ν.Ασ.

 

……………………………………………

 

„Εφυγε ο Γιώργος Ταχτσής

 

Με βαθιά συγκίνηση το Μ-Λ ΚΚΕ αποχαιρετά τον Γιώργο Ταχτσή, «που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος στην οποία πίστεψε βαθιά από τα νεανικά του χρόνια ώς την τελευταία του πνοή». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ, «ο Γιώργος Ταχτσής πέρασε από τα μικρά του χρόνια μια σκληρή ζωή στον Εβρο όπου γεννήθηκε. Φτωχόπαιδο, από νωρίς ρίχτηκε στη βιοπάλη. Εργάτης από τα νεανικά του χρόνια στην Ελλάδα και μετά μετανάστης εργάτης στη Γερμανία κι ύστερα πίσω ξανά στην πατρίδα το 1977, πάλι στο μεροκάματο, δοκίμασε όλα αυτά τα χρόνια τη σκληρή εργατική εκμετάλλευση και καταπίεση».

 

Κ.Π.

 

……………………………………………

 

„Στη «Λαμπηδόνα»

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το τρίημερο Django Festival, μια μεγάλη γιορτή της swing και gypsy jazz, στον ελεύθερο και αυτοδιαχειριζόμενο χώρο στο πευκόφυτο πάρκο Αγίας Τριάδας «Λαμπηδόνα» στον Βύρωνα. «Manouche» μουσική με νεανικό ρυθμό, lindy hop χορογραφίες, κουκλοθέατρο, προβολές, έκθεση χειροποίητων οργάνων με έμφαση στις gypsy κιθάρες σε μια υπαίθρια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο. Κάπως έτσι παραμένει ζωντανός ένας χώρος που φιλοξενεί και καλλιεργεί την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση και την αναψυχή για μικρούς και μεγάλους. Ενας χώρος που εδώ και δύο χρόνια αντιστέκεται στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση.

 

Κ.Ζαφ.

 

……………………………………………

 

„Αναβαθμίσεις…

 

Μια στο… καρφί και μια στο πέταλο το πηγαίνουν οι περιλάλητοι οίκοι αξιολόγησης στην περίπτωση της Ελλάδας. Παράλληλα με τις μίζερες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, συνεχίζουν την προπαγάνδα τους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των διεθνών κερδοσκόπων. Μετά τη S&P και την ολοκλήρωση του κύκλου αναβαθμίσεων και από τους τρεις οίκους, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατηγορία που δεν επιτρέπει τη λήψη τους από την ΕΚΤ ως ενέχυρο. Πρόβλημα δεν υπάρχει όσο η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά, όπως επισημαίνουν πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση εντός της ΕΚΤ για το τι θα συμβεί όταν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά.

 

Κ.ΤΣ.

 

……………………………………………

 

„Για τους αρχαιολόγους

 

Την ώρα που ο τρίτος θάλαμος της Αμφίπολης κινδυνεύει με κατάρρευση και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τρόπο που αμισθί προωθεί τον πολιτισμό η Αννα Παναγιωταρέα, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες συρρικνώνονται και συγχωνεύονται. Η επικείμενη αναδιοργάνωση των Εφορειών προβλέπει ως προαπαιτούμενο μεταπτυχιακό για κάθε νέο αρχαιολόγο που θα θελήσει να προσληφθεί. Αυτό καταγγέλλουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι που βλέπουν τις πολύχρονες δικές τους υπηρεσίες για την ανάδειξη των ελληνικών αρχαιοτήτων να οδεύουν προς τον κάλαθο των αχρήστων. Οποιος κι αν είναι μέσα στον τάφο θα τρίζουν τα κόκαλά του με τον τρόπο που η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει τους αρχαιολόγους. Εξάλλου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 2005 έλεγε με τη χαρακτηριστική του ειλικρίνεια: «Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να παταχθούν οι “δύο πληγές” της σύγχρονης Ελλάδας, δηλαδή η Αρχαιολογική και η Δασική Υπηρεσία». Κάτι ήξερε ο πρόεδρος!

 

Α.Ψ.

 

……………………………………………

 

Ολιγοπωλιακές δομές;

 

Στη ραδιοφωνική εκπομπή τής ERTOPEN «Ασκώ τα δικαιώματά μου, στην Ευρώπη του αύριο», με τον Περικλή Βασιλόπουλο και τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, ήταν καλεσμένος ο Αντρίκος Α. Παπανδρέου. Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού βρέθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό των απολυμένων της ΕΡΤ με την ιδιότητα του καθηγητή Οικονομίας του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αφορμή ήταν η συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο «Human Development in Times of Crisis: Renegotiating Social Justice». Αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο των παγκοσμίως γνωστών διανοητών Αμάρτια Σεν, Νταρόν Ατζέμογλου και Μάρθας Νούσμπαουμ, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει πολυδιάστατη ματιά στους οικονομικούς δείκτες και υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που βάλλονται περισσότερο σε εποχές κρίσης είναι οι φτωχοί. Και το κορυφαίο: στην Ελλάδα υπάρχουν ολιγοπωλιακές δομές στην οικονομία. Πολιτικές και οικονομικές ελίτ που βρίσκουν τρόπο να χειραγωγήσουν την οικονομία, τους δικαστές, τα ΜΜΕ, αλλά και τις τράπεζες…

 

Κ.Π.

 

Scroll to top