16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρομοκρατική ομάδα η Χ.Α.

Στο κατάμεστο από αντιφασίστες αμφιθέατρο στην Τεχνόπολη παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Ψαρρά για τη δίκη του ναζιστικού μορφώματο.
      Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Οι ομιλητές σπό αριστερά: Θανάσης Καμπαγιάννης, Βασιλική Γεωργιάδου, Δημήτρης Ψαρράς, Κωστής Παπαϊωάννου, Τασία Χριστοδουλοπούλου

Οι ομιλητές σπό αριστερά:
Θανάσης Καμπαγιάννης, Βασιλική Γεωργιάδου, Δημήτρης Ψαρράς, Κωστής Παπαϊωάννου, Τασία Χριστοδουλοπούλου

Δεν ήταν μόνο η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Ψαρρά με τίτλο «Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη», ούτε η χρονική συγκυρία της επετείου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι λόγοι που γέμισε ασφυκτικά χθες το βράδυ η αίθουσα του αμφιθεάτρου του «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη του Δήμου της Αθήνας. Ηταν κυρίως μια ευκαιρία συνάντησης ώστε να συζητηθούν πολλά από τα ζητήματα τα οποία αφορούν την επικείμενη ποινική δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, που παρουσιάζει εμβληματικό χαρακτήρα για κάθε αντιφασίστα, για κάθε υπερασπιστή των δικαιωμάτων αλλά και για τον νομικό κόσμο της χώρας.

 

«Η Χ.Α. είναι ναζιστική οργάνωση που τελεί εγκλήματα -απολύτως τεκμηριωμένα- με τον μανδύα ενός κόμματος, το οποίο εδώ και 20 χρόνια απολαμβάνει ασυλία. Εως σήμερα δεν είχε διερευνηθεί η ευθύνη των αρχηγών της, έστω για μια εγκληματική πράξη. Το κράτος χρειάστηκε να απευθυνθεί σε εμάς, στους αντιφασίστες, για να κάνει τη δικαστική έρευνα» τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χ.Α.

 

«Πλήρης δημοσιότητα στη δίκη»

 

«Τρομοκρατική ομάδα με την πιο πλήρη έννοια του όρου» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζοντας πως «ένα αίτημα ισχυρό που θα πρέπει να τεθεί προς την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να διασφαλιστεί η πλήρης δημοσιότητα της δίκης της Χ.Α.». Πρόσθεσε επίσης πως «είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνεχώς διεθνείς παρατηρητές στη δίκη-μαμούθ που έρχεται».

 

«Στο ερώτημα για το κατά πόσο δεμένη είναι η υπόθεση της Χ.Α., η απάντηση είναι ότι τα στοιχεία βοούν μέσα στη δικογραφία. Παρ’ όλα αυτά ακόμα πολλοί πέφτουν από τα σύννεφα» επισήμανε ο συγγραφέας και συντονιστής της εκδήλωσης Δημήτρης Ψαρράς, προσθέτοντας πως «για τη Χ.Α. η βία, η επίδειξη ισχύος και η τρομοκρατία της πολιτικής δράσης της δεν είναι το μέσο, είναι το ίδιο το μήνυμα προς τους οπαδούς της και προς τους πολίτες και για αυτό είναι υποχρεωμένη να επαίρεται ακόμα και δημόσια για αυτή τη δράση, όσο και αν η ηγεσία της μπροστά στους εισαγγελείς είναι έτοιμη να αποκηρύξει όσα μέλη συλλαμβάνονται».

 

Η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απάντησε πολύ καθαρά στο ερώτημα αν η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση ή πολιτικό κόμμα, λέγοντας ότι, παρότι έχει ενδυθεί τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού κόμματος, ακριβώς επειδή η κοσμοθεωρία της είναι εθνικοσοσιαλιστική οδηγείται αναπόφευκτα στη βία και στο έγκλημα.

 

«Δικαστικός πατριωτισμός»

 

Στη συνέχεια η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, αφού εξήγησε πόσο «χρήσιμη» υπήρξε ώς τώρα η Χ.Α. στη συγκυβέρνηση και θύμισε ότι οι τελευταίες 5 κυβερνήσεις προσπάθησαν να περάσουν τον αντιρατσιστικό νόμο ανεπιτυχώς, στάθηκε ιδιαίτερα (όπως και το σύνολο των ομιλητών) στο ζήτημα της τροποποίησης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα.

 

«Δεν έχουμε δυστυχώς μόνο μια εγκληματική οργάνωση. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι έχουμε ένα κόμμα με συνεκτική ψήφο, με συσχέτιση περιφέρειας -κέντρου, με φοβερή δυνατότητα μηχανισμού ελέγχου σταυροδοσίας που δεν έχει κανένα άλλο υφιστάμενο κόμμα» επισήμανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

 

Από την πλευρά του ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε πως με βάση την εμπειρία του «είναι καλύτερο να έχεις καλούς δικαστές παρά καλούς νόμους».

 

Χαρακτήρισε την επικείμενη δίκη «υπόθεση δικαστικού πατριωτισμού», εξήρε τη δουλειά των δύο ανακριτριών, ενώ εξήγησε πως θα πρέπει να «ξεφύγουμε από την παλαιά εργαλειακή λογική των συσχετισμών και να ασχοληθούμε με τα καλά νομικά επιχειρήματα».

 

Scroll to top