16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

Ο Τούρινγκ πάει για Οσκαρ

      Pin It

Πριν από πέντε χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ζήτησε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους του κράτους για την απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στον Αλαν Τούρινγκ. Ο κορυφαίος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος, που θεωρείται πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, αυτοκτόνησε το 1954, σε ηλικία 42 χρόνων.

 

Η σταδιοδρομία του είχε καταστραφεί από μια καταδίκη το 1952 για σεξουαλική διαστροφή, βλέπε ερωτική σχέση με 19χρονο. Στη δίκη του αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και επέλεξε αντί για τη φυλάκιση μια ορμονική θεραπεία για τη μείωση της λίμπιντο! Ενα είδος ευνουχισμού με παρενέργειες, ανάμεσά τους και την ανάπτυξη στήθους.

 

Ε, λοιπόν, φέτος είναι και πάλι η χρονιά του Αλαν Τούρινγκ, χάρη στην ταινία του Μόρτεν Ντίλντουμ «The Imitation Game», που έπαψε πια να είναι πολυαναμενόμενη και από το βράδυ της Κυριακής πάει σφαίρα για τα Οσκαρ. Κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο, μια από τις πιο hot διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις, που τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2008 και μετά, είχε τη χαρά να δει τρία βραβεία κοινού να παίρνουν το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας («12 χρόνια σκλάβος», «Ο λόγος του βασιλιά» και «Slumdog Millionaire»), ενώ άλλα δύο («Precious» και «Οδηγός αισιοδοξίας») να φορτώνονται υποψηφιότητες για το αγαλματάκι.

 

Η ταινία αναφέρεται, βέβαια, στα δυστυχισμένα εφηβικά του χρόνια, εσωτερικός σε σχολείο, και στη φρικτή ιστορία της καταδίκης του για ομοφυλοφιλία. Το 1952, ο εραστής του βοήθησε να γίνει διάρρηξη στο σπίτι του επιστήμονα. Ο Τούρινγκ πήγε ανύποπτος να την καταγγείλει, ένας αστυνομικός τζιμάνι αρχίζει και τον υποπτεύεται για… κατάσκοπο, αφού δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για το τι έκανε στη διάρκεια του πολέμου, το ένα οδήγησε στο άλλο και η ερωτική του σχέση με έναν νεαρό αποκαλύφθηκε. Ο σκηνοθέτης Μόρτεν Ντίλντουμ, με τη χρήση φλας μπακ επικεντρώνεται, λοιπόν, στο μυστικό του Τούρινγκ, δηλαδή στην πιο ένδοξη στιγμή της καριέρας και της ζωής του, που έμεινε για χρόνια απόρρητη.

 

Στη διάρκεια της πιο σκοτεινής περιόδου του Β′ Παγκοσμίου, με την πλήρη υποστήριξη και ενθάρρυνση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Αλαν Τούρινγκ ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας μαθηματικών, γλωσσολόγων, φυσικών, ακόμα και εξπέρ στο σκάκι, που κλεισμένοι στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, το κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τη γερμανική κρυπτογραφική συσκευή Enigma. Κάτι που τους επέτρεπε να σπάνε κάθε μέρα 3.000 γερμανικούς ναυτικούς κώδικες! Με λίγα λόγια, χωρίς τον Τούρινγκ οι Βρετανοί δεν θα είχαν κερδίσει τον πόλεμο.

 

Τον ρόλο του στην ταινία κρατά ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, μεγάλο όνομα αυτήν τη στιγμή του βρετανικού θεάματος (σινεμά, θέατρο, τηλεόραση), που πήρε πολύ θερμές κριτικές. Στο πλευρό του η Κίρα Νάιτλι, που παίζει μια λαμπρή επιστήμονα, μέλος της ομάδας, και όλοι έγραψαν πως είναι καλύτερη από ποτέ.

 

Η ίδια η ταινία άρεσε περισσότερο στους Αμερικανούς κριτικούς, παρά στους Βρετανούς. Αυτοί εκστασιάστηκαν με μια άλλη κινηματογραφική βιογραφία, για τον έρωτα του νεαρού Στίβεν Χόκινγκ με την πρώτη του σύζυγο («The Theory of Everything», με τον Εντι Ρεντμέιν)..

 

Επιμ.: Β. Γεωργ

 

Scroll to top