- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αρχαιολόγοι vs αρχιφύλακες

18/09/14 ΕΛΛΑΔΑ

apergia [1]ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν χθες το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των έκτακτων αρχαιολόγων όλης της χώρας. Οι φύλακες του Μουσείου, σε ένδειξη υπερβάλλοντος ζήλου, απαγόρευσαν στους αρχαιολόγους να πραγματοποιήσουν συμβολικό, πεντάλεπτο αποκλεισμό των ταμείων (με ελεύθερη είσοδο για τους τουρίστες) και τους απώθησαν βιαίως από τον χώρο, αναγκάζοντάς τους να πραγματοποιήσουν τη διαμαρτυρία τους στο πεζοδρόμιο, έξω από τις εγκαταστάσεις του Μουσείου.

 

Η συγκέντρωση του παραρτήματος Κρήτης των εκτάκτων αρχαιολόγων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του Συλλόγου τους κατά του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται κυρίως για την υποβάθμιση του πτυχίου τους, καθώς πλέον και τυπικά ο πανεπιστημιακός τους τίτλος σπουδών απαξιώνεται, αφού, με βάση το νέο οργανόγραμμα, η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποκλείει από το δικαίωμα της εργασίας τους κατόχους πανεπιστημιακού τίτλου στην Αρχαιολογία και πλέον θέτει ως προαπαιτούμενο και την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου.

 

Υποτέλεια προς την εργοδοσία

 

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι της Κρήτης τονίζουν πως με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες συνάδελφοί τους ωθούνται στην ανεργία και τη μιζέρια, ενώ θυμίζουν πως ειδικά ο κλάδος τους πλήττεται όχι μόνο από την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και από την εκμετάλλευση που υφίστανται ανάλογα με τις ορέξεις των εργολάβων–εργοδοτών.

 

Τα μέλη του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων που βρέθηκαν χθες στο Μουσείο του Ηρακλείου δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στο επεισόδιο με τους φύλακες και παρέμειναν να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο, το οποίο, βάσει της επιστημονικής τους γνώσης, θα έπρεπε να αποτελεί τον δικό τους φυσικό χώρο δουλειάς.

 

Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν μετά την κινητοποίηση, κάνουν λόγο για στάση υποτέλειας προς την εργοδοσία. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Δεν επετράπη η είσοδος 25 περίπου μελών μας στον αύλειο χώρο του Μουσείου, καθώς απωθηθήκαμε βιαίως από τους αρχιφύλακες. Η πάλη για αξιοπρεπή δουλειά, για κοινωνικά αγαθά και για τον δημόσιο χαρακτήρα του Πολιτισμού, είναι ζήτημα όλων μας και πρωτίστως των εργαζόμενων στον Πολιτισμό. Η συναδελφική αλληλεγγύη, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι το θεμέλιο του αγώνα μας και όχι η στάση υποτέλειας προς την εργοδοσία».

 

Την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά πανηγυρίζει για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, ο κλάδος των αρχαιολόγων καταγγέλλει την υποβάθμιση που υφίσταται το αρχαιολογικό έργο στην Ελλάδα μετά και την ανακοίνωση του νέου Οργανογράμματος του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Αιτία πολέμου ο τρόπος διορισμού

 

Ο ΣΕΚΑ κάνει λόγο για απαξίωση και υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με συγχώνευση των υπηρεσιών, με μείωση των κενών οργανικών θέσεων και με τη δημιουργία νέων επιτροπών άγνωστης λειτουργίας και αναγκαιότητας. «Αιτία πολέμου» φυσικά αποτελούν τα νέα πρότυπα διορισμού και προσλήψεων που απαξιώνουν και επισήμως το πτυχίο του αρχαιολόγου, απαιτώντας πλέον κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου για το δικαίωμα στην εργασία.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=235361