- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ

18/09/14 ΕΛΛΑΔΑ

Του Τάσου Σαραντή

 

Στη χαρτογράφηση περιουσιών του Δημοσίου που είναι προς πώληση (επικείμενες αποκρατικοποιήσεις) και που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχώρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, δημιουργώντας έναν διαδραστικό χάρτη με την ονομασία Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ.

 

Σε αυτό τον χάρτη, που αποτυπώνονται οι περιουσίες αυτές που η ιδιωτικοποίησή τους πιθανόν να έχει άμεσο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος των μελλοντικών αλλαγών και επιπτώσεων στον φυσικό πλούτο της χώρας.

 

Συνολικά, στον διαδραστικό χάρτη της Ορνιθολογικής απεικονίζονται 195 περιουσίες που είναι προς πώληση, έκτασης 88.000 στρεμμάτων και αναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, καθώς δεν περιλήφθηκαν τα υπό εκποίηση κτίρια ή οι εταιρείες του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

 

Για κάθε ένα σημείο των προς εκποίηση περιουσιών παρέχονται πληροφορίες που αφορούν τα στοιχεία που παρέχει το ΤΑΙΠΕΔ (εκτάσεις, ενδεικτική αξιοποίηση κ.ά.), σε περιβαλλοντική πληροφορία (επικάλυψη με δίκτυο Natura 2000, απόσταση από ακτογραμμή κ.ά.), καθώς και στις δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες για τις συγκεκριμένες περιουσίες (δασαρχεία, δήμους κ.ά.).

 

Στον χάρτη προβάλλονται επίσης προστατευόμενες περιοχές, όπως Καταφύγια Αγριας Ζωής, περιοχές Natura 2000, εθνικά πάρκα, καθώς και περιοχές που υπάγονται σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όπως εθνικοί δρυμοί.

 

Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό που φαίνεται από τη χρήση του Παρατηρητηρίου ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι το 80% των περιουσιών που απεικονίζονται βρίσκονται εντός ζώνης 1.000 μ. από την ακτογραμμή της Ελλάδας. Από τις 195 εκτάσεις που παρουσιάζονται στον χάρτη του Παρατηρητηρίου, εντός προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 βρίσκονται οι 47, ενώ άλλες 41 βρίσκονται σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από περιοχές NATURA 2000.

 

Οι κίνδυνοι από την «αξιοποίηση»

 

Η Ορνιθολογική εκτιμά ότι ανάλογα με το εύρος και την κλίμακα των αλλαγών και παρεμβάσεων που μπορεί να πραγματοποιηθούν, ενδέχεται να καταλήξουμε σε καταστάσεις όπου 6 ευάλωτα και 4 απειλούμενα είδη πουλιών (στην Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ενωσης Προστασίας της Φύσης – IUCN) θα οδηγηθούν σε επιπρόσθετο κίνδυνο από την τουριστική «αξιοποίηση» των 88 αυτών περιοχών.

 

Επιπτώσεις θα προκληθούν επίσης για τις σημαντικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποικίες θαλασσοπουλιών που φιλοξενεί η χώρα μας, όπως του μύχου (χαρακτηρισμένος ως «ευάλωτο» είδος από την IUCN) και του ευρωπαϊκού θαλασσοκόρακα στον Κόλπο της Καβάλας και στη Θάσο.

 

Οι αποικίες του μύχου κυρίως στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και τις Μικρές Κυκλάδες, του Αρτέμη, του Αιγαιόγλαρου (ένας μεγάλος γλάρος που περιορίζεται στη μεσογειακή και τη δυτική ακτή της Υποσαχάριας Αφρικής) και οι αποικίες του ευρωπαϊκού θαλασσοκόρακα στα Κύθηρα θα υποστούν ανάλογες επίσης επιπτώσεις.

 

Τέλος, οικότοποι προτεραιότητας που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όπως οι αμμοθίνες και η υγροτοπική βλάστηση, που φύονται σε πολλές από τις παράκτιες περιοχές που πρόκειται να «αξιοποιηθούν» από ιδιώτες, θα καταστραφούν.

 

Για ακόμη μία φορά η πρωτοβουλία μιας περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αντικαθιστά την υποχρέωση του κράτους για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφορίας προς τον πολίτη, αν και το ΤΑΙΠΕΔ όφειλε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Inspire για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, να παρέχει τα γεωγραφικά δεδομένα αυτών των ιδιοκτησιών. Στη λίστα με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ δεν παρέχονται οι ακριβείς συντεταγμένες των ιδιοκτησιών.

 

 

…………………………………………..

 

 

!

 

Δείτε το Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://files.ornithologiki.gr/docs/TAIPED/map.html

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=235372