18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φίλια πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ από τον Κ. Λαπαβίτσα, αλλά τη δυσφορία της ηγεσίας προκάλεσαν οι παρατηρήσεις που έστειλαν στα ΜΜΕ τα μέλη της Π.Γ. Ρινάλντι και Σωτηρίου που πρόσκεινται στην ΚΟΕ.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Σε «παρατηρήσεις» σχετικά με τις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν χτες τα δύο στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, που πρόσκεινται στην ΚΟΕ, οι οποίες έγιναν δεκτές με δυσφορία από την ηγεσία του κόμματος. Οι Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου διακίνησαν χτες το κείμενό τους που είχε κατατεθεί στο όργανο, ενώ κατόπιν, με νεότερη δήλωσή τους, επιχείρησαν να ανασκευάσουν.

 

«Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;»

 

Ρούντι Ρινάλντι

Ρούντι Ρινάλντι

Τα δύο στελέχη στο κείμενό τους επισημαίνουν ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το (πρόσφατο εκλογικό) ποσοστό, αυτή την εμπιστοσύνη, αυτό το καθήκον» και προσέθεταν ότι «η απάντηση είναι προφανής: ελάχιστα σε αυτήν την κατεύθυνση».

 

Οσον αφορά το πρόγραμμα, εκτιμούσαν ότι «δεν μπορείς να συζητάς τα μέτρα για τη φορολογία χωρίς να τα συνδέεις με την αναγκαία αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία ή τη χρηματοδότηση του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης κ.λπ.».

 

Σημείωναν δε ότι «το εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ούτε ένα εκλογικίστικο πρόγραμμα επικοινωνιακού χαρακτήρα απλά και μόνο για να πάρουμε τις εκλογές, ούτε μια τεχνοκρατική παράθεση των πολιτικών και διοικητικών μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση».

 

Προσέθεταν δε με νόημα ότι «στην ιστορικά κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε, κάτι τέτοιο θα ήταν στην πραγματικότητα ένας διόλου βοηθητικός τυχοδιωκτισμός».

 

Ελένη Σωτηρίου

Ελένη Σωτηρίου

«Στην Επιτροπή Προγράμματος και την Πολιτική έγινε διεξοδική συζήτηση, οπότε είναι ανεξήγητη η ανακοίνωση των δύο στελεχών» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας τη φράση του ότι «στον εκλογικό και κομματικό σχηματισμό έχουν θέση όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη». Σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν θα ζητηθεί από τους Ρινάλντι και Σωτηρίου να παραιτηθούν, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απάντησαν «ουδέν σχόλιο».

 

Στη μετέπειτα δήλωσή τους, οι Ρινάλντι και Σωτηρίου ξεκαθάριζαν ότι η δήλωσή τους «δεν είχε καμία αναφορά στα ζητήματα που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη» και πως «όλες οι αναφορές (σε ΜΜΕ) ότι πρόκειται για βολές ενάντια σε όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι εντελώς ανυπόστατες». Απέδιδαν δε σε ορισμένους κύκλους «εντυπωσιακό εκνευρισμό», ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

 

 Κ. Λαπαβίτσας

Κ. Λαπαβίτσας

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Οικονομικών στο Λονδίνο, Κώστας Λαπαβίτσας, σε κείμενό του που αναδημοσιεύθηκε από το iskra.gr επισήμανε ότι «οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δεν συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα».

 

Πρόταση της Αρ. Πλατφόρμας

 

Ο οικονομολόγος, που είχε προταθεί από την «Αριστερή Πλατφόρμα» για να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, κατέληξε στο κείμενό του λέγοντας ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας «προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα» και πως «επιδιώκει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, χωρίς όμως να σπάσει το πλαίσιο που έχει επιβάλει η Ε.Ε. και η ΟΝΕ στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, εξ ου και οι ακροβασίες του σχεδίου».

 

Scroll to top