19/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καλλιτέχνης της χρονιάς» στα βραβεία του περιοδικού Gramophone

Λεωνίδας Καβάκος, ο διεθνής σταρ

      Pin It
Με την περσινή νικήτρια Alison Balsom

Με την περσινή νικήτρια Alison Balsom

Εξω, πάμε καλά, που έλεγε και ο Καραμανλής, ο παλιός. Το πήρε τελικά το βραβείο ο Λεωνίδας Καβάκος. Ο περίφημος και διάσημος στο εξωτερικό Ελληνας βιολονίστας ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης της χρονιάς» για το 2014, στα βραβεία του φημισμένου βρετανικού περιοδικού κλασικής μουσικής «Gramophone». Και προσοχή, δεν είναι ένα από τα βραβεία του συρμού, είναι από τα πιο σημαντικά στον χώρο. Η απονομή πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ σε τελετή στο Λονδίνο. Και πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι ο νικητής αναδεικνύεται κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού, συμμετέχουν αναγνώστες του περιοδικού από ολόκληρο τον κόσμο. Το «Artist Of The Year» θεσπίστηκε το 2010 και είναι το μοναδικό από τα βραβεία του περιοδικού στο οποίο ψηφίζει ο κόσμος. Είναι το δεύτερο βραβείο που παίρνει από το περιοδικό ο Λεωνίδας, είχε βραβευτεί και το 1991, πολύ νέος σε ηλικία τότε, με το «Gramophone’s Concerto Award».

 

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος», είπε ο Λεωνίδας Καβάκος παραλαμβάνοντας το βραβείο του, αφού νωρίτερα έπαιξε κι ένα κομμάτι live. «Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γνωρίσεις επιτυχία αν δεν κοπιάσεις από μόνος σου. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που ήταν κοντά μου και όλους εκείνους με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ κάποια στιγμή». Ο Λεωνίδας ιδιαίτερα απέτισε φόρο τιμής στον μεγάλο μαέστρο Ρικάρντο Σαϊγί. «Αυτός είναι», είπε δείχνοντάς τον στο κοινό, «ένας από τους πολύ, πολύ, πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες στη ζωή μας».

 

Ο Καβάκος υπερψηφίστηκε αφήνοντας πίσω δυνατούς αντιπάλους, όπως τους αρχιμουσικούς Μάρις Γιάνσονς και Γιανίκ Νεζέτ Σεγκέν, αλλά και τον βιολονίστα Ρενό Καπισόν. Οσο για τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία του περιοδικού, άλμπουμ της χρονιάς ανακηρύχθηκε το «Brahms: The Symphonies» από τον Ρικάρντο Σαϊγί και την Gewandhaus Orchestra της Λειψίας και «Νέος Καλλιτέχνης της Χρονιάς» το Nightingale Quartet. Για το έργο τους βραβεύτηκαν επίσης ο Τζέιμς Γκάλγουεϊ και ο Νέβιλ Μάρινερ.

 

Ο Λεωνίδας Καβάκος ηχογράφησε φέτος το «Brahms’s Violin Concert» μαζί με τον Ρικάρντο Σαϊγί και την Gewandhaus Orchestra στην περίφημη δισκογραφική εταιρεία κλασικής μουσικής Decca. Αυτές τις σονάτες του Μπραμς θα ακούσουμε κι εμείς στο Μέγαρο Μουσικής στις 14 Οκτωβρίου -αναμένεται πως θα είναι μια βραδιά πραγματικής αποθέωσης. Αλλά και οι Εγγλέζοι, όπως διαβάζουμε στα ξένα περιοδικά, τον περιμένουν πώς και πώς: θα παίξει στο Barbican Hall του Λονδίνου τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Οκτώβρη.

 

Χθες ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας επικοινώνησε με τον κορυφαίο βιολονίστα για να τον συγχαρεί για τη βράβευσή του.

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top