- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εκκληση Κούρδων για διεθνή επέμβαση

22/09/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Περισσότεροι από 100.000 άμαχοι Κούρδοι της Συρίας πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να γλιτώσουν από τους τρομοκράτες του «Ισλαμικού κράτους», οι οποίοι προελαύνουν στο συριακό Κουρδιστάν. Οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει 64 κουρδικά χωριά, τα οποία εγκατέλειψαν έντρομοι οι κάτοικοί τους, και βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το Κομπανέ (Αϊν Αλ Αραμπ στα αραβικά), την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

 

Πρόσφυγες που κατόρθωσαν να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος αφηγήθηκαν πως οι εξτρεμιστές του «Ισλαμικού κράτους» βομβάρδισαν τα χωριά τους και εκτέλεσαν -πολλούς με αποκεφαλισμό- όσους Κούρδους συνέλαβαν. Στα σύνορα με την Τουρκία επικρατεί ένταση, καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Εκκληση στην παγκόσμια κοινότητα απηύθυναν οι Κούρδοι, ζητώντας να σταματήσει η προέλαση του «Ισλαμικού κράτους» και να προστατευτούν οι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες Κούρδοι από την Τουρκία και την Ευρώπη καταφτάνουν στο συριακό Κουρδιστάν για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Κομπανέ. Διεθνή επέμβαση ώστε να προστατευτούν οι Kούρδοι από νέες σφαγές και εθνοκάθαρση ζήτησε ο ηγέτης των Kούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρτζανί, και ζήτησε να εξοπλιστούν οι Kούρδοι με βαρέα όπλα για να μπορέσουν να αποκρούσουν την υπεροπλία των ισλαμιστών.

 

Στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός συριακού εδάφους με ταυτόχρονη επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και δεν έκρυψε πως αυτή η πρόταση που προωθεί η Τουρκία, αν εφαρμοστεί, θα βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντός της Συρίας ζήτησε και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συζήτησε το θέμα και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και με συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

 

Η Αγκυρα δείχνει να επανεξετάζει την πολιτική της απέναντι στο «Ισλαμικό κράτος», ιδίως μετά την απελευθέρωση των 49 Τούρκων ομήρων που κρατούσαν οι φανατικοί ισλαμιστές στη Μοσούλη για 101 ημέρες. Μεταξύ των ομήρων ήταν και ο Τούρκος πρόξενος, υπάλληλοι και οι οικογένειές τους. Η Αγκυρα ανακοίνωσε την απελευθέρωση των ομήρων το Σάββατο, αλλά δεν έγινε γνωστό τι ανταλλάγματα έδωσε στους τζιχαντιστές. Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η επιχείρηση, την οποία ολοκλήρωσε η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας, ΜΙΤ, με επιτυχία, έγινε με διαπραγμάτευση χωρίς να δοθούν λύτρα.

 

Αραβικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ανταλλαγή των ομήρων με ακραίους ισλαμιστές που κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο πρόεδρος Ερντογάν απάντησε πως «δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή, σημασία έχει πως οι όμηροι επέστρεψαν και βρίσκονται μαζί με τις οικογένειές τους». Η Τουρκία έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν θα λάβει μέρος με χερσαίες ή άλλες στρατιωτικές δυνάμεις κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών και μέχρι την περασμένη εβδομάδα ισχυριζόταν ότι την απέτρεπε, συν τοις άλλοις, η ομηρία των 49 υπηκόων της από τους τρομοκράτες.

 

Η αμερικανική πρόθεση να βομβαρδιστούν θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών εντός της Συρίας, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση από τη Δαμασκό, έχει θορυβήσει τη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε χθες στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, πως οι ΗΠΑ οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας στον πόλεμό τους κατά του «Ισλαμικού κράτους» και τόνισε «την ανάγκη για αυστηρή συμμόρφωση με το καταστατικό του ΟΗΕ και τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=236526