22/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Πρόεδρος

Για δεύτερη φορά εντός τριών ημερών ο Φώτης Κουβέλης αφήνει να διαφανεί ότι η υπόθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι ένα ζήτημα που προσωπικά δεν τον ενδιαφέρει και ως εκ τούτου το σενάριο για την ανάδειξή του σε διάδοχο του Κάρολου Παπούλια παύει να υφίσταται. Την Πέμπτη είχε δηλώσει ότι η προεδρολογία δεν τον αφορά. Επίσης, χθες σημείωσε («Βήμα της Κυριακής») ότι ο Πρόεδρος δεν είναι «διακοσμητικό πρόσωπο», η εκλογή του συναρτάται με τις ασκούμενες πολιτικές, οι οποίες συμπλήρωσε ότι δεν θα αλλάξουν. Πάντως, ο κ. Κουβέλης θα παραμείνει πρόεδρος, της ΔΗΜΑΡ, καθώς θα ζητήσει την ανανέωση της θητείας του στο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Δ.Κ.

……………………………………………

Πανικός

«Η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που πρέπει να ανησυχεί γιατί η άσκηση πολιτικής δεν σέβεται τους όρους του παιχνιδιού» ανέφερε ο Αλέκος Καλύβης σχετικά με τα πολλαπλά «κρούσματα» παρασκηνιακών μεθοδεύσεων που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα των καταθέσεων. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας επισήμανε μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ότι «όλο το παρασκήνιο που αναπτύσσεται δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης με καθαρούς όρους, άρα πορεύεται με μεθόδους που περισσότερο σε μαφία τις συναντάς».

Ν.ΣΒ.

……………………………………………

Γιάννος Κρανιδιώτης

Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, τελέστηκε την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, υπογράμμισε πως ο Γ. Κρανιδιώτης ήταν «ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων». Χρέος όλων -συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου- είναι η συνέχιση του αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού, προς την αγέραστη μνήμη του Γ. Κρανιδιώτη.

Α.Φ.

……………………………………………

Αθώα

«Ισια το χεράκι, έτσι, πόινκ»! Ενα νήπιο βοηθά ένα άλλο, μικρότερο, να εκτελέσει σωστά τον ναζιστικό χαιρετισμό. Ο περήφανος πατέρας και εικονολήπτης του σκηνικού, που δημοσιεύτηκε στο kathimerini.gr, Χρήστος Παππάς ζητά από τα παιδιά να φωνάξουν «Heil Hitler», τα επιβραβεύει και καμαρώνει. Πού να ήξεραν τα δυστυχή αυτά νήπια ότι ο ναζιστής Παππάς δηλητηριάζει τις, αθώες ακόμα, συνειδήσεις τους με την πιο αρρωστημένη ίσως «ιδεολογία» της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας… Τα 500.000 ενήλικα άτομα που κατάπιαν αμάσητο το κήρυγμα μίσους της Χρυσής Αυγής έχουν πλήρη ευθύνη των πράξεών τους. Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν με το κήρυγμα αυτό ως κάτι δεδομένο και φυσιολογικό, τι φταίνε;

Γ.Δρ.

……………………………………………

Κώστας Κάππος

Εκδήλωση τιμής στον Κώστα Κάππο οργανώνει σήμερα το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 9 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13) και για τον σπουδαίο κομμουνιστή θα μιλήσουν ο Βασίλης Δερμουτζίδης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και συγκρατούμενός του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φίλιππος Προύντζος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Θανάσης Σκαμνάκης, δημοσιογράφος.

Ν.ΣΒ.

……………………………………………

«Εμείς είμαστε με τη ζωή»

Μια έκπληξη περίμενε τους διοργανωτές και τους παριστάμενους, στην Καισαριανή και τον Βύρωνα, την Κυριακή το πρωί, όταν η προσκεκλημένη τους για την εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ειρήνης, νομπελίστρια Μέιριντ Μαγκουάιρ, αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι τόσο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όσο και στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα. «Τα νεκροταφεία και οι ανδριάντες είναι τα σημεία όπου σταματάει η ζωή. Εμείς είμαστε με τη ζωή, όχι με τον θάνατο» ανέφερε η Μαγκουάιρ και συνέχισε λέγοντας: «Οι άδικοι θάνατοι στους πολέμους δεν είναι τιμητικοί για την ανθρωπότητα, η συνέχιση της ζωής και η δημιουργία είναι αυτό που πρέπει να τιμούμε. Για την κατάργηση των πολέμων είναι αναγκαία η ανάπτυξη του πολιτισμού της ειρήνης και σ’ αυτό το έργο προσπαθώ να συμβάλω».

Κ.Π.

……………………………………………

Παραίτηση

Πληθαίνουν οι πονοκέφαλοι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος χάνει από το ευρύτερο επιτελείο του έναν ιδιαίτερα χρήσιμο και έμπειρο συνεργάτη. Την παραίτησή του από εισηγητής του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενημερώνοντας σχετικά τον γραμματέα της Κ.Ο. Παν. Ρήγα. Ο ίδιος επικαλείται δυσκολίες στην επικοινωνία του με τον κ. Βενιζέλο, αποφεύγει ωστόσο να δώσει ευρύτερες διαστάσεις στο ζήτημα. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ως ενδεικτικό της εξέλιξης το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αν και καθ’ ύλην αρμόδιος, δεν συμμετείχε στην αποστολή στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ οι απόψεις του για την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ έχουν αξιοσημείωτες διαφορές με αυτές του επικεφαλής τής Χαριλάου Τρικούπη. Στη θέση του θα τοποθετηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

Δ.Κ.

……………………………………………

Δυο ξένοι

Αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ, εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες- και ο Γιώργος Παπανδρέου. Κύριος λόγος της επίσκεψής του είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής, όπου ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται να έχει επαφές στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Στον ίδιο χώρο θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας. Συνάντηση πάντως με τον κ. Παπανδρέου δεν προβλέπεται.

Δ.Κ.

……………………………………………

Ο «κ. Εντεκα»

Ανεργη έμεινε παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ινδικής τηλεόρασης, η οποία αναφέρθηκε στις επαφές του Κινέζου προέδρου Σι Τζινγκπίνγκ, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει το ταξίδι του στην αναπτυσσόμενη χώρα. Η άπειρη, όπως έσπευσε να διευκρινίσει το κανάλι Ντορνταρσάν, δημοσιογράφος αποκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι (στα αγγλικά Xi) «κ. Εντεκα» (!), καθώς έτσι αναγράφεται στα λατινικά ο συγκεκριμένος αριθμός. Οι Ινδοί τηλεθεατές κατέκλυσαν με ειρωνικά σχόλια και μηνύματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δ.Σ.Φ.

……………………………………………

Για τον Μιχάλη

Παλιοί σύντροφοι και φίλοι τού εκδότη του αναρχικού χώρου Μιχάλη Πρωτοψάλτη,που χάσαμε πρόσφατα θα συγκεντρωθούν απόψε, στις 20.00, στον εναλλακτικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66 – Εξάρχεια) και θα πιουν ένα ποτό στη μνήμη του, μιλώντας για το έργο του και αναπολώντας στιγμές που έζησαν μαζί. Η απουσία του Μιχάλη είναι ήδη αισθητή.

Γ.Στ.

……………………………………………

«Αγάπη μόνο»;

«Πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας στους ναζί/ τους λείπει αγάπη, μόρφωση, ζεστασιά, μια αγκαλιά/ Οχι βία που γεννά και άλλη βία»… Αυτά και άλλα, αρκετά ακόμη, ειρηνιστικά και ουμανιστικά συνθήματα ακούσαμε από τα μικρόφωνα στη συναυλία μνήμης που διοργάνωσαν οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, το Σαββάτο, στο Σύνταγμα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από το κοινό. Δικαίωμα του καθενός να τιμά τον φίλο του με όποιον τρόπο θέλει, με ή χωρίς πολιτικά μηνύματα, με ή χωρίς αντιφασισμό. Δικαίωμα και όλων ημών, όμως, να αρνούμαστε να αγκαλιάσουμε και να μορφώσουμε τους ναζί δολοφόνους. Καμία ζεστασιά, καμία αγάπη. Ο φασισμός δεν είναι παιχνίδι, είναι κοινωνικό καρκίνωμα. Τον απομονώνεις, τον τσακίζεις, όσο ακόμα μπορείς…

Γ.Δρ.

Scroll to top