aiolika-parka

26/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Θυσιάζουν την Κρήτη στον βωμό του κέρδους

Ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία θα φέρει η επένδυση–μαμούθ της πολυεθνικής EDF, η οποία μετατρέπει το νησί σε μια γιγαντιαία μονάδα παραγωγής ρεύματος. Την ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
      Pin It

Θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Κρήτη προκαλεί η τεράστια ενεργειακή επένδυση της γαλλικής εταιρίας EDF, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οποία ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα υβριδικό αιολικό-υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 190 Μεγαβάτ, με σοβαρές παρεμβάσεις τουλάχιστον σε τέσσερα σημεία του νησιού, κάποια από αυτά χαρακτηρισμένα ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και των τεσσάρων νομών της Κρήτης έχουν συμπήξει μέτωπο ανάσχεσης των βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ στο νησί, τονίζοντας πως πλέον η «πράσινη» ενέργεια αποκτά αρνητικό πρόσημο για τον τόπο τους, αφού δεν προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, αλλά για την αποκόμιση κερδών από διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς, εις βάρος του περιβάλλοντος και των άλλων παραγωγικών τομέων της οικονομίας.

Οι συνεχείς εγκρίσεις για τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά και υβριδικά πάρκα, πολλά από αυτά σε προστατευόμενες περιοχές, μετατρέπουν το νησί σε μια τεράστια μονάδα παραγωγής ρεύματος που προορίζεται, όχι για να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου, αλλά για πώληση από τις εταιρείες, που παίρνουν το «πράσινο φως» για να αλώσουν τους φυσικούς πόρους του νησιού.

«Στην ουσία βλέπουν την Κρήτη ως μια τεράστια «πρίζα» που θα αποφέρει σε αυτούς κέρδη και σε μας υποβάθμιση και καταστροφή», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Κορρέ, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ.

 

 

 

* Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη, στις σελ. 36-37 της « Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

 

efsyn.gr

Scroll to top