islamiko-kratos

30/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Όλο και πιο κοντά το Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι

Δύο ή τρία χιλιόμετρα χωρίζουν πλέον τους εξτρεμιστές από τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Έκκληση από τον Σελαχατίν Ντεμίρτας να επέμβει η Άγκυρα με σκοπό να βοηθήσει τον κυρίως κουρδικό πληθυσμό.
      Pin It

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας -ένας από τους ηγέτες του βασικότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας- μετέβη στη συριακή πόλη Άιν αλ Άραμπ (Κομπάνι), την οποία πολιορκούν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ντεμίρτας ζήτησε από την Άγκυρα να επέμβει άμεσα, με σκοπό να βοηθήσει τον κυρίως κουρδικό πληθυσμό της πόλης, αφού οι εξτρεμιστές βρίσκονται μόλις 2-3 χλμ από την πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

«Διασχίσαμε τα σύνορα ως την Κομπάνι και συναντήσαμε έναν αξιωματούχο του PYD (το στρατιωτικό παρακλάδι του συριακού κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση). Οι τρομοκράτες βρίσκονταν δύο χιλιόμετρα μακριά. Η Κομπάνι πολιορκείται από όλες τις πλευρές από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας αφού επέστρεψε στην Τουρκία.

Ο Κούρδος πολιτικός επωφελήθηκε της ευκαιρίας αυτής, για να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον των εξτρεμιστών: «Η Τουρκία μπορεί να μειώσει την απογοήτευση που προκάλεσε στον λαό της, επεμβαίνοντας. Αν όλος ο κόσμος ενώσει τις δυνάμεις του, κανείς δεν μπορεί να νικήσει έναν λαό που μάχεται για έναν νόμιμο σκοπό».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος έχει προχωρήσει προς την Κομπάνι και πλέον βρίσκεται μόνο 2 ή 3 χιλιόμετρα από την πόλη, παρά τα αεροπορικά πλήγματα που έχει εξαπολύσει στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα οι εξτρεμιστές ήταν 5 χιλιόμετρα από την Κομπάνι, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία.

«Ο αμερικανοαραβικός συνασπισμός διεξήγαγε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη δύο πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, ένα στα ανατολικά και ένα στα δυτικά της Κομπάνι, όχι μακριά από την πόλη», είχε επισημάνει νωρίτερα ο ίδιος.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top