kostas-katsoulis2

01/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

SPORT

To τελευταίο αντίο στον Κώστα Κατσούλη

Με συνεπή αντιφασιστική δράση ο φίλαθλος του Εθνικού, που κηδεύεται σήμερα (12:00) στον Πλατανιά Χανίων. Σε γειτονιά με ισχυρή παρουσία της Χρυσής Αυγής η μοιραία συμπλοκή.
      Pin It

Το τελευταίο αντίο λένε σήμερα στον Κώστα Κατσούλη η οικογένειά του και οι δικοί του άνθρωποι στα Χανιά. Ο αδικοχαμένος φίλαθλος του Εθνικού χτυπήθηκε άγρια στα επεισόδια του αγώνα της 14ης Σεπτεμβρίου στη Ν. Αλικαρνασσό από οπαδούς του Ηροδότου και έσβησε το πρωί της Δευτέρας στην εντατική του 401 Νοσοκομείου, όπου έδινε για δύο εβδομάδες μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Κώστας Κατσούλης υπήρξε ενεργός πολίτης, με πλούσια δράση στον χώρο του αντιφασιστικού κινήματος. Από τα φοιτητικά του χρόνια, τη δεκαετία του ’90 στην Πάτρα, βρέθηκε απέναντι στη βία των τραμπούκων της ομάδας Καλαμπόκα, όντας και ο ίδιος θύμα της επίθεσης τη νύχτα που σκοτώθηκε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας.

Το 1996, μαζί με τον αδελφό του υπήρξαν ξανά θύματα φασιστικής επίθεσης στον Πειραιά, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα γραφείων της νεοεμφανιζόμενης, τότε, Χρυσής Αυγής στη γειτονιά τους. Μετά τη συγκέντρωση, ομάδες φασιστών επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που αποχωρούσαν και χτύπησαν άσχημα τόσο τον ίδιο όσο και τον αδελφό του.

kideiosimo-katsouli

Η αναγγελία της κηδείας του άτυχου φιλάθλου του Εθνικού, όπως τη δημοσίευσε η οικογένειά του στην «Εφ.Συν.»

Ωστόσο ο Κώστας δεν έκανε πίσω στα αντιφασιστικά του πιστεύω.Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του, και διατηρούσε μια μικρή οικογενειακή τουριστική επιχείρηση. Και στα Χανιά συμμετείχε ενεργά σε δράσεις και συλλογικότητες ενάντια στον φασισμό και σε φορείς υποστήριξης των μεταναστών, προσθέτοντας πάντα και τις δικές του δυνάμεις και ιδέες για την ανάσχεση του φασισμού και του ρατσισμού.

Ωστόσο, ο Κώστας Κατσούλης έχασε τη ζωή του σε μια περιοχή όπου ο φασισμός κρατά υψηλά ποσοστά. Εδρα της ομάδας του Ηροδότου είναι η προσφυγική γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού, που πλέον υπάγεται στον Δήμο Ηρακλείου και αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακό χώρο για τη Χρυσή Αυγή. Τα ποσοστά της εκεί είναι σταθερά διπλάσια απ’ ό,τι στην υπόλοιπη έκταση του Δήμου και του Νομού Ηρακλείου.

Στη Νέα Αλικαρνασσό, στην οδό Ηροδότου 87, στεγάζεται (όχι τυχαία) το νομαρχιακό γραφείο της φασιστικής οργάνωσης, το οποίο ξανάνοιξε πριν από λίγες μέρες φιλοξενώντας εκδηλώσεις της οργάνωσης. Το γραφείο είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο, όταν μετά τη δολοφονία Φύσσα βρέθηκαν μαχαίρια και ρόπαλα ύστερα από εισαγγελική έφοδο. Η οργάνωση διατηρεί έντονη παρουσία στην περιοχή «ψωνίζοντας» νέα μέλη στους χώρους της νεολαίας, στα σχολεία, αλλά και στην τοπική ομάδα, τον Ηρόδοτο.

Αν και το Δ.Σ. της ομάδας, δικαίως, τονίζει πως «μια χούφτα ανεγκέφαλων δεν μπορεί να χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο σύλλογο», εντούτοις δεν είναι η πρώτη φορά που οι οπαδοί του Ηροδότου εμπλέκονται σε θανατηφόρο περιστατικό. Πριν από τρία χρόνια, τον Σεπτέμβρη του 2011, ο 21 ετών Γιάννης Ρουσσάκης έπεφτε νεκρός από μαχαιριά στην παραλιακή του Ηρακλείου μετά από συμπλοκή μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού, του ΟΦΗ και (πάλι) του Ηροδότου. Για εκείνη τη δολοφονία θα καθίσουν στο εδώλιο πάνω από 20 άτομα, σε μια δίκη που αναβλήθηκε για το τέλος του 2015.

Για τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη έχουν συλληφθεί και κρατούνται τρεις οπαδοί του Ηροδότου, με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ σε έναν ακόμα έχουν επιβληθεί χρηματική εγγύηση και περιοριστικοί όροι. Χθες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, τον Κώστα αποχαιρέτησαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Εθνικού, οι «πινέζες», ενώ σήμερα η κηδεία του γίνεται στον Αγιο Δημήτριο του Πλατανιά Χανίων.

 

Μάριος Διονέλλης
efsyn.gr

Scroll to top