01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙ U2 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ «SONGS OF INNOCENCE» ΚΑΙ ΑΡΕΣΟΥΝ

Εδωσαν τα χέρια με την Apple. Ε, και;

Ολος ο κόσμος ασχολήθηκε με τη συμφωνία των σπουδαίων Ιρλανδών να χαρίσουν στο iTunes τα νέα τους τραγούδια, όμως η αθωότητα είναι χαμένη υπόθεση στη μουσική βιομηχανία. Ας απολαύσουμε μόνο την ακρόαση.
      Pin It

Της Ματούλας Κουστένη

 

Αστρονομικά ποσά, που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, «ίπτανται» ως φήμες στο μουσικό στερέωμα (τόσα λένε ότι εισέπραξαν οι U2 για τη συνεργασία τους με την Apple). Αρθρα του τύπου «10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα τραγούδια των U2 αν δεν θέλετε να τα ακούσετε», «Είναι το τέλος του ροκ το ξεπούλημα των U2 στην Apple;», «Ξεχάστε τους U2 και κοιτάξτε πώς θα φτάσουν σε εκατομμύρια ακροατές αυτοί εδώ οι καλλιτέχνες» κυκλοφορούν ακόμα και στις πιο σοβαρές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ενώ η κλασική πια φωτογραφία του Μπόνο με το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουκ, κυκλοφορεί σε δεκάδες παραλλαγές.

 

Από τη στιγμή που οι σπουδαίοι Ιρλανδοί ένωσαν τα χέρια με την αμερικανική εταιρεία (λες και ήταν η πρώτη φορά) και χάρισαν δωρεάν τα νέα τους τραγούδια στο iTunes, το σύμπαν θυμήθηκε όλα όσα επί χρόνια τούς καταλογίζει: πονηριά στον τρόπο που χειρίζονται τη δημόσια εικόνα τους, ανεξέλεγκτη δίψα για δόξα, ξεπούλημα στη χειρότερη. Οι U2 έγιναν ξανά οι μουσικοί που λατρεύουμε να μισούμε. Με τα ίδια τα τραγούδια πόσοι άραγε ασχολήθηκαν; Κανείς δεν συγκινήθηκε από το γεμάτο συναίσθημα κομμάτι «The Miracle (of Joey Ramone)» που αφιέρωσαν στον Τζο Ραμόν; Τις γοητευτικές αναφορές τους στο παρελθόν τις διαπίστωσαν οι επικριτές τους; Εχει άραγε κανείς τους ξαναδεί τα τελευταία χρόνια τόσο αστραφτερή παραγωγή; Εχει καταλάβει κανείς πόσο πολύ αρέσουν οι νέοι U2 μετά τη δεύτερη και τρίτη ακρόαση; Tέλος πάντων, το άλμπουμ έχει τίτλο «Songs of Innocence» (Τραγούδια της αθωότητας) αλλά δεν χρειάζεται να τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς. Η αθωότητα είναι μια χαμένη υπόθεση για τη μουσική βιομηχανία. Ας σταθούμε στα υπόλοιπα…

 

……………………………………………………………………………….

 

Δύο μικρές δόσεις, πολλές μεγάλες προσδοκίες

 

Μέισι Γκρέι

Μέισι Γκρέι

Δύο τραγούδια που κυκλοφόρησαν ως προάγγελοι δίσκων που αναμένονται το επόμενο διάστημα ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν και τον απαραίτητο θόρυβο που χρειάζεται για φόρα ένα άλμπουμ αλλά και ανυπομονησία για το μουσικό αποτέλεσμα. Οχι ότι μας έχουν λείψει οι καλοί δίσκοι φέτος, αλλά, όπως και να το κάνουμε, η σόουλ χωρίς τη Μέισι Γκρέι δεν είναι ίδια.

 

Το πολυβραβευμένο φοβερό κορίτσι (ηθοποιός και μητέρα τριών παιδιών πια) υπήρξε και ανατρεπτική και -σε γενικές γραμμές- συνεπής με τη μουσική της, από την αρχή της καριέρας της το 2000, όταν κυκλοφόρησε το επιτυχημένο «On How Life Is». Ετσι, τώρα επιστρέφει στις 6 Οκτωβρίου με μια ολοκαίνουργια δουλειά (το 8ο στούντιο άλμπουμ της) που θα έχει τίτλο «The Way», το οποίο ηχογραφήθηκε κατά την πολύ επιτυχημένη τελευταία περιοδεία της. Το κομμάτι «Hands» (πρώτο σινγκλ) εγγυάται ότι από τα χεράκια της θα ακούσουμε ξανά καλή σόουλ και η χαρακτηριστική της χροιά υπογράφει ότι βρίσκεται σε φόρμα.

 

Από την άλλη, λιγότερο σέξι αλλά εξαιρετικά δυνατό και προορισμένο για «μαζική κατανάλωση» είναι και το «Blame» του Calvin Harris -το οποίο και ερμηνεύει με τον John Newman. Ο περίφημος 30χρονος Σκοτσέζος dj, συνθέτης και παραγωγός ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter την ημερομηνία κυκλοφορίας ολόκληρου του νέου του άλμπουμ (4 Νοεμβρίου), τον τίτλο («Motion») και το εξώφυλλο (αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία). Δύο χρόνια μετά τον άκρως επιτυχημένο δίσκο του «18 Months» ο διάσημος Κάλβιν ετοιμάζεται για το 4ο προσωπικό άλμπουμ του. Ως τότε, είπαμε βλέπουμε το βίντεο κλιπ του «Blame» (http://youtu.be/6ACl8s_tBzE) και προσθέτουμε «κλικ» στα 4,6 εκατομμύρια streams που έκανε το κομμάτι μέσα σε λίγες μέρες και κατέκτησε την κορυφή του Spotify (είναι ήδη στο top 10 σε περισσότερες από 80 χώρες).

 

Μ.Κ.

…………………………………………..

 

Η κασέτα κάνει come back

 

Ποιος φανταζόταν πριν από πολλά χρόνια που κρύβαμε στα συρτάρια τα walkman και ξεφορτωνόμασταν τις κασέτες υποκύπτοντας στον έρωτα του cd και της καλπάζουσας τεχνολογίας ότι θα ’ρθει ξανά μια μέρα που όχι μόνο θα τα ξαναβγάλουμε στη φόρα αλλά θα τα γιορτάζουμε κιόλας. Μετά το βινίλιο, λοιπόν, η κασέτα κάνει come back ως αγαπημένο μουσικό format με την υποστήριξη όλο και περισσότερων δισκογραφικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

 

Εννοείται πως όσοι υποστηρίζουν την επιστροφή της, το κάνουν με ενθουσιασμό. Ετσι, πριν από μερικές μέρες (το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου) φανατικοί οπαδοί, συλλέκτες και μη, γιόρτασαν για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Κασέτας. Στο Λονδίνο το Cassette Store Day (όπως ονομάζουν τη γιορτή) περιελάμβανε happenings σε διάφορα δισκοπωλεία του κέντρου, αλλά μια σχετική επάνοδος έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται. Μάλιστα η Inner Ear κυκλοφόρησε επί τούτου δύο από τα νέα της άλμπουμ σε κασέτα: πρόκειται για τον δίσκο των Film «Eclipse» και των Mechanimal «Secret Science». Σημειώστε τις διευθύνσεις που μπορείτε να τις βρείτε, εκτός από το ψηφιακό κατάστημα της Inner Ear (αν και στοιχηματίζουμε ότι σύντομα θα προστεθούν κι άλλες). Αθήνα: Vinyl Microstore (Διδότου 34, τηλ. 210 3614544), Record House (Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9335466). Θεσσαλονίκη: Λωτός (Σκρα 7, τηλ. 2310 260776), Stereodisc (Αριστοτέλους 4, τηλ. 2310-262912).

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top