dimoskopisi

01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν η πραγματικότητα δεν τους… ταιριάζει

Σε πανικό η κυβέρνηση από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.».
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Στη δοκιμασμένη τακτική να μην αξιολογεί το μήνυμα, αλλά να χτυπά τον αγγελιαφόρο, καταφεύγει η κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ. με έντεκα μονάδες, αμφισβητεί τα ευρήματα και επιτίθεται τόσο στην εταιρεία όσο και στην εφημερίδα μας.

 

Χθες επανήλθε διά της εκπροσώπου της, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία επανέλαβε τα περί «προπαγανδιστικής επιβολής» και τόνισε ότι «όταν εμφανίζεται μια τόσο μεγάλη διαφορά, δημιουργείται στον κόσμο η αίσθηση ότι είναι μη αναστρέψιμη, κάτι που δεν ισχύει». Εμμέσως βέβαια η κυρία Βούλτεψη αναφέρθηκε στη συγκυρία, κάνοντας λόγο για μια περίοδο «που πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ».

Το δημοσίευμα της "Εφ.Συν." με τίτλο "Ανοίγει η ψαλίδα" που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Ανοίγει η ψαλίδα» που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ.

 

 

Οι παρεμβάσεις

 

Οι πολιτικές αυτές παρεμβάσεις καταδεικνύουν τον πανικό της κυβέρνησης σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον το στίγμα του οποίου δίνουν η οδυνηρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, το κακό κλίμα που δημιούργησε η αποτυχημένη επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο και η μαζική δυσφορία των πολιτών εξαιτίας της υπερφορολόγησης.

 

Μάλιστα η εικόνα αυτή επιτείνεται από την έντονη εκλογολογία, την οποία, όσο και εάν προσπαθεί να εξορκίσει η κυβέρνηση, φουντώνει μέρα με τη μέρα, όσο πολλαπλασιάζονται τα κυβερνητικά αδιέξοδα. Παράλληλα, η επιλογή της κυβερνητικής εκπροσώπου να επιτεθεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αναφορές στον Γκέμπελς, είναι περισσότερο από ατυχής.

 

Η Public Issue (βλ. επιστολή Γιάννη Μαυρή) σχολίασε τις παρεμβάσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου με ανάρτησή της στο twitter, στην οποία ανέφερε: «Απάντηση στην κυρία Βούλτεψη: προπαγάνδα είναι η συγκάλυψη της πραγματικότητας, όχι η αποκάλυψή της».

 

Το θέμα της έρευνας έφτασε και στην Ελεγκτική Επιτροπή Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης, έπειτα από ατομική προσφυγή ιδιώτη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, τότε όμως ο εγκαλών απέσυρε τελικά την προσφυγή του, αφού πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά και να κατατεθεί και ένα ποσό περίπου 500 ευρώ.

 

Τι λένε οι δημοσκόποι

 

Στελέχη δημοσκοπικών εταιρειών με τα οποία επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» έλεγαν ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και όχι ένα συγκεκριμένο κόμμα ή πρόσωπο.

 

«Οταν τα ευρήματα δεν βολεύουν τα κόμματα, τότε αντιδρούν πιέζοντας τις δημοσκοπικές εταιρείες», λέει ένα εξ αυτών, προσθέτοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες και εκδηλώνουν έλλειψη ψυχραιμίας, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν κάνουν ούτε πρόβλεψη ούτε πρόγνωση του αποτελέσματος, αλλά αποτελούν μια επιστημονική εκτίμηση σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

 

……………………………………………………………………………………………….

 

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

 

Του Γιάννη Μαυρή*

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΗΣΗ κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε με δηλώσεις της στους Ρ/Σ ΣΚΑΪ και REAL FM, χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Public Issue, που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται της Ν.Δ. με διαφορά έντεκα μονάδων. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κυβερνητικός εκπρόσωπος εμπλέκεται σε ευθεία επίθεση κατά των δημοσκοπήσεων.

 

Στην προεκλογική περίοδο του 2004, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, έφτασε στο σημείο να καταγγείλει την τηλεφωνική μέθοδο καταμέτρησης της πρόθεσης ψήφου, που είχε χρησιμοποιήσει συστηματικά η Public Issue για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως «επιστημονικά επισφαλή και πολιτικά αναξιόπιστη»(!).

 

Και τούτο, λόγω της «επίδρασης» που θεωρήθηκε ότι είχε στο πολιτικό κλίμα το αποτέλεσμα των δημοσιοποιημένων ερευνών της, δηλαδή η μεγάλη και μη αντιστρέψιμη διαφορά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνητική προπαγάνδα για «ντέρμπι» και «μικρή διαφορά» έπεσε στο κενό, γιατί, όπως είναι γνωστό, η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές με 5% διαφορά, όπως έδινε η εταιρεία (περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://www.mavris.gr/791/polls-2004-attack/).

 

Αλλά και στις βουλευτικές του 2007, η Public Issue είχε δεχτεί πάλι πολιτικές επιθέσεις, διότι τα αποτελέσματα της εκτίμησής της οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούσαν οι υπόλοιπες εταιρείες.

 

Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Ραγκούσης, αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την αξιοπιστία της εταιρείας (16-9-2007), καλώντας την μάλιστα «να λογοδοτήσει την επαύριον των εκλογών στον ελληνικό λαό»(!). Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα του 2007, όπως, άλλωστε, και αυτό του 2004, αποτέλεσε πλήρη δικαίωση της μεθοδολογίας και των προβλέψεων της εταιρείας (περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://www.mavris.gr/916/polls-2007-attack/).

 

Εξι δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Εξ αυτών, 3 δίνουν διαφορά στη διευκρινισμένη ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ 5 μονάδες και μία 8 μονάδες. Η κ. Βούλτεψη φαίνεται ότι ερμηνεύει ως «μικρές» τις διαφορές των 5 και των 8 μονάδων, αλλά «ενοχλείται» και στοχοποιεί «απολύτως» επιλεκτικά μόνον την έρευνα της Public Issue.

 

Πρόκειται για ένα γνωστό σύμπτωμα της παθογένειας του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Οταν οι δημοσκοπήσεις δεν «συμφέρουν», τότε τις αμφιβητούν και μάλιστα «απολύτως»(!).

 

………………………………………………………………………………………………

 

* Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Public Issue

www.mavris.gr, www.publicissue.gr

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

GPO – ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ«Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία καταγραφής απόψεων των πολιτών σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και με συγκεκριμένα ερωτήματα. Κατά κανένα τρόπο δεν αποτελούν πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται σε κανέναν να χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ανεξάρτητα από παρατηρήσεις που αφορούν τη μεθοδολογία κάθε μέτρησης, ο πολιτικός κόσμος οφείλει να αντιδρά με μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μη δαιμονολογούν γύρω από τις δημοσκοπήσεις».

 

 

METRON ANALYSIS – ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΑΝΑΡΑΣ«Οποιος έχει πρόβλημα με την αξιοπιστία συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων, πρέπει να προσφεύγει στα θεσμικά όργανα και στον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), διότι διαφορετικά δεν εξυπηρετεί τον δημόσιο διάλογο».

 

 

 

 

PULSE – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ«Είμαστε προφανώς αντίθετοι σε πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Οσον αφορά το θέμα της αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, σας παραπέμπω στα δύο δημοσιεύματα σχετικά με άρθρα της εταιρείας μας στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Το Ποντίκι»». Σ’ αυτά η εταιρεία αναφέρει: Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι άχρηστες, αρκεί να τις διαβάζουμε σωστά [...] κάθε έρευνα προσπαθεί να προσεγγίσει τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και να διακρίνει τις τάσεις που διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου [...]. Μας δίνουν έτσι τη δυνατότητα να έχουμε μια καλύτερη αντίληψη του πολιτικού περιβάλλοντος, αλλά δεν μπορούν πάντα να «προφητεύουν» με ακρίβεια τα αποτελέσματα της κάλπης».

 

Scroll to top