tzixantistes

02/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλη – φάντασμα η Κομπάνι

Η κουρδική πόλη έχει σχεδόν αδειάσει από κατοίκους, οι οποίοι την εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.
      Pin It

Σχεδόν άδεια είναι πλέον η κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία, καθώς οι κάτοικοί της την έχουν εγκαταλείψει εξαιτίας της προέλασης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι βρίσκονται λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την είσοδό της, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το 80% με 90% των κατοίκων της Κομπάνι και των γύρω χωριών έχουν πλέον εκτοπιστεί ή είναι πρόσφυγες εξαιτίας του φόβου μιας άμεσης επίθεσης του ΙΚ εναντίον της πόλης», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου και πρόσθεσε ότι πλέον στην πόλη έχουν παραμείνει μερικές χιλιάδες πολίτες.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, οι εξτρεμιστές είναι «μερικές εκατοντάδες μέτρα» μακριά από την Κομπάνι, την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Το ΙΚ προελαύνει προς την πόλη Κομπάνι (Άιν αλ Άραμπ στα αραβικά) από το νοτιοανατολικό και το δυτικό μέτωπο απ’ όπου οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια κουρδική πολιτοφυλακή) αποσύρθηκαν», επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν.

«Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι το ΙΚ μπορεί να φθάσει πολύ σύντομα στο Κομπάνι», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου ένας κούρδος ακτιβιστής από την πόλη, ο Μουστέφα Έμπντι, κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, λέγοντας ότι τα αεροπλάνα των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών κάνουν απλώς «μια επίδειξη στον ουρανό του Κομπάνι».
efsyn.gr

Scroll to top