02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

«Αθήνα 1997»

 

«Συγχωροχάρτι» στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου «Αθήνα 1997» έδωσε χθες η Βουλή, υπερψηφίζοντας βουλευτική τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Αδ. Γεωργιάδης, Π. Δήμας, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος, Γ. Δημαράς και Αννα Καραμανλή. Για σκανδαλώδη ρύθμιση έκανε λόγο ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), με τη Μ. Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) να υπενθυμίζει ότι οι αγώνες από 9,2 δισ. έφτασαν να κοστίσουν 19 δισ. Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «κενό νόμου» που τώρα καλύπτεται, καθώς το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδίδει συλλογική ευθύνη σε όλη την 31μελή διακομματική επιτροπή, τα μέλη της οποίας διώκονται αυτοτελώς, λόγω του λογιστικού ελλείμματος που δημιουργήθηκε.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………

 

„Παράταση…

 

Δίμηνη παράταση στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου από τη Γερμανία, για τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η προθεσμία κατάρτισης του σχετικού πορίσματος παρατάθηκε έως τα τέλη του 2014, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η Επιτροπή της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων επισήμανε προ ημερών την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Γιά να δούμε αν θα προκύψει κάτι ουσιαστικό.

 

Κ.ΤΣ.

 

…………………………………………..

 

„Για την εκλογή

 

Μας το είπε βουλευτής της Ν.Δ., ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε: Τι θύμιζε το πρόσωπο του Ευάγγ. Βενιζέλου την ώρα που ανακοίνωνε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσουν τον Μάρτιο κατά τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες; Τη φάτσα του Σιλβέστρο κάθε φορά που καταφέρνει να καταπιεί προσωρινά τον Τουίτι. Για την αντιγραφή…

 

Α.Ε.Μ.

 

………………………………………….

 

„Αδειασμα

 

Σε πανηγυρικό άδειασμα του Γ. Στουρνάρα προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Η εφαρμογή αυτού του μέτρου αποδείχτηκε οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά και το λαθρεμπόριο», υπογράμμισε στη Βουλή, υπερασπίζοντας την κυβερνητική τροπολογία για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά περίπου 10 λεπτά του ευρώ.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„Ειλικρινέστατος

 

Από τη γεμάτη… αλήθειες συνέντευξη του Γιάννη Πρετεντέρη, χθες, στο iefimerida.gr: «Βρίσκω ότι είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στις ευρωεκλογές δεν ήθελα να τον πιέσω. [...] Να, και για τον Σταύρο από την τηλεόραση το έμαθα ότι έκανε κόμμα, όπως όλο το Mega. Μην ακούτε λοιπόν τις θεωρίες συνωμοσίας. Φέτος θα τον καλέσω όμως. Λέει ενδιαφέροντα πράγματα. Για έξι μηνών πολιτικός αρχηγός δεν έχει κάνει κανένα μεγάλο λάθος. Σπάει το φορμαλισμό των πολιτικών και αυτό νομίζω αρέσει σε κάποιον κόσμο».

 

Δ.Τ.

 

……………………………………………

 

„Ανθρωποι και Ρομά

 

Χθες ακούσαμε πολλά από την κυβερνητική εκπρόσωπο της Ν.Δ. μαζί με την παροιμιώδη γκάφα της για ανθρώπους που ζουν «εκεί γύρω» από Ρομά: ακούσαμε για σχέδιο «ανωμαλίας», που επεξεργάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, και «ανομία» στην οποία ψάχνει να εγκατασταθεί. Αν η διάκριση -έστω και από λανθάνουσα γλώσσα- ανθρώπων και Ρομά είναι η ομαλότητα και νομιμότητα που ευαγγελίζεται η κυβερνητική εκπρόσωπος, τότε δεν μας μένει παρά να δοκιμάσουμε την «ανωμαλία» και την «ανομία» μήπως και δούμε άσπρη μέρα όλοι οι άνθρωποι.

 

Δημ.Χρ.

 

………………………………………….

 

„Ανακουφιστήκαμε…

 

Εντάξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση χθες το απόγευμα με την τρόικα πέτυχε να διώξει οπωσδήποτε τουλάχιστον 15.000 εργαζόμενους του Δημοσίου, να συνεχίσει τις εμπνευσμένες «μεταρρυθμίσεις» του και να μειώσει κι άλλο τις αμοιβές τους, ώστε να πέσουν τα σπρεντ και να βγούμε στις αγορές σαν άνθρωποι.

 

Δ.Τ.

 

…………………………………………..

 

„Χρέος

 

Ο δεύτερος φόνος φιλάθλου μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο Ηράκλειο, είναι μείζον πολιτικό και αρνητικά πολιτιστικό γεγονός. Η εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για τη βία στον αθλητισμό λειτουργεί ως υποκινητής. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μένουν αδρανείς λες και οι φόνοι διαπράττονται αλλού. Το Ηράκλειο είναι η συνέχεια της Κνωσού και του Χάνδακα, που συμπύκνωσε την ελληνική Αναγέννηση με μεγάλους δημιουργούς. Η δημοτική αρχή Ηρακλείου έχει χρέος να προχωρήσει στην πνευματική ανάπλαση της κοινωνικής συνείδησης με ένα σχεδιασμένο πολιτιστικό πρόγραμμα αντάξιο της ιστορίας της πόλης. Το ίδιο και η Περιφέρεια Κρήτης. Η αδράνεια είναι συνενοχή.

 

Παν.Γεωργ.

 

………………………………………….

 

„Διαφάνεια…

 

Περισσότερες ήταν οι αποσιωπήσεις από τις απαντήσεις που έδωσε κατά την ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο ο προτεινόμενος για τη θέση του επιτρόπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Ισπανός Μιγέλ Αρίας Κανιέτε. Στις ερωτήσεις για τη σύγκρουση συμφερόντων που συνιστά η συμμετοχή του και μελών της οικογένειάς του, σε δύο πετρελαϊκές επιχειρήσεις, επανέλαβε πως ο ίδιος, η σύζυγος και ο γιος του πούλησαν (προ ημερών και μετά τον σάλο) τις μετοχές τους. Δεν εξήγησε πώς μπορεί να νομιμοποιείται να αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο, όταν στενοί συγγενείς του εξακολουθούν να κατέχουν πάνω από το 70% των μετοχών αυτών των εταιρειών.

 

Χρ.Π.

 

………………………………………….

 

„Xωρίς τιμωρία

 

Αν οι πληροφορίες που μας έρχονται από την Καρδίτσα είναι ακριβείς, ένας από τους δημάρχους της περιοχής ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων της Θεσσαλίας. Στις εκλογές της Κυριακής ο δήμαρχος έχει την στήριξη της Ν.Δ. και του (βενιζελικού) ΠΑΣΟΚ. Μέχρις εδώ τίποτα το αξιοπερίεργο. Ομως, ο δήμαρχος δικάζεται για ποινικό αδίκημα την επόμενη εβδομάδα, μετά από πολλές αναβολές. Και η τοπική κοινωνία βουίζει από «καλοθελητές» που βεβαιώνουν πως με την εκλογή του ο τοπικός άρχων θέλει να εξασφαλίσει ατιμωρησία. Θυμηθείτε την κουτσομπολίστικη και μικροαστική συμπεριφορά που περιγράφει στο «Τέλος της μικρής μας πόλης» ο μεγάλος μας πεζογράφος Δημήτρης Χατζής.

 

Κ.Τ.

 

………………………………………..

 

„Ευκολίες

 

Οσα υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας στη συζήτηση για την τροπολογία σχετικά με τους εφοπλιστές, βάσει των οποίων «ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, κάνει συναντήσεις, οι οποίες δεν μεταδίδονται, δεν ανακοινώνονται και διαβεβαιώνει ότι δεν θα πειράξει τίποτα για το συνταγματικό καθεστώς» προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα. «Δεν θα σας πω ότι ψεύδεστε, αλλά εύκολα οικειοποιείστε ψευδείς πληροφορίες. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις επαφές, επίσημες ή άτυπες, έχει πει τέτοιο πράγμα. Ούτε εγώ προσωπικά ούτε κανείς άλλος», είπε.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………………..

 

„Πλούτος!

 

Σε 56 τρισ. ευρώ υπολογίζει ότι ήταν το 2013 ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη η ελβετική τράπεζα Julius Baer, δηλαδή σημείωσε αύξηση 1,7% από την προ κρίσης περίοδο. Προβλέποντας ότι το ρεκόρ θα καταρριφθεί το 2019, με αύξηση κατά 40% του πλούτου των ιδιωτών, καταλήγει ευλόγως στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη, μολονότι βρίσκεται σε οικονομική στενωπό, παραμένει μία από τις πιο εύπορες περιοχές. Σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία βρίσκονται τα 3/4 του πλούτου αυτού, ενώ το κατά κεφαλήν περισσότερο χρήμα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, όπου ο μέσος ενήλικας κατέχει 400.000 ευρώ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 167.000 ευρώ. Λεπτομέρεια: περισσότερο από το μισό αυτού του πλούτου βρίσκεται στα χέρια των 10 πιο εύπορων οικογενειών.

 

Ε.Π.

 

…………………………………………..

 

„Προτάσεις

 

Σε καλό κλίμα έγινε χθες η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τη διοίκηση του ΣΕΒ, στην οποία ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τις προτάσεις για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. «Συμφωνήσαμε σε αρκετά, όπως στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, δημιουργίας κινήτρων για να υπάρξει ανάπτυξη. Συμφωνήσαμε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Διαφωνήσαμε στην ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης και στην τραπεζική ένωση», δήλωσε ο κ. Καμμένος. Μίλησε παράλληλα για «μια Ελλάδα που θα είναι απαλλαγμένη από κομματικούς εγκάθετους, από “ημετέρους” των τραπεζών και από επιχειρηματίες που κάνουν μπίζνες με τα χρήματα του ελληνικού λαού».

 

Τ.Τ.

 

Scroll to top