05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

«Εγώ, ο μικροαστός»

 

Με αρκετές αιχμές κατά της ηγεσίας του Περισσού έκανε την εμφάνισή του στο μπλογκ του «Εργατικού αγώνα» ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής Διονύσης Τσακνής. Σε άρθρο του με τίτλο «Εγώ ο μικροαστός», μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Κάποια στιγμή, αποφάσισα να γυρίσω και να ενταχθώ στο κόμμα που αγκάλιασα και στρατεύτηκα στις γραμμές του απ’ τα δεκαεφτάμισι χρόνια μου. Μα έμαθα πως οι πόρτες του για μας τούς… εχθρούς του είναι κλειστές. Πράχτορες, βλέπεις, του όποιου σύγχρονου Μανιαδάκη, οπορτουνιστές και κρυφοσυριζαίοι, που καμία σχέση δεν έχουμε με την κομμουνιστική κοσμοθεωρία, μιας και αυτή είναι αποκλειστικό προνόμιο όσων βρίσκονται στο Πολιτικό Γραφείο και στην Κεντρική του Επιτροπή. Κι ούτε έχουμε το δικαίωμα να διατεινόμαστε πως είμαστε κομμουνιστές, μιας και ο τίτλος είναι ήδη κατοχυρωμένος με συμβολαιογραφική πράξη και μάρτυρες φυσικά τους συγχωρεμένους Μαρξ και Λένιν αυτοπροσώπως».

 

Γ.Σμ.

 

………………………………………..

 

„Νοσταλγία

 

«Οι Αιγύπτιοι θα ήταν πολύ τυχεροί αν οι νέοι στρατηγοί που κατέχουν τώρα την εξουσία προέλθουν από το καλούπι του Αουγκούστο Πινοτσέτ, που πήρε την εξουσία εν μέσω χάους αλλά προσέλαβε μεταρρυθμιστές της ελεύθερης αγοράς και “εκμαίευσε” τη μετάβαση στη δημοκρατία». Αυτά έγραψε χτες η «Wall Street Journal». Αντί σχολίου, θα αναδημοσιεύσουμε το ειρωνικό σχόλιο του Μάρτιν Πένγκελι, αρθρογράφου του «Γκάρντιαν»: «Γιατί ο Πινοτσέτ προκαλεί τέτοια νοσταλγία; [...] Πιθανώς η συντακτική επιτροπή της WSJ πιστεύει ότι, αφού ο Πινοτσέτ προσέλαβε “μεταρρυθμιστές της ελεύθερης αγοράς”, θα έπρεπε να συγχωρεθεί για την εκτεταμένη δράση μερικών ταγμάτων θανάτου».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………

 

„«Να σκοτώνονται οι λαοί…»

 

Ειρωνικό, αλλά και πόσο πρακτικό και προσοδοφόρο. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον του «Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ καταστρέφουν μεταξύ άλλων αμερικανικά θωρακισμένα «Humvee», τα οποία έχουν αρπάξει από τον ιρακινό στρατό οι εξτρεμιστές ισλαμιστές. Ετσι κερδισμένες δεν βγαίνουν μόνον οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής όπλων και πυρομαχικών, μια και οι λίγες εβδομάδες βομβαρδισμών έχουν ξεπεράσει σε κόστος το ένα δισ. δολάρια με τις πωλήσεις της Raython, της Lockheed Martin, της General Dynamics και άλλων να σημειώνουν άνοδο έως και 8% στις πωλήσεις τους, αλλά και οι εταιρείες κατασκευής τέτοιων οχημάτων! «…για τ' αφέντη το φαΐ», όπως έλεγε ο μεγάλος Κώστας Βάρναλης.

 

Δ.Σ.Φ.

 

……………………………………….

 

„Διόδια

 

Τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση τριών σταθμών διοδίων (Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού) κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται και κατάργηση των διοδίων των παράδρομων, ενώ καταγγέλλονται οι «ληστρικές» συμβάσεις παραχώρησης με το «υψηλό έως απαγορευτικό ύψος των διοδίων». Την τροπολογία υπογράφουν εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Γελαλής, Αλ. Μεϊκόπουλος, Η. Διώτη) και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………..

 

„Επανένωση

 

Ενας στους δύο κατοίκους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας εκτιμά ότι επωφελήθηκε από την επανένωση της χώρας, περίπου 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αναφέροντας την ελευθερία στις μετακινήσεις, την ελευθερία έκφρασης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 23% εκτιμά ότι «έχει χάσει» από την επανένωση της χώρας, διότι αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους. Το 27% των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας νοσταλγούν κάποιες φορές τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «θετικά» κάποια στοιχεία του παρελθόντος, όπως το γεγονός ότι είχαν σίγουρη εργασία, οργανωμένη φύλαξη των παιδιών τους και μειωμένα ενοίκια.

 

Γ.Σμ.

 

…………………………………………

 

„Θέλει συνεργασία

 

Την επιθυμία της να συνεργαστεί στις επόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε η ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στο «Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης. «Θα με ενδιέφερε να συμπεριληφθώ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι θέμα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και των οργάνων του κόμματος» είπε επισημαίνοντας ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει ήδη «συνεργασία» πολιτικών θέσεων και αρχών με την Κουμουνδούρου. Εναπόκειται λοιπόν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στην πρωτοβουλία της Θ. Τζάκρη, που όμως δεν θα γίνει εύκολα δεκτή από στελέχη της Κουμουνδούρου.

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………

 

„Προσκλήσεις

 

Νέο άνοιγμα προς την πλευρά του Κ. Καραμανλή έκανε ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκος, κατόπιν φυσικά συνεννόησης με τον Αντ. Σαμαρά, και κάλεσε όλους τους πρώην υπουργούς, μέχρι και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο στη σημερινή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. Πάντως υπήρξαν και ευγενικές αρνήσεις, όπως του Γ. Σουφλιά και του Γ. Αλογοσκούφη, που επικαλέστηκαν σοβαρό κώλυμα. Υπήρξε και μία αντίδραση, από τον Γ. Βουλγαράκη, ο μόνος που δεν πήρε επίσημη πρόσκληση.

 

ΜΠ.Α.

 

……………………………………….

 

„«Πειθαναγκασμός»

 

Ως «διαδικασία πειθαναγκασμού» των κυβερνητικών βουλευτών χαρακτηρίζει το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ο ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης. Οπως αναφέρει σε δήλωσή του, «η ατελείωτη προεδρολογία διά της αναζήτησης 180 ψήφων, που άρχισε την επομένη των ευρωεκλογών, ήταν και παραμένει προπέτασμα καπνού. Στην ουσία, το πρόβλημα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εμμονή στις πολιτικές ύφεσης, που επιβάλλει η γερμανική Δεξιά της κ. Μέρκελ».

 

Χ.ΙΩ.

 

……………………………………….

 

„Σενάρια

 

Τύφλα να 'χει ο Ζεράρ ντε Βιλιέ μπροστά στο σενάριο της Αντιτρομοκρατικής που παρουσίασαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της Αστυνομίας. Ο ύποπτος τρομοκρατίας μιλάει μόνο ιταλικά, γράφει ελληνικά και παραβιάζοντας κάθε κανόνα συνωμοτικότητας σημειώνει τα ονοματεπώνυμα των υποψήφιων στόχων του σε χαρτάκια. Και τώρα που το θυμήθηκα… Μαμά, αν διαβάζεις «Εφ.Συν.», βάλε μου τα λουκάνικα στο τάπερ κι έρχομαι να τα πάρω με το ποδήλατο. Θα βρίσκομαι εκεί σε 17 λεπτά ακριβώς, το έχω χρονομετρήσει με «πρόβα τζενεράλε».

 

Α.ΤΖ.

 

………………………………………..

 

„Συμφωνίες

 

Τα ζητήματα του «επανελέγχου» και της διαχείρισης των απορριμμάτων κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση μεταξύ του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Για το πρώτο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαδικασία εξυπηρετεί τη μνημονιακή δέσμευση για απολύσεις. Ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της και στην ανάληψη πρωτοβουλιών ανατροπής της προδιαγεγραμμένης πορείας πλήρους ιδιωτικοποίησής της το ερχόμενο διάστημα…

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………….

 

„Δάχτυλα

 

Ζωγράφισε πάλι χθες η «εκπρόσωπος τάφου» Αννα Παναγιωταρέα, με ανάρτησή της στο Facebook, για την ελληνικότητα των Καρυάτιδων της Αμφίπολης, λόγω του μήκους των δαχτύλων των ποδιών. Ελληνικά γονίδια ανακάλυψε καθηγητής Δασολογίας στα μάρμαρα των Καρυάτιδων και η συνάδελφός του, ακαδημαϊκός έσπευσε να το μοιραστεί, υπερθεματίζοντας για τις «Ελληνικές Πατούσες». Για την Αννα Παναγιωταρέα δεν φτάνει μόνο μια θέση ΔΕΠ. Μια έδρα Λομπρόζο και Βουκεφάλα μαζί θα ήταν πιο ταιριαστή.

 

Α.ΤΖ.

 

……………………………………….

 

„Απαντήσεις

 

Η διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εδώ και μήνες έχει εγκαινιάσει μια νέα πρακτική στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να μην απαντάει στις αναφορές που καταθέτουν οι βουλευτές και η… απάντησή του να είναι «σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας παρέχετε και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για την ανάδειξη του θέματος», προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού. Υποστήριξε ότι οι αναφορές, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι για ενημέρωση και όχι για απάντηση και ότι ο ίδιος απαντά εγκαίρως σε όλες τις ερωτήσεις, επερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις…

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

……………………………………

 

„Εκτίμηση

 

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πρώτος στη “γραμμή εκκίνησης” για να κερδίσει» επισημαίνει ο «Εκόνομιστ» στο τρέχον τεύχος του. Το έγκριτο περιοδικό αναφέρεται στη σειρά δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα στη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφ.Συν.». «Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, σόκαρε την κυβέρνηση: έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ διαφορά 11 μονάδων επί της Ν.Δ.» γράφει ο συντάκτης. Ο «Εκόνομιστ» πάντως αναπαραγάγει ορισμένα κυβερνητικά στερεότυπα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν υπόσχεται πλέον να σκίσει τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, αλλά πολλοί είναι ακόμα καχύποπτοι για το νέο πρόγραμμα φορολόγησης και δαπάνης ύψους 11 δισ. ευρώ».

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top