- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μάχες στις «πύλες» του Κομπάνι

06/10/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 Καπνοί από εκρήξεις μέσα στην πόλη Κομπάνι, φωτογραφημένοι από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου έξω από την πόλη  REUTERS/ Umit Bektas [1]


Καπνοί από εκρήξεις μέσα στην πόλη Κομπάνι, φωτογραφημένοι από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου έξω από την πόλη
REUTERS/ Umit Bektas

Ούτε η απειλή τουρκικής χερσαίας επέμβασης, ούτε οι συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Δυτικών μοιάζουν ικανοί να ανακόψουν την προέλαση των φανατικών ισλαμιστών προς το Κομπάνι, τη μεγάλη κουρδική πόλη στα σύνορα με την Τουρκία. Χτες οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» έφτασαν κυριολεκτικά στην είσοδο του Κομπάνι, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των Κούρδων υπερασπιστών του: όμως η σκληρότερη μάχη, που συνεχιζόταν όλο το βράδυ, δίνεται για τον έλεγχο του παρακείμενου λόφου Μιστανούρ, που αποτελεί ιδανική θέση για το πυροβολικό των ανταρτών στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη.

 

Και οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν βαριές απώλειες, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα ξεκάθαρος νικητής, ενώ δυτικά αεροσκάφη έπληξαν τις νυχτερινές ώρες οχήματα των ανταρτών. Οι Κούρδοι επιβεβαίωσαν πάντως ότι η εμπροσθοφυλακή των ισλαμιστών βρίσκεται πλέον σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου νοτιοανατολικά της πόλης, ενώ οι πρόσφυγες που έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία για να σωθούν ξεπερνούν τις 180.000.

 

Ολα αυτά συμβαίνουν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα και περιμένουν την εντολή για να εισβάλουν: μάλιστα οι ισλαμιστές τους έδωσαν χτες ακόμη μιαν αφορμή, όταν ένα βλήμα όλμου κατέστρεψε σπίτι στην τουρκική πλευρά των συνόρων, τραυματίζοντας πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας. Επίσης, θραύσματα τραυμάτισαν ελαφρά έναν αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων. Για την ώρα πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν και οι «πασάδες» του διστάζουν να ανάψουν το πράσινο φως για την προσχεδιασμένη εδώ και μήνες πολεμική επιχείρηση σε συριακό έδαφος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Κούρδων βουλευτών υπέρ της επέμβασης. Ο Ερντογάν μάλιστα έριξε το Σάββατο τους τόνους, αφήνοντας να εννοηθεί πως ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας που υπερασπίζονται το Κομπάνι είναι και «τρομοκράτες» του PKK, αλλά και υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-Ασαντ…

 

Αντίθετα, ο Ερντογάν δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την… κρίση ειλικρίνειας του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόλμησε – σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ – να παραδεχτεί πως στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι σύμμαχοί μας», κατηγορώντας ευθέως την Τουρκία και τα Εμιράτα πως χρηματοδότησαν συστηματικά ακραίες ένοπλες οργανώσεις και «τρομοκράτες» στη Συρία.

 

Βολική αμνησία…

 

Ο Μπάιντεν βέβαια «ξέχασε», πολύ βολικά, πως τις ίδιες οργανώσεις φανατικών– και ιδιαίτερα την αιματοβαμμένη αλ-Νούσρα – τις χρηματοδότησαν και τις όπλισαν για μεγάλο διάστημα εκτός από την Τουρκία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ: τότε, βέβαια, οι ισλαμιστές ήταν ακόμη «μαχητές της ελευθερίας», και δεν είχαν γίνει «τρομοκράτες», όπως τώρα που θίγουν (και) τα αμερικανικά συμφέροντα.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές βαθαίνουν κι άλλο το ρήγμα στις ταραγμένες τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη συμμετοχή ή όχι των Τούρκων στη νέα «συμμαχία των προθύμων» κατά του ΙΚ. Ο Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Μπάιντεν, διαψεύδοντας τα πάντα, ενώ ο «στριμωγμένος» Αμερικανός αντιπρόεδρος έσπευσε να τον πάρει τηλέφωνο και να του ζητήσει συγγνώμη, διευκρινίζοντας πως «η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους»»…

 

Σκληρές μάχες

 

Πάντως οι μάχες στο Κομπάνι δεν είναι σε καμιά περίπτωση οι μόνες, αφού οι εχθροπραξίες έχουν απλωθεί σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση που καλύπτει πλέον ολόκληρη τη μέση Ανατολή, από τις ακτές της Μεσογείου ώς τα περίχωρα της Βαγδάτης: πέρα από τις συνεχιζόμενες μάχες των κυβερνητικών δυνάμεων του Ασαντ με ισλαμιστές βόρεια από το Χαλέπι, και την προχτεσινή κατάληψη ενός στρατηγικής αξίας λόφου από τους αντάρτες στη Ντεράα, στα σύνορα με το Ισραήλ, άγριες συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο και στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, μεταξύ ανταρτών της αλ-Νούσρα και ανδρών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που υποστηρίζουν τον Ασαντ.

 

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, εκατοντάδες μαχητές της αλ- Νούσρα επετέθηκαν κατά μήκος της ορεινής μεθορίου, από την πόλη Μπάαλμπεκ ώς το Αρσάλ, σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τις στρατιωτικές βάσεις της οργάνωσης. Πριν από δύο μήνες, ισλαμιστές αντάρτες της Νούσρα αλλά και του «Ισλαμικού Κράτους» πραγματοποίησαν επιδρομή στο Αρσάλ, σκοτώνοντας και αιχμαλωτίζοντας αρκετούς Λιβανέζους στρατιώτες.

 

Σκληρή είναι και η μάχη στην ιρακινή πόλη Ντουλουίγια, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, την οποία ανακατέλαβε το Σάββατο ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη αμερικανικών αεροσκαφών, για να την ξαναπάρουν εν μέρει την Κυριακή οι ισλαμιστές.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=240881