07/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΑΠΟΡΙΕΣ» ΚΑΙ «ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΨΝΑ

Αλλο η αποϊδρυματοποίηση και άλλο το… λουκέτο, κ. διοικητά

      Pin It

Αναρωτιέται ο διοικητής του ΨΝΑ, γιατί «οι ίδιοι άνθρωποι που επί 3 δεκαετίες διαδήλωναν, έκλειναν τις πύλες των ψυχιατρείων, έκαναν συναυλίες αλληλεγγύης και πορείες διαμαρτυρίας, για να κλείσουν τα ψυχιατρεία της χώρας, επειδή παραβιάζονταν κατάφωρα τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών (καθηλώσεις, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, θάνατοι), είναι ακριβώς αυτοί που σήμερα διαδηλώνουν, προκειμένου να μην κλείσουν τα ψυχιατρεία». «Τι άλλαξε άραγε;», ρωτάει σε χθεσινή του ανακοίνωση.

 

Ισως, διότι η λέξη που περιγράφει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας είναι «ψυχορραγώ» κι όχι Ψυχαργώ. Ισως, γιατί οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, των τελευταίων ετών, κινούμενες ουσιαστικά στη διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση ασχολούνται εμμονικά, στεγνά με την επίτευξη του μνημονιακού στόχου και των προθεσμιών του, παίρνοντας τη μέγιστη απόσταση από το όραμα της πάλαι ποτέ ψυχιατρικής μεταρρύθμισης για τον μετασχηματισμό και την υπέρβαση του ψυχιατρείου προς ένα ολοκληρωμένο, βασισμένο στην κοινότητα, δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας.

 

Δεσμεύεται ωστόσο ο Παύλος Θεοδωράκης στην ανακοίνωσή του, αντιγράφοντας την πολιτική προϊσταμένη του υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ότι δεν θα κλείσει κανένα ψυχιατρείο, αν προηγουμένως δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες δομές, καθώς και ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί.

 

Ούτως ή άλλως, τα ψυχιατρεία «κλείνουν» κάθε μέρα, όταν αφυδατωμένα από προσωπικό καλούνται να τα βγάλουν πέρα με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με 120%-140% πληρότητα σε κάθε εφημερία. Το Δαφνί -για παράδειγμα- μετά την εφημερία της Παρασκευής μετρούσε 295 κρεβάτια, 70 από τα οποία είναι ράντσα, αφού διαθέτει 225. Πληρότητα 127%.

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top