08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Σύγχυση…

 

Στην προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένει η Μαρία Ρεπούση. Η απόφαση του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ είναι, εξάλλου, μάλλον σκοπίμως διατυπωμένη αμφίσημα, προκειμένου το κόμμα να έχει ευχέρεια κινήσεων την κατάλληλη ώρα. Αναφέρεται σε διατήρηση της οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας του κόμματος, που για άλλους ισοδυναμεί με αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές και για άλλους αφήνει ανοιχτό το ζήτημα. Η κ. Ρεπούση ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, δηλώνοντας χθες (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) ότι «η αυτόνομη οργανωτική και πολιτική παρουσία δεν σημαίνει υποχρεωτικά αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές». Στον αντίποδα, βρίσκεται η άποψη του Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος εκτίμησε ότι «με την εκλογή προέδρου δεν λύνονται όλα τα προβλήματα» (Ρ/Σ Aplha 9,89), στο συνέδριο αποφασίστηκε η αυτόνομη πορεία του κόμματος.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………….

 

„Στα προπύλαια

 

Ευρεία σύσκεψη οργανώσεων και κομμάτων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία συμμετείχαν το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου, το ΕΕΚ, το ΕΠΑΜ, η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, το «Κίνημα Δεν Πληρώνω», το ΚΚΕ(μ-λ) και η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση». Η κοινή (πρακτική) συνισταμένη της σύσκεψης ήταν ότι πρέπει μαζικά οι εργαζόμενοι και ο λαός να διαδηλώσουν την ημέρα που θα γίνεται η ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την προσεχή Παρασκευή είναι για τις 18.00 στα Προπύλαια και με σύνθημα «Να φύγουν όλοι! Κυβέρνηση, τρόικα, Ε.Ε., ολιγαρχία».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„Απορρίμματα

 

«Η περιφερειακή αρχή επιλέγει τον δρόμο της διαφάνειας, όταν κάποιοι επί χρόνια είχαν επιλέξει τη διαδικασία των ΣΔΙΤ με όρους αδιαφάνειας, μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο», απαντούν κύκλοι της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επιστολή της στους δημάρχους, καλώντας τους να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. «Αποτελεί πρόκληση να εγκαλείται η περιφερειακή αρχή από εκείνους που επέλεξαν το σκοτάδι των διαδικασιών πίσω από κλειστές πόρτες, για το γεγονός ότι επιλέγει την πιο δημοκρατική διαδικασία», συμπληρώνουν, καταλήγοντας: «Είναι προφανές ότι ορισμένοι δεν «αντιλαμβάνονται» ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική, χωρίς τρομοκρατία, εκβιασμούς και δήθεν μονόδρομους τεράστιων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων».

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………….

 

„Δημοσκοπήσεις

 

Μετά την κ. Βούλτεψη, που ενοχλήθηκε σφόδρα για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. να υπολείπεται σημαντικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, την έμμεση δυσφορία του εξέφρασε χθες και ο κ. Βενιζέλος. «Για να μιλήσω καθαρά, και οι έρευνες της κοινής γνώμης που δείχνουν έναν συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και αυτές λειτουργούν αποσταθεροποιητικά», δήλωσε μιλώντας στη διάσκεψη της Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών. Δοκιμασμένη η τακτική, όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, αντί της αξιολόγησης του μηνύματος να χτυπάμε τον αγγελιαφόρο.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………….

 

„Φορολογία

 

Ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Ερευνας» (ΜΑΧΩΜΕ) διοργανώνει αύριο στις 7.00, στα γραφεία του (Αγ. Κωνσταντίνου & Γερανίου 47, 1ος όροφος, Ομόνοια) εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: Φορολογία-κοινωνικές δαπάνες-δημόσιο χρέος-ανάπτυξη και η εναλλακτική πολιτική κυβέρνησης της Αριστεράς. Ομιλητές θα είναι οι Θοδωρής Παπαδόπουλος, οικονομολόγος-ερευνητής (MSc), Μιχάλης Κάχρης, οικονομολόγος-νομικός, Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Θεωνάς, πρ. ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος ΜΑΧΩΜΕ.

 

Κ.Π.

 

…………………………………………..

 

„Για τον Μαρξ

 

Το Σάββατο, στο Στέκι Φίλων και Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής (Ούλοφ Πάλμε και Συβρισσαρίου 58, τηλ. 211-2147924), θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Καρλ Μαρξ. Η ζωή και το έργο του». Ομιλητές θα είναι οι Αλκης Ρήγος, Κώστας Κοροντζής και Μπάμπης Δρίζος. Είσοδος ελεύθερη. Ωρα έναρξης 7.30 μ.μ.

 

Γ.Δ.

 

………………………………………..

 

„Ερωτηματικά

 

Κωλυσιεργία στους ελέγχους για τη ΜΚΟ «Κλίμακα» καταγγέλλει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Υγείας Μ. Βορίδη, ο κ. Κακλαμάνης καταγγέλλει ότι «κανένας από τους εννέα συνολικά ελέγχους που έχουν διαταχθεί από την ελληνική πολιτεία για τη ΜΚΟ «Κλίμακα», δεν έχει ολοκληρωθεί». Ταυτόχρονα εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «παρόλο που η συγκεκριμένη ΜΚΟ διαχειρίζεται εκατομμύρια και ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, δεν έχει υπάρξει έστω ένα πόρισμα».

 

Χ.ΙΩ.

 

………………………………………….

 

„«Απογείωση»

 

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ), στην οποία οι έμποροι επισημαίνει ότι η αγορά του Πειραιά, μετά από έναν δραματικό από την υπερφορολόγηση Σεπτέμβριο, εισέρχεται σε μια νέα περίοδο εξαιρετικά χαμηλής ρευστότητας, με ορατές πλέον τις δυσάρεστες συνέπειες. Οι έμποροι ζητούν από τον Α. Σαμαρά να μην τους εμπαίζει, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η μείωση των φόρων που υποσχέθηκε από το 26% σε 15% φαίνεται να αποτελεί μια συνηθισμένη πολιτική υπόσχεση, αφού οι συγκεκριμένες μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Του ζητούν «να ενεργήσει άμεσα», διότι δεν θέλουν η «απογείωση» που έχει υποσχεθεί να πάρει τον χαρακτήρα της γνωστής πολιτικής έκφρασης «λεφτά υπάρχουν…».

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………………..

 

„Αμετροεπώς

 

Συγγνώμη απαιτούν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να τους ζητήσει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό τούς κατηγορεί ότι «το συνδικάτο σταματάει τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στη 1 το μεσημέρι»! Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους τον χαρακτηρίζουν «προσβλητικό και ψεύτη». Ο ίδιος είχε μιλήσει κάποτε για «καραγκιόζηδες», η κυβέρνησή του έχει κατρακυλήσει πλέον στους Χατζηαβάτες. Ο κ. Κεφαλογιάννης, ως επαγγελματίας πολιτικός, κληρονόμησε τη βουλευτική θέση από την οικογένεια και από κοπέλι δεν δούλεψε ποτέ. Σήμερα βυσσοδομεί κατά των εργαζομένων, και υλοποιεί καθημερινά αμετροεπώς την καταστροφή της χώρας.

 

Παν.Γεωργ.

 

…………………………………………..

 

„Αδεια

 

Να μαντέψουμε τι θέλουν να ψηφίσουν; Εκτακτη άδεια προκειμένου να μεταφερθούν στη Βουλή για να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ζήτησαν με γραπτό αίτημά τους οι προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και λοιποί… Το αίτημα θα εξεταστεί άμεσα από τον εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού.

 

Μαρ.Δ.

 

………………………………………….

 

„Συνεργασίες

 

«Είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ και διάφορους άλλους “μεταμεληθέντες” μνημονιακούς θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για τον ίδιο και τη φερεγγυότητά του». Με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο σύμπραξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Αγίου Κωνσταντίνου η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο της στην ιστοσελίδα iskra.gr υπογραμμίζει ότι «το ελάχιστο που ανέμενε κανείς από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ήταν μια ειλικρινής αυτοκριτική για το πολιτικό ανοσιούργημα της συμμετοχής της σε μνημονιακή κυβέρνηση. Αντί αυτοκριτικής, ο πρόεδρος του κόμματος, Φ. Κουβέλης, υπερασπίστηκε τη συνολική πολιτική διαδρομή και τις επιλογές της». Δεν φαίνεται ότι θα «περπατήσει» εύκολα η όποια συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων…

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………..

 

„«Κλεμμένη άνοιξη»

 

Το βιβλίο της Κάισα Εκις Εκμαν, «Κλεμμένη άνοιξη», τμήμα του οποίου είχε προδημοσιεύσει η «Εφ.Συν.», παρουσιάζεται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στα Public του Συντάγματος (στον χώρο εκδηλώσεων, 5ος όροφος). Την παρουσίαση έχουν αναλάβει η ραδιοφωνική παραγωγός Θάλεια Καραμολέγκου και οι «δικοί μας» Τάσος Τσακίρογλου και Αρης Χατζηστεφάνου. Η Σουηδέζα συγγραφέας και δημοσιογράφος στην Dagens Nyheter, την πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της πατρίδας της, έζησε δύο χρόνια στην Ελλάδα, διερευνώντας τα πραγματικά αίτια της κρίσης, ενώ το δεύτερο βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, τιμήθηκε πρόσφατα στη χώρα της με το βραβείο Lars Johan Hierta.

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top