- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Από το Αϊντχόβεν στα ελληνικά ραδιόφωνα

08/10/14 ART,ΘΕΜΑΤΑ,ΜΟΥΣΙΚΗ

Της Ματούλας Κουστένη

 

[1]Τελικά παραήταν καλό για να είναι αληθινό. Γρήγορα αγαπήσαμε την Kovacs (Σάρον Κόβακς), ακόμα πιο γρήγορα κάναμε ραδιοφωνικό ύμνο το κομμάτι της «My love» και πάνω που πιστέψαμε ότι σε λίγες εβδομάδες θα την ακούσουμε και ζωντανά ακυρώθηκε η εμφάνισή της στην Αθήνα (λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του Stage Volume One). Ας αρκεστούμε, λοιπόν, στο άλμπουμ της (σινγκλ για την ακρίβεια). Δεν είναι και λίγο. Διότι από τη μια μας συστήνει ένα νέο κορίτσι, με ενδιαφέρον, προβληματισμό, καλές μουσικές κι από την άλλη βλέπουμε πόσα μπορούμε να περιμένουμε από την ψαγμένη Ολλανδή που γεννήθηκε μόλις το 1990 και παραδέχεται: «Είμαι πάντοτε ειλικρινής, ακόμη κι αν κάνω κακό γύρω μου. Η μουσική είναι μια μεγάλη εσωτερική ανάγκη να εκφραστώ».

 

Το EP «My love» περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια. Από το ομώνυμο, που πλέον ξέρουμε απ’ έξω κι ανακατωτά και με το οποίο αρχίζει το δισκάκι, περνάμε στο δεύτερο «He talks that shit» που επίσης έγραψε η ίδια. H ειρωνεία εδώ γίνεται περισσότερη, η τραγουδίστρια παραδέχεται «I do love him» και χαρίζει ένα ακόμα τραγούδι που θα αγαπήσουν τα ραδιόφωνα. Το τρίτο τραγούδι «When the lady’ s hurt» κινείται στο ίδιο ύφος που ισορροπεί μεταξύ τραγικού και διάθεσης εκδίκησης.

 

«Αυτός ο σκοτεινός, ζοφερός σχεδόν ήχος βγαίνει από τη φωνή μου. Ισως να φταίει η διάθεση, ίσως οι ενορχηστρώσεις, ίσως το ύφος, ίσως το γεγονός ότι γράφω σε μινόρε. Μου αρέσει να φτιάχνω ατμόσφαιρα γιατί έτσι η μουσική μου έχει ψυχή», λέει και παραδέχεται πως οι βασικές της επιρροές έχουν παρελθόν και βαρύ ονοματεπώνυμο: πρώτη και καλύτερη η Μπίλι Χολιντέι, η Eτα Τζέιμς, η Ελα Φιτζέραλντ, η Nίνα Σιμόν, η Ντάινα Ουάσινγκτον, η Τζάνις Τζόπλιν. «Δηλαδή γυναίκες με προσωπικότητα, που «έζησαν» τη ζωή τους. Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες τους αποτυπώθηκαν στη φωνή τους και αυτό είναι τόσο ελκυστικό«, λέει.

 

Αυτό το κορίτσι με τη βραχνή, αισθαντική, γεμάτη υπονοούμενα φωνή, πάντως, στο EP αυτό δεν παραλείπει να τιμήσει και την Γκρέις Τζόουνς καθώς με ένα δικό της τραγούδι ξεκίνησαν όλα στην καριέρα της. Ο λόγος για το «I’ ve Seen That Face Before», το πρώτο τραγούδι που διασκεύασε η Σάρον και έστειλε στον διάσημο παραγωγό Oscar Holleman προκειμένου να τον πείσει για τα προσόντα της. Ακούστε το και θα καταλάβετε αμέσως γιατί αυτό το κορίτσι με το ξυρισμένο κεφάλι τραγουδά σαν να ψιθυρίζει «Εγώ θα πετύχω»!

………………………………………………………………………

 

Αλεξάνδρα Κλάδη: ατακαδόρικη vintage

 

[2]Μέσα σε όλη αυτή τη vintage μανία, όπου κανείς συχνά δυσκολεύεται να ξεχωρίσει πού ξεκινά η διασκευή και πότε το πειραγμένο τραγούδι φτάνει να ακούγεται σαν καρικατούρα, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις νέων καλλιτεχνών που πραγματικά αξίζουν. Η Αλεξάνδρα Κλάδη έχει φρεσκάδα, ενδιαφέρον, μπρίο. Τα τραγούδια της έχουν αυτοσαρκασμό και χιούμορ, διηγούνται μικρές ιστορίες και περιπέτειες που συνήθως περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα και τα ευτράπελά του. Οι μελωδίες της παραπέμπουν στη γνωστή ρομαντική παρελθοντική εποχή, αλλά ο στίχος της είναι σύγχρονος, λιτός, οξύς, έχει ατάκα. Οσοι έχετε ακούσει το πρώτο της Digital Single «Στο Κολωνάκι» (Feelgood Records), καταλαβαίνετε.

 

Η Αλεξάνδρα Κλάδη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ωδείο Φίλιππος Νάκας. Γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

Είναι συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και συνθέτης παιδικών μιούζικαλ. Παίζει ακορντεόν, μαντολίνο, μελόντικα, μεταλλόφωνο, γιουκαλίλι. Από την ερχόμενη Πέμπτη (16 Οκτωβρίου και κάθε δεύτερη Πέμπτη, στις 22.00, είσοδος ελεύθερη) θα εμφανίζεται στο Belle – Amie όπου μαζί με το «Τρίο Σταρ» θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση «Σπιτικά Λικέρ». Βρήκαμε κι άλλο λόγο για να κατέβουμε Πειραιά!

 

Μ.Κ.

 

……………………………………………

 

Οι AC/DC επιστρέφουν

 

[3]Τον τελευταίο καιρό μονοπώλησαν τον μουσικό Τύπο με δυσάρεστες ειδήσεις, καθώς οι AC/DC υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν πως ο κιθαρίστας τους Mάλκολμ Γιανγκ (και αδερφός του τραγουδιστή τους, Ανγκους Γιανγκ) δεν θα λείψει για λίγο από το συγκρότημα -όπως αρχικά είχε ειπωθεί- αλλά θα αποχωρήσει για πάντα από την μπάντα μιας και η κατάσταση της υγείας του δεν έχει καλή εξέλιξη. Παρόλα αυτά ο νέος τους δίσκος είναι έτοιμος (και θα είναι το πρώτο άλμπουμ στη 40χρονη ιστορία τους, χωρίς τη συμμετοχή του Μ. Γιανγκ).

 

Ο τίτλος είναι «Rock Or Bust» και θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου. Το «Play Ball», που είναι και το πρώτο σινγκλ, έφτασε μόλις χθες στα χέρια μας και είναι ένα κομμάτι που τιμά το παρελθόν και την ιστορία τους.

 

To «Rock or Bust» έρχεται έξι χρόνια μετά το «Black Ice» (που πούλησε πάνω από 8 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εξώφυλλο του νέου δίσκου θα είναι 3D, το οποίο καθώς θα το κοιτάζεις από διαφορετικές πλευρές το λογότυπο του συγκροτήματος θα εκρήγνυται. Τα 11 ολοκαίνουργια κομμάτια ηχογραφήθηκαν την άνοιξη στο Βανκούβερ (με Μπρένταν Ο’ Μπράιεν στην παραγωγή). Εννοείται πως και αυτή η δουλειά θα συνοδεύεται από μια καλοφτιαγμένη παγκόσμια περιοδεία στην οποία για κιθαρίστα (στη θέση του Μάλκολμ) θα έχουν τον ανιψιό τους Στιβ Γιανγκ, τον όποιο επιστράτευσαν και για την ηχογράφηση του «Rock or Bust». Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές έχουν ήδη κλείσει για το Γκλάστονμπερι του 2015!

 

Μ.Κ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=241687