08/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκαινιάζεται σήμερα η 66η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Μεταξύ πολιτικής και e-book

Με τιμώμενη χώρα τη Φινλανδία, το μεγαλύτερο «παζάρι» βιβλίου στον κόσμο θα ξανασυγκεντρώσει εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες, θα αναλογιστεί πάνω στο ψηφιακό μέλλον, θα δώσει βραβεία και θα προωθήσει κοινές πολιτιστικές πολιτικές. Η Ελλάδα έχει μια αξιοπρεπέστατη παρουσία.
      Pin It

Της Παρής Σπίνου

 

 GERMANY -Tags: MEDIA ENTERTAINMENT BUSINESS


GERMANY -Tags: MEDIA ENTERTAINMENT BUSINESS

H μεγαλύτερη και πλέον φημισμένη έκθεση της παγκόσμιας εκδοτικής βιομηχανίας, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης 2014, ανοίγει σήμερα τις πύλες της, με τιμώμενη χώρα τη Φινλανδία, μετατρέποντας για ακόμη μια φορά τη γερμανική μεγαλούπολη σε κομβικό σημείο συνάντησης συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκονόμων, αλλά και αναγνωστών από όλο τον κόσμο.

 

Συνολικά 7.300 εκθέτες από 100 και πλέον χώρες ανοίγουν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τα χαρτιά τους στην έκθεση, που αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 280.000 επισκέπτες. Φέτος κρατάει ψηλά την παράδοση του έντυπου βιβλίου, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τις εξελίξεις της ηλεκτρονικής εποχής: με τα e-bookς να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και το φαινόμενο της «αυτοέκδοσης» να βρίσκει νέους θιασώτες.

 

Οι διοργανωτές υπόσχονται ότι η 66η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης θα είναι η πιο πολιτική μέχρι σήμερα, με προσκεκλημένους συγγραφείς αιχμής και επίκαιρες συζητήσεις, που εκτείνονται από την υπόθεση Σνόουντεν μέχρι τις ανταγωνιστικές πρακτικές της Amazon και την κρίση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

 

Θα δώσουν το «παρών» οι: Χέρτα Μίλερ, Αλεσάντρο Μπαρίκο, Αντρέι Κούρκοφ, Τζούντιθ Χέρμαν, Νίνο Χαρατισβίλι, Πάουλο Κοέλιο, Ντέιβιντ Νίκολς, Μιχαήλ Σίσκιν, Κεν Φόλετ, Ρέιτσελ Τζόις κ.ά. «Γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας γενιάς δημιουργών που δίνουν πολιτικό στίγμα στα βιβλία τους», επισημαίνει ο διευθυντής της έκθεσης, Γιούργκεν Μπόος. «Toυς βλέπουμε να αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο και να πρωτοστατούν σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος». Πολλοί από αυτούς θα πάρουν μέρος από την Παρασκευή σε μια τριήμερη εκδήλωση με τίτλο «Frankfurt Undercover» και θα τοποθετηθούν σε ένα φλέγον πολιτικό ζήτημα, το οποίο όμως κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό. «Θα είναι ένα δώρο-έκπληξη στους πολιτικούς – μια συλλογή με τις ιδέες των συγγραφέων».

 

Πλέον είναι εθιμοτυπικό η Σουηδική Ακαδημία να ανακοινώνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας τις ημέρες διεξαγωγής της γερμανικής έκθεσης. Ετσι, αύριο, εναγωνίως θα ακούσουμε το όνομα του νέου νομπελίστα. Ομως και η Φρανκφούρτη αντεπιτίθεται με το νεοσύστατο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απονέμεται σε νέους ή πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς 13 χωρών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τα ονόματα των νικητών ανακοινώνει σήμερα το πρωί η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, ενώ θα ακολουθήσει «ντιμπέιτ» ανάμεσα στους συγγραφείς για το πώς η φωνή της λογοτεχνίας μπορεί να ακουστεί πιο δυνατά στην Ευρώπη στις μέρες μας και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει στη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού πλαισίου.

 

Ακόμα δύο βραβεία αναμένονται: για e-book στη γερμανική γλώσσα, που πλαισιώνεται από έκθεση ψηφιακών βιβλίων σε όλες τις γλώσσες και σεμινάρια για την προώθηση ιδεών και λύσεων σ' αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα. Επίσης, το κοινό θα αποφασίσει για τα πιο «όμορφα βιβλία», καθώς, εκτός από το περιεχόμενο, και το ελκυστικό εξώφυλλο παίζει ρόλο.

 

Η τιμώμενη χώρα Φινλανδία με πλήθος εκδηλώσεων θα προβάλει τη σύγχρονη λογοτεχνία της, καθώς και τον τομέα της εκπαίδευσης. Αλλες 3.400 non stop εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε καθορισμένα σημεία της δαιδαλώδους έκθεσης: παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ, συζητήσεις για τη μετάφραση και τρόπους «αυτο-μάρκετινγκ» και γνωριμία μαθητών γερμανικών σχολείων με εκδότες και συγγραφείς.

 

…………………………………………

 

Το ελληνικό περίπτερο

 

Με ανανεωμένη εικόνα και έμφαση όχι μόνο στο εμπορικό αλλά και στο πολιτιστικό σκέλος συμμετέχει η χώρα μας στη φετινή διοργάνωση. Στο ελληνικό περίπτερο με τίτλο «Greece: books – ideas», που έχει σχεδιάσει η βραβευμένη ομάδα Beetroot, θα φιλοξενηθούν θεματικές εκθέσεις βιβλίων.

 

Παράλληλα θα γίνουν δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλο:

 

■ «Σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα (1954-2014) – Από τον Γιάννη Μαρή στον Πέτρο Μάρκαρη», με τη συμμετοχή του συγγραφέα Ανδρέα Αποστολίδη και της μεταφράστριας του Π. Μάρκαρη στα γερμανικά, Michaela Prinzinger (11/10).

 

■ «Η εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ – μεταξύ αλληλεγγύης και άγνοιας», με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τη Γερμανία όπως οι: Gerrit Bartels (Der Tagesspiegel), Σπύρος Μοσκόβου (Deutsche Welle), Γιώργος Παππάς (NEΡΙΤ/Τα Νέα) (10/10).

 

■ Την ίδια μέρα παρουσιάζεται το βιβλίο του Παύλου Καλλιγά «»Θάνος Βλέκας», ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα και η ιστορική διάσταση της ελληνικής κρίσης», με αφορμή τη γερμανική του έκδοση.

 

■ Καθημερινά θα προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους βασισμένες στην ελληνική λογοτεχνία: «Δεκατρία μισό» του Χάρη Βαφειάδη, «Η μαύρη θύελλα» του Νίκου Καλλαρά, «Μερσεντές» του Σίμου Κοροξενίδη, «Nebraska» του Αχιλλέα Κυριακίδη κ.ά.

 

Τη διοργάνωση συντονίζει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κέντρου Νέου Ελληνισμού, ενώ συμμετέχουν επίσης 11 Ελληνες εκδότες: Αγρα, Αιώρα, Εστία, Καστανιώτης, Κέδρος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Πατάκης, Οσελότος, Το Θείον Φως.

 

[email protected]

 

Scroll to top