modiano

09/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ART

Στον Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι κέρδισε χάρη «στην τέχνη της μνήμης με την οποία φέρνει στο νου τα πιο ασύλληπτα ανθρώπινα πεπρωμένα και αποκαλύπτει τον κόσμο στη διάρκεια της Κατοχής».
      Pin It

Στον πολύ σημαντικό, άλλα σχετικά άγνωστο, κυρίως εκτός Ευρώπης 69χρονο Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είναι ο 15ος γάλλος που παίρνει το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο.

Η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι κέρδισε το Νόμπελ χάρη «στην τέχνη της μνήμης με την οποία φέρνει στο νου τα πιο ασύλληπτα ανθρώπινα πεπρωμένα και αποκαλύπτει τον κόσμο στη διάρκεια της Κατοχής».

Πολυμεταφρασμένος εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, ο Πατρίκ Μοντιανό έχει μικρο άλλα φανατικό ελληνικό κοινό. Έχει γράψει γύρω στα 30 βιβλία, τα περισσότερα μυθιστορήματα, πάντα με λίγες σελιδες (130-150), άλλα και παιδικά βιβλία και σενάρια (πχ του Λουϊ Μάλ).

Σημαντικότερο, τουλάχιστον σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία έργο του, θεωρείται το «Οδός Σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος, 1988). Ο Μοντιανό, που φαίνεται σαν να γράφει σχεδόν πάντα το ίδιο βιβλίο, παίζει με τα είδη και λατρεύει τα αστυνομικά. Διαβάζεται εύκολα, γιατί η γραφή του είναι απλή, άλλα γεμάτη αίσθημα και σκέψη πάνω στον χρόνο, την απώλεια, τα ηθικά διλήμματα των Γάλλων στη διάρκεια της Κατοχής, το ίδιο το Παρίσι, που πολλές φορές πρωταγωνιστεί στα έργα του, και την δικιά του, προσωπική ζωή.

Γεννήθηκε το 1945 από Βελγίδα μητέρα, που δούλευε σαν ηθοποιός, και πατέρα Ιταλό εβραϊκής καταγωγής, που ήταν συχνά απών στην διάρκεια των παιδικών του χρόνων.

Ευκαιρία να τον ανακαλύψουμε. Ακόμα κι αν κάποια από τα παλιότερα βιβλία του δεν βρίσκονται πια στα βιβλιοπωλεία, ας τα αναζητήσουμε. Έχουν μεταφραστεί τα: «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Οδος σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας), «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η μικρή Μπιζού», «Ηταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά…», «Νυχτερινό ατύχημα» και «Στο cafe της χαμένης νιότης» (όλα από τις εκδόσεις Πόλις).

 

Βένα Γεωργακοπούλου

 

 

efsyn.gr

Scroll to top