- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Vertigo

10/10/14 MEDIA,Vertigo,ΘΕΜΑΤΑ

Του Σωτήρη Μανιάτη

[email protected]

 

(Ξανα)πάμε σαν άλλοτε;

 

Την προγραμματική του πρόταση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως φαίνεται, πρόκειται ουσιαστικά για ένα… πρωτόλειο κείμενο, κάτι σαν… σχέδιο διαβούλευσης, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα το εφαρμόσει, αν και όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας προφανώς.

 

Η αλήθεια είναι ότι το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αλλά οι κυβερνώντες -και ορισμένοι εντός της ΝΕΡΙΤ- αρνούνται να αποδεχθούν την πλήρη αποτυχία και να πάνε γι’ άλλα. Αυτά όμως που προτείνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια… ολική επαναφορά στην προ της 11ης Ιουνίου του 2013 κατάσταση. Ενα γενικόλογο κείμενο, με αναφορές στην επαναλειτουργία ίδιων καναλιών και ραδιοσταθμών, την επιστροφή στον πολιτισμό, την επαναλειτουργία καναλιού της περιφέρειας με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα (γιατί δεν λέτε καναλιού της Θεσσαλονίκης να ξεμπερδεύετε;). Και βέβαια μια δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις και προτιμήσεις με αμεροληψία.

 

Μόνο που τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμηθούν ότι τα περισσότερα εξ αυτών αναφέρονταν και την περίοδο της ΕΡΤ, πριν από το λουκέτο και το μαύρο. Αυτά υποστήριζαν ότι επιδιώκουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι διοικήσεις που τοποθετούσαν με διάφορους τρόπους (απευθείας διορισμός, διαγωνιστική διαδικασία). Και η κατάσταση στην ΕΡΤ ήταν απαράδεκτη. Επί χρόνια υπήρχε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αρμόδιοι υπουργοί, διοικητικά συμβούλια, γενικοί διευθυντές ακόμα και μερίδα συνδικαλιστών ενεργούσαν με βάση το συμφέρον των ιδίων και του… περιβάλλοντός τους κ.λπ.

 

Προβλέπεται, μάλιστα, και η επιστροφή όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των αορίστου χρόνου και των συμβασιούχων που βρίσκονταν εκεί στις 31/12/12, έστω και αν η σύμβασή τους είχε λήξει έως τις 11/6/13 (εκτός από αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν), αλλά και όσων εργάζονται σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ και προσλήφθηκαν αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Εχουν υπολογίσει πόσους εργαζόμενους θα φθάσουν; Καλό είναι να βρεθεί απασχόληση για όσους περισσότερους γίνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην ΕΡΤ των 3.500 υπαλλήλων και των 1.100 συμβασιούχων. Γιατί κι εκείνη η κατάσταση με το διαρκές βόλεμα συγκεκριμένων ήταν απαράδεκτη.

 

Η αρμόδια ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνει και ορισμένα στοιχεία της ΝΕΡΙΤ ως προς το διοικητικό σχήμα. Υπάρχει δηλαδή Εποπτικό Συμβούλιο, που είναι αρμόδιο για τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου και για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΡΤ. Είναι εννεαμελές με εξαετή θητεία και διορίζεται «από εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών με συνάφεια προς το αντικείμενο της ΕΡΤ». Τόμπολα. Τι ακριβώς εννοούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει κάτι τόσο ασαφές, τόσο… θολό;

 

Για το Ε.Σ. βέβαια υπήρξαν διαφωνίες, όπως σημειώνουν, καθώς ορισμένοι υποστήριξαν ότι προσθέτει «γραφειοκρατικά βάρη στη λειτουργία της ΕΡΤ» και πρότειναν διορισμό Δ.Σ. «μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξάγεται με ευθύνη του αρμόδιου υπουργού». Και πάλι βέβαια κατά την επανίδρυση της ΕΡΤ θα διοριστεί (από τον υπουργό) Δ.Σ. με 12μηνη θητεία και ο διορισμός του Ε.Σ. πρέπει να ολοκληρωθεί σε αυτό το διάστημα. Το μόνο καινούργιο και σαφές σε όλα αυτά είναι μάλλον η κατάργηση της παρακράτησης του 25% υπέρ της πράσινης ενέργειας. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο: «Σημαντική -σημειώνουν- πρέπει να είναι η ενίσχυση του διαδικτύου με συνεχείς ειδήσεις και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων»!

 

Είναι απορίας άξιον, πώς 16 μήνες μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσαν να παρουσιάσουν κάτι τόσο αόριστο, γενικόλογο, δίχως συνοχή, χωρίς κάτι καινοτόμο και με τόσο ασαφείς αναφορές. Καλό θα είναι να το ξαναδούν, να το συμπληρώσουν, να το εξειδικεύσουν. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι αναγκαία, το μοντέλο διοίκησης και διάρθρωσης όμως χρειάζεται επεξεργασία. Είναι αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να πείθει τουλάχιστον ότι στόχος δεν είναι να… (ξανα)πάμε σαν άλλοτε!

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=242237