10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στο άσυλο

      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Την ώρα που επισπεύδεται βίαια το κλείσιμο των ψυχιατρείων στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης, το υπουργείο Υγείας προκρίνει την επιστροφή στο άσυλο αντί για την αναβάθμιση των εξωασυλικών δημόσιων κοινοτικών ξενώνων.

 

Τουλάχιστον αυτό συνέβη στην περίπτωση του κοινοτικού ξενώνα για εφήβους με αυτισμό «Αγγέλια», ο οποίος δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας όσων διέμεναν εκεί, αλλά έκλεισε αντί να αναβαθμιστεί, σηματοδοτώντας την αναμενόμενη αποτυχία στη διαδικασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει σκοπό να απαλλάξει τους τρόφιμους των ιδρυμάτων από τον εγκλεισμό και την παντελή αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

 

Στις 17/9 η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα αποφάσισε να κλείσει την ακατάλληλη για διαμονή δομή που ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και να μεταφέρει τα δέκα παιδιά με αυτισμό που έμεναν εκεί στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ραφήνας. Που βέβαια δεν είναι άλλο από το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής -το γνωστό «Νταού Πεντέλης»- το οποίο έκλεισε στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και μετασχηματίστηκε σε κέντρο υγείας.

 

Στόχος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία ξεκίνησε και υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία να μετασχηματιστούν έτσι ώστε να μην έχουν τρόφιμους, οι έγκλειστοι να βγουν στην κοινότητα και η διαχείριση των νέων περιστατικών να γίνεται στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, οι οποίες όμως και αυτές καταρρέουν και, όπως στην περίπτωση της ψυχιατρικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στους υπεράριθμους και στοιβαγμένους στους διαδρόμους ασθενείς.

 

Η επιστροφή στον χώρο του ασύλου, εκτός από δείγμα αποτυχίας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δίνει λαβή σε όσους ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την αλλαγή από την ασυλική στην κοινοτική φροντίδα να διεκδικούν και άλλες επιστροφές στο άσυλο, λένε ειδικοί της ψυχικής υγείας στην «Εφ.Συν.» και τονίζουν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, ούτως ώστε τα άτομα που είναι εκεί να μπορούν να ωφεληθούν από την παραμονή στην κοινότητα.

 

Scroll to top