12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

«Πολλαπλές έννοιες του Παραδείσου»

 

Δεν υπήρχε καλύτερη εποχή από τη σημερινή για να γίνει ένα εξαιρετικό συνέδριο στην Καβάλα. Την ώρα που μερικές χιλιάδες φασιστοειδείς ισλαμιστές σφάζουν στη Μέση Ανατολή, φορώντας τάχα μου το ένδυμα του πιστού μουσουλμάνου, κάποιοι άλλοι τολμούν να αναδείξουν την ομορφιά, τη σοφία και το πολιτιστικό μεγαλείο του Ισλάμ. Το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμεντ Αλι πραγματοποιεί από χθες μέχρι και αύριο Κυριακή διεθνές συνέδριο στο εκπληκτικό «Ιμαρέτ» της Καβάλας, με τίτλο: «Σύγχρονες όψεις των Ισλαμικών Κήπων: Πολλαπλές Εννοιες του Παραδείσου», με διάσημους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και τη στήριξη του μοναδικού Μουσείου Ισλαμικών Τεχνών του Κουβέιτ. Το συνέδριο αποβλέπει -πέρα από τη συνάντηση των ειδικών- στην ανάδειξη του έργου των μεγάλων επιστημόνων και καλλιτεχνών του Ισλάμ που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Δύσης. Η κ. Αννα Μισσιριάν-Τζούμα, πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμεντ Αλι, θεωρεί τα επιτεύγματα του Ισλάμ «όπλο» που συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση των λαών.

 

Ν.Β.

 

………………………………………..

 

„Δημοσκόπηση

 

Νέα «πρωτιά» καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 6-8 Οκτωβρίου για λογαριασμό του ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1fm». Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,7%, η Ν.Δ. 19,8%, και ακολουθούν Το Ποτάμι με 6,9%, Χ.Α. με 5,3%, ΚΚΕ με 4% και ΠΑΣΟΚ 3,4%. Οσο αφορά την εκτίμηση ψήφου, ΣΥΡΙΖΑ 34,1%, Ν.Δ. 26,2%, Ποτάμι 9,1%, Χ.Α. 7%, ΚΚΕ 5,3%, ΠΑΣΟΚ 4,6%, ΑΝ.ΕΛΛ. 3,3%, ΛΑΟΣ 2% και ΔΗΜΑΡ 1,3%. Δημοφιλέστερος των πολιτικών αρχηγών ο Αλ. Τσίπρας με 41% έναντι 40% του Αντ. Σαμαρά, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς με 35% έναντι 28% του Αλ. Τσίπρα. Το 45% προτιμά να προηγηθούν βουλευτικές εκλογές και να ακολουθήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έναντι 49% που επιθυμεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Φ.Π.

 

………………………………………………

 

„Συμπαράσταση

 

Συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν χθες οι σύντροφοι και φίλοι του κρατούμενου Α. Σταμπούλου, που ήδη διανύει την έκτη ημέρα απεργίας πείνας και δίψας στις Φυλακές Λάρισας, με αίτημα να γίνει δεκτή η εισαγγελική εντολή για προφυλάκιση στον Κορυδαλλό, όπου θα μπορεί να έχει επικοινωνία με τους συγγενείς και τη συνήγορό του. Οι αναρχικοί σύντροφοί του έδωσαν ανακοίνωση στην ΕΣΗΕΑ που εστάλη σε όλους τους δημοσιογράφους όλων των ΜΜΕ ώστε να μην ισχυριστεί κανείς ότι δεν ήξερε και δεν είχε ενημερωθεί για την κρισιμότητα της κατάστασης του προφυλακισμένου. Για τον λόγο αυτό και τα μέλη του Δ.Σ. που βρέθηκαν εκείνη την ώρα στα γραφεία έκαναν δεκτό το δικαιολογημένο αίτημα-έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων του κρατούμενου. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σήμερα το μεσημέρι στις 12 έχει προγραμματιστεί πορεία συμπαράστασης στον Α. Σταμπούλο στο Μοναστηράκι.

 

Α.Ψ.

 

…………………………………..

 

„Καλά ξεμπερδέματα…

 

Σιγά μην έβρισκαν το δίκιο τους σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος για τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στην οποία μπορούν να προσφεύγουν οι φορολογούμενοι μήπως βρουν λύση για τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, πριν προσφύγουν στα δικαστήρια. Ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που κατάφεραν να εξεταστούν τα αιτήματά τους για ακύρωση αποφάσεων των φορολογικών αρχών, τις οποίες θεωρούν άδικες. Επί συνόλου 7.247 ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν στην προαναφερθείσα Διεύθυνση από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει μόλις 846, δηλαδή ποσοστό 11,67%. Οι υπόλοιπες 6.401, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 88,33%, είτε απορρίφθηκαν είτε δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

 

Κ.ΤΣ.

 

…………………………………………

 

„Περιβάλλον

 

Η Τίνα Μπιρμπίλη ήταν η έκπληξη στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, που οργάνωσε το πολιτιστικό ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς, στο οποίο καταγράφηκε… συνωστισμός πολιτικών, με προεξάρχοντα τον Κάρολο Παπούλια. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε εκπροσωπώντας τον διεθνή οργανισμό για το όζον που εδρεύει στο Ναϊρόμπι. «Πώς βλέπετε την κατεδάφιση της νομοθεσίας που είχατε θεσπίσει για σημαντικούς τομείς, όπως οι δασικοί χάρτες και η προστασία των περιοχών NATURA», τη ρωτήσαμε στο περιθώριο του συνεδρίου. Απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε μόνο να πει ότι «από την Αφρική όλα δείχνουν διαφορετικά».

 

Χ.ΤΖ.

 

…………………………………………

 

„ΚΘΒΕ: δεν απεργεί

 

Σώθηκαν οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ανακοίνωσαν χθες: «Αναστέλλουμε τη 48ωρη απεργία που εξαγγείλαμε για Σάββατο και Κυριακή 11 και 12 Οκτώβρη, γιατί μετά από συντονισμένες κινήσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή καταβλήθηκαν οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων». Τονίζουν, πάντως, πως το βασικό τους αίτημα για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Αρα, θα γίνουν κανονικά οι πρεμιέρες της «Αρρώστιας της νιότης» (απόψε) σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη και του παιδικού «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» (αύριο).

 

Ν.ΦΩΤ.

 

………………………………………..

 

„Απελευθέρωση Αθήνας

 

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιεί την Κυριακή ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας τη 12η Οκτωβρίου, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή. «Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Μια επέτειος πολύ σημαντική για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πνευματική ανάπτυξη. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν τη συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών», αναφέρεται, σε μήνυμα του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, το οποίο διαβάστηκε χθες σε μαθητές σχολείων της πρωτεύουσας.

 

Στ.Ζ.

 

…………………………………………

 

„Αίτημα

 

Σοβαρούς λόγους υγείας, που αφορούν την ψυχική της κατάσταση, επικαλέστηκε η Βίκυ Σταμάτη, διά των συνηγόρων της, στο Εφετείο, για την υπόθεση με τις «χρυσές» μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα με βασικό κατηγορούμενο τον σύζυγό της, Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορός της, έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και επανέλαβε το αίτημά της για αποφυλάκισή της υποστηρίζοντας ότι είναι αθώα. Απούσα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο -όπως και από τη δίκη σε πρώτο βαθμό- ήταν και η πρώην σύζυγος του υπουργού, Γκουντρούν Μολντενάουερ, ενώ παρούσα στη δίκη ήταν η κόρη τους, Αρετή. Η δίκη διεκόπη για τις 23 Οκτωβρίου.

 

Μαρ.Δ.

 

………………………………………

 

„Συντονισμός

 

Τα βήματά τους συντονίζουν Αθήνα και Λευκωσία έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα υποδεχτεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο θα κάνουν ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο. Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι υπάρχουν διεργασίες για την έκδοση ανάλογων ανακοινώσεων και από άλλες χώρες.

 

Τ.Τ.

 

……………………………………..

 

„Απόφαση

 

Για δεύτερη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννη». Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου θα χτυπήσει τον τουρισμό, απ’ τον οποίο ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Δυτικής Κρήτης, ενώ θα δημιουργήσει αρνητική εικόνα για το νησί και την ιστορία του. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης είναι πολλαπλώς σημαντική.

 

Παν.Γεωργ.

 

………………………………………

 

„Βιάζονται

 

Για επίσπευση των κινήσεων από Αντ. Σαμαρά και ο Ευάγγ. Βενιζέλο πιέζουν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αυτό πλέον γίνεται σαφές σε όλες τις τοποθετήσεις. Ο Π. Παναγιωτόπουλος ζήτησε ό,τι είναι να γίνει να γίνει τώρα, ειδεμή, όπως δήλωσε (στο Mega), «αν αφήσουμε να παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα και δεν πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις και τα κατάλληλα μέτρα για να αλλάξει το κλίμα, τότε και εκλογές θα έχουμε και θα χαθούν οι εκλογές και θα οδηγήσουμε τη χώρα και τον λαό μας σε μια πολιτική περιπέτεια, που θα είναι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ…». Μόνο που το πρόβλημα είναι ότι και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν τώρα, θα τελούν υπό την αίρεση της τελικής αξιολόγησης από την τρόικα και αν ακυρωθούν, το κόστος θα είναι διπλό για την κυβέρνηση.

 

ΜΠ.Α.

 

Scroll to top