13/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

      Pin It

Της Αλλοπάρ*

 

Πριν από περίπου 20 μέρες πήρε φωτιά, από εμπρησμό, το μεγάλο κυνοκομείο του Μάντσεστερ, στην Αγγλία. Ως βασικός ύποπτος συνελήφθη ένας 15χρονος, προφανώς ηλίθιος ή ψυχικά διαταραγμένος. Οι υπάλληλοι του κυνοκομείου και κάποιοι περαστικοί μπόρεσαν να σώσουν περισσότερα από 120 σκυλιά -άλλα 60 κάηκαν στην πύρινη κόλαση. Σε λίγες ώρες έφτασαν εκατοντάδες άνθρωποι στον τόπο της τραγωδίας, φέρνοντας φάρμακα, λουριά, «σπιτάκια» και ζωοτροφές, ώστε να αντιμετωπιστούν προσωρινά οι ανάγκες των διασωθέντων ζώων. Λίγες μέρες μετά μαζεύτηκαν 1,2 εκατ. λίρες από προσφορές ζωόφιλων για την επισκευή και επαναλειτουργία του ιστορικού (ηλικίας 120 ετών) κυνοκομείου.

 

Την ιστορία αυτή, που δημοσιεύτηκε στον «Γκάρντιαν» και αναδημοσίευσε, σχολιασμένη, η συνάδελφος κυρία Κίττυ Ξενάκη στα «Νέα» θεώρησα σκόπιμο να μεταφέρω στη σελίδα μας για τον εξής λόγο: Ενισχύει την πεποίθησή μου ότι απέναντι σε κάθε βάρβαρο, παρανοϊκό, απολίτιστο, ηλίθιο άτομο βρίσκονται χιλιάδες πολιτισμένοι, λογικοί, ευαίσθητοι και άρα ζωόφιλοι άνθρωποι.

 

Σε κάθε ανθρώπινη κοινότητα, μικρή ή μεγάλη, θα υπάρχουν πάντα κάποια διαταραγμένα, ηλίθια ή παραβατικά άτομα -αυτό συνέβαινε ανέκαθεν και θα συμβαίνει. Ομως τα άτομα αυτά και οι πράξεις τους ΔΕΝ χαρακτηρίζουν την κοινότητα όπου ανήκουν. Οπως δεν χαρακτηρίζουν τους Ελληνες και τις Ελληνίδες κάποιες φρικιαστικές δολοφονίες άτυχων ζώων που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Αντίθετα, μας χαρακτηρίζει η γενική και έντονη αντίδρασή μας απέναντι στους άθλιους δράστες.

 

Κάθε φορά που μια τέτοια φρικιαστική είδηση δημοσιεύεται, εκείνο που εντυπωσιάζει -και μένει τελικά- είναι αυτή ακριβώς η αντίδραση των πολλών: Αρκεί να δει κανείς πώς «παίρνουν φωτιά» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τηλέφωνα των ΜΜΕ, για να καταλάβει τι εννοώ. Η κοινωνία δεν ασχολείται με τον δράστη, πέρα απ' την καταγγελία του εγκλήματός του και την απαίτηση να τιμωρηθεί παραδειγματικά γι' αυτό. Εως εκεί. Στο κάτω κάτω, πάντα θα υπάρχουν -το ξαναλέω- οι ηλίθιοι, οι κακοί, οι βάρβαροι, οι αγράμματοι, οι απολίτιστοι. Σε κάθε κοινωνία, στην Ελλάδα ή στην Αγγλία…

 

Είναι όμως αρκετές οι καταγγελίες και οι… κατάρες εναντίον αυτών που εγκληματούν κατά των ζώων; Οχι βέβαια. Γι' αυτό και όλη η αγέλη μας συμφωνεί με κάθε πρωτοβουλία που ζητάει πιο αυστηρή νομοθεσία για τους δράστες τέτοιων εγκλημάτων -και μάλιστα χωρίς αναστολή. Εν τάξει, δεν έχω την αξίωση να φτιάξετε και «Αστυνομία Ζώων», όπως συμβαίνει αλλού, αλλά απαιτούμε κι εμείς, ως αγέλη, να μην αντιμετωπίζονται χαλαρά και με επιείκεια τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές.

 

 

* Το Αλλοπαράκι μου είναι σκύλα, πανέμορφη Εγγλέζα σετερίνα και αυστηρή αρχηγίνα μιας θεότρελης αγέλης, κάπου στον Μαραθώνα. Οποτε μαθαίνει περιστατικά κακοποίησης ζώων τρελαίνεται, βγάζει φωτιές απ' τ' αυτιά και ζητάει ένα μόνο πράγμα: «Φέρτε μας τον δράστη»!

 

……………………………………………………..

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οχι άλλες κακοποιήσεις ζώων

 

Υπογραφές από τους πολίτες ζητάει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, δημοσιεύοντας ένα κείμενο με τίτλο «Τα ζώα ΔΕΝ είναι αντικείμενα». Πρόκειται για ψήφισμα που προσωπικά, υπογράφω με χέρια και πόδια. Και το συνιστώ και σε σας. Λοιπόν, διαβάστε το ψήφισμα (pfpo.gr) και ψηφίστε!

 

«Δηλητηριάσεις, χτυπήματα, απαγχονισμοί, εγκατάλειψη, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους κακοποιούνται τα ζώα στην Ελλάδα του 2014. Καθημερινά έρχονται στο φως ανατριχιαστικές καταγγελίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, όμως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει το έγκλημα.

 

Είναι αναγκαίο να αλλάξει η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα υπόλοιπα έμβια όντα, και για να γίνει αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Μόνο αν πιέσουμε προς τον καθορισμό νομοθεσίας, που θα προστατεύει και θα εξασφαλίζει τον σεβασμό προς τα ζώα, τους συνοδοιπόρους μας στη ζωή, μπορούμε να δώσουμε μια για πάντα λύση στο πρόβλημα. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων, στις 4 Οκτωβρίου 2014, ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, για να πούμε όλοι μαζί δυνατά ότι δεν ανεχόμαστε άλλο την κακοποίηση των ζώων. Απαιτούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα, που προστατεύει και τα δικαιώματα των ανθρώπων.

 

Υπογράψτε τώρα το ψήφισμα και διάδωσέ το όσο περισσότερο μπορείς. Ας είμαστε εμείς που θα κάνουμε την αρχή για μια καλύτερη ζωή! Το ψήφισμα έχει ήδη συγκεντρώσει κοντά στις 10.000 υπογραφές μέσα σε μόλις 3 ημέρες. Ας βάλουμε τα δυνατά μας, προωθώντας το, για να πιάσουμε και να ξεπεράσουμε τον στόχο των 100.000 υπογραφών».

 

……………………………………………..

 

Κωσταλέξι σκύλων στα Χανιά

 

Τρεις Οκτωβρίου, παραμονή της… Γιορτής των Ζώων. Στον Γαλατά Χανίων (Κρήτη). Οδηγημένοι από Αγγλο τουρίστα, οι ρεπόρτερ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης αντίκρισαν ένα φριχτό θέαμα – ένα Κωσταλέξι σκύλων: Δυο σκυλιά, δεμένα με μια αλυσίδα που δεν τους επέτρεπε να κινούνται άνετα, εγκαταλειμμένα σ' ένα μισογκρεμισμένο κτίριο, με λίγο νερό -ίσα για να μην πεθάνουν-, σκελετωμένα και φοβισμένα. Μόλις είδαν τους ανθρώπους, τα σκυλιά κουλουριάστηκαν και τα ματάκια τους γέμισαν τρόμο. Αρχισαν να τρέμουν. Τα σώματά τους γεμάτα πληγές, παντού ποντικοκούραδα, ίχνος φαγητού. Μια κατάσταση βαρβαρότητας. Δύσκολα πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν «άνθρωποι» που φέρονται έτσι σε άλλα πλάσματα. Τα ζωάκια οδηγήθηκαν στο κτηνιατρείο του κ. Ξηρουχάκη. Οταν αποθεραπευτούν, οι σωτήρες τους θα αναζητήσουν καλούς ανθρώπους να τα υιοθετήσουν. Είναι πανέμορφα σκυλιά, καθόλου επιθετικά -παρά τα όσα τράβηξαν- και τους αξίζει μια καλύτερη τύχη, τώρα που γλίτωσαν από τα χέρια των υπανθρώπων.

 

…………………………………………..

 

Παράνομα τα «σκυλόκουτα»

 

Παράνομη θεωρείται πλέον η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων με αυτοκίνητο, σε ξύλινα ή άλλα κλουβιά προσαρτημένα στο πίσω μέρος του οχήματος, εκτός καμπίνας.

 

Συγκεκριμένα, με ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εκδόθηκε η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων.

 

Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν τον νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον 300 ευρώ ανά παράβαση. Αρμόδιες Αρχές για την επιβολή των προστίμων είναι τόσο η Θηροφυλακή όσο και η Αστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171, άρ. 81, παρ. 5.

 

Οπως επισημαίνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις «η νομοθεσία προβλέπει εμβολιασμό και σήμανση (microchip) όλων των κυνηγόσκυλων, αλλιώς αφαιρείται η άδεια κυνηγιού του ιδιοκτήτη τους» και χαρακτηρίζουν «μεσαιωνική» τη συνήθεια μεταφοράς των κυνηγόσκυλων σε κλουβιά όπου κινδυνεύουν τόσο από τροχαία όσο και από τα καυσαέρια της εξάτμισης.

 

Τα δασαρχεία της χώρας επαγρυπνούν και έχουν ήδη λάβει εντολή για να ελέγξουν το θέμα.

 

…………………………………………..

 

Αρτα: Τα παιδία παίζει

 

Ολο και καλυτερεύει η κατάσταση του άτυχου σκύλου, που 3 (ανήλικα) παιδιά θεώρησαν σωστό να τού βάλουν φωτιά… για να παίξουν. Και μάλιστα ανέβασαν και το σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο… Ο κτηνίατρος που τον ανέλαβε αισιοδοξεί ότι το ζωντανό θα ξεπεράσει τα τραύματά του. Μακάρι. (Τους γονείς τους ποιος θα τους πιάσει απ' τ' αυτί;)

 

* Ο Παναγιώτης Διαμαντής θα παίρνει τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα (στήλη «Εμείς κι αυτά»), τα τηλεφωνήματά σας στον αριθμό 211 1045000, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 11.00-13.00 και τα e-mails σας στη διεύθυνση [email protected]

 

Scroll to top