14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Κρυφή επιχείρηση μετακίνησης μεταναστών

Ο λόγος για το... «ταξιδάκι» είναι η επαναλειτουργία της αστυνομικής σχολής στην Κομοτηνή όπου κρατούνταν.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Εν κρυπτώ και παραβύστω μεταφέρουν μετανάστες από το ένα κέντρο κράτησης στο άλλο, ελέω Κικίλια! Μεγάλη επιχείρηση κατά κύματα ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για τη μετακίνηση των μεταναστών που κρατούνταν στην Αστυνομική Σχολή Κομοτηνής προς το Κέντρο Κράτησης στο Παρανέστι Δράμας.

 

Το… «ταξιδάκι» των ταλαίπωρων μεταναστών γίνεται με τουριστικά λεωφορεία και συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

 

Ο λόγος της αιφνιδιαστικής αυτής μετακίνησης είναι η επαναλειτουργία της αστυνομικής σχολής στην Κομοτηνή που εξήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας.

 

Μάλιστα, στο παλαιό στρατόπεδο του Παρανεστίου έχουν κατασκευαστεί επιπλέον κοιτώνες για την κράτηση μεταναστών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το δρομολόγιο δεν χρησιμοποιεί την Εγνατία οδό, αλλά περνά από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

 

Στο μεταξύ, αυτοψία στην οποία διαπίστωσαν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Κέντρο της Ειδομένης του Κιλκίς διενήργησαν υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τον σάλο που είχε προκληθεί πριν από μερικές μέρες.

 

Σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ), η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, απάντησε ότι έπειτα από προφορική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αυτοψία στην αυλή του Κέντρου (Αστυνομικό Τμήμα Αξιούπολης, με έδρα την Ειδομένη Κιλκίς).

 

«Στην έκθεση αυτοψίας περιγράφονται οι κακές συνθήκες κράτησης. Οι υπηρεσίες μας διαπίστωσαν έλλειψη χώρων υγιεινής για τους κρατούμενους, έλλειψη παροχής πόσιμου νερού και ότι ο χώρος είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, που όταν θα επιδεινωθούν τον χειμώνα θα δημιουργήσουν κινδύνους στους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί. Διαβιβάσαμε την έκθεσή μας στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παραμονής. Δυστυχώς, οι αρμοδιότητές μας σταματούν μέχρι εκεί», δήλωσε η κ. Τζάκη.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αστυνομικού διευθυντή, στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης μεταναστών, «λίγοι άνθρωποι χρειάζεται να παραμείνουν τη νύχτα. Κρατούνται τρεις κατηγορίες. Οι νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι όμως φεύγουν μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών μέσα σε δύο έως τρεις ώρες από τη στιγμή που θα μεταβούν στο κέντρο, οι παράνομοι μετανάστες και οι αιτούμενοι πολιτικό άσυλο, οι οποίοι τελικώς μένουν και τη νύχτα».

 

Scroll to top