14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Εκβιασμός

 

Για «ωμό κυβερνητικό εκβιασμό» των δήμων, υπό την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, κάνει λόγο ο Κ. Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, αναφερόμενος στην τροπολογία των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με τη συμμόρφωση των ΟΤΑ προς τις πράξεις ή αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων. «Πρόκειται για μία ρύθμιση τόσο πρόδηλα άδικη, αλλά και τυπικά αντισυνταγματική που –αν δεν καταπέσει στο ΣτΕ– σίγουρα θα καταρρεύσει υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής που θα προκαλέσουν οι κλειστοί δήμοι και περιφέρειες», τονίζει. «Καρφώνει», τέλος, τον Αρ. Ντινόπουλο ότι παριστάνει τον «ευαίσθητο» για αυτοδιοικητικά θέματα «μόνο για τις ανάγκες της εσωτερικής αντιπαράθεσής του στη Β’ Αθηνών με τον κ. Μητσοτάκη».

 

Στ.Ζ.

 

„Συναντήσεις

 

Σήμερα στις 14.30 θα περάσει την πόρτα του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, προκειμένου να εκθέσει στον Αλέξη Τσίπρα τις προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα «κόκκινα» δάνεια. Το κόμμα του έχει καταθέσει τις προτάσεις υπό τη μορφή πρότασης νόμου και ο Π. Καμμένος θα ζητήσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει καταθέσει το δικό της συνολικό σχέδιο για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, αν και δεν αποκλείεται να βρεθούν συγκλίσεις με τις πιο άμεσου χαρακτήρα θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, έπειτα από αίτημα του επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Συμπόρευση

 

Θετικά αποτιμούν στην Αγίου Κωνσταντίνου την πρωτοβουλία των ΠΑΣΟΚογενών στελεχών που συναντήθηκαν το Σάββατο, ανακοινώνοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού χώρου. Κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, τόνισε (ΝΕΡΙΤ) ότι πρόκειται για σημαντική εκδήλωση και το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν «ιδιαιτέρως ενδιαφέρον». Οπως εκτίμησε, αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας δεν υπάρχει ακινησία, ενώ για τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια σημείωσε ότι ο ίδιος και η ΔΗΜΑΡ έχουν συμπορευτεί στους μαζικούς χώρους και στο πρόσφατο παρελθόν. Στο μέλλον;

 

Δ.Κ.

 

„Αυτοδιαχείριση

 

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Αυτοδιαχείριση» από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, οργανώνεται απόψε στις 8.00 στον χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια) συζήτηση για την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση στον σύγχρονο κόσμο. Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Κατσιαούνης (Εκδόσεις των Συναδέλφων), ο Γιώργος Σταματόπουλος («Εφημερίδα των Συντακτών») και ο Νίκος Ιωάννου (περιοδικό «Βαβυλωνία»). Μια συζήτηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον για ένα σημαντικό θέμα των καιρών μας.

 

Κ.Π.

 

„Αιχμές

 

Αιχμές προς όλους διατυπώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών. Πρόκειται για απάντηση σε επιστολή του Αρ. Ντινόπουλου, την οποία έστειλε ο υπουργός καθ’ υπόδειξιν «γαλάζιων» δημάρχων και ζητούσε αλλαγή στην ημερομηνία των διαδικασιών ανάδειξης νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ. Ποιοι ήταν αυτοί οι δήμαρχοι; Οπως πληροφορείται ο κ. Καμίνης, «δήμαρχοι που προσφάτως εμφανίστηκαν στο προσκήνιο επαγγελλόμενοι μια γενική “Ανατροπή” στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι, αντί οποιασδήποτε ανατροπής, εγώ βλέπω να αναπαράγονται με την πρώτη ευκαιρία οι πιο σκοτεινές παραδόσεις κηδεμόνευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία», καταλήγει.

 

Στ.Ζ.

 

„Πρωτοβουλία

 

Τα αποκαλυπτήρια της πολιτικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει πραγματοποιεί την Τρίτη 21 Οκτωβρίου ο Σπύρος Λυκούδης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας, που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ, παίρνοντας μαζί του και τα στελέχη που ανήκαν στη μειοψηφία της Αγίου Κωνσταντίνου, κάνει το επόμενο βήμα, ιδρύοντας έναν πολιτικό χώρο (όχι κόμμα), με σκοπό τη συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Η κίνηση θα έχει σαφές μεταρρυθμιστικό πρόσημο και, όπως τονίζεται στην πρόσκληση, θα αποτελεί μια νέα πολιτική παρέμβαση στον δημοκρατικό χώρο. Η εκδήλωση θα γίνει στις 19.30 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

 

Δ.Κ.

 

„Δυσφήμηση

 

Ως δικηγόρος δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν χθες από το Β′ Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι πελάτες του, υπεύθυνοι της εφημερίδας «Δημοκρατία» (ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο διευθυντής Χρίστος Μουλίνος και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καψαμπέλης) για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη. Η καταδίκη των υπευθύνων της «Δημοκρατίας» -παρά την απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα- αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας σχετικά με τη δήλωση «πόθεν έσχες» του υφυπουργού το 2012.

 

Κ.Ζαφ.

 

„Αρνηση

 

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου, με ειλικρίνεια διαπιστώνουν περιορισμένη συμμετοχή και απήχηση στο προσκλητήριο της Χαριλάου Τρικούπη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Μη αναμενόμενη χαρακτήρισε χθες την ανταπόκριση ο υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Εβρου Γιώργος Ντόλιος (ρ/σ Alpha), ζητώντας να υπάρξει «ένας πειστικός τρόπος», ώστε να κινητοποιηθούν τα στελέχη να λάβουν μέρος στις διεργασίες. Εκτίμησε παράλληλα ότι η μέχρι στιγμής άρνησή τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι προσκλήσεις δεν δίνουν την εντύπωση μιας «ουσιαστικά πολιτικής διαδικασίας».

 

Δ.Κ.

 

 

„Ποιον εννοεί;

 

Συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας και έχει σχέση με συγκεκριμένη ενημερωτική ιστοσελίδα, «φωτογράφισε» χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στις καταγγελίες περί «σκανδάλου» για το θέμα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, ο κ. Βορίδης, αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένα ονόματα, επισήμανε ότι οι αναφορές «εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», υπερασπιζόμενος πλήρως την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Μαριούπολη

 

Με απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατόπιν εισήγησης του πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο, το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη επανήλθε από χθες στην έδρα του. Η έδρα του ελληνικού προξενείου είχε μεταφερθεί από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας στα τέλη Αυγούστου, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης».

 

Τ.Τ.

 

„Κέρατα

 

Βαριές ευθύνες στην τρόικα για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταλόγισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ο κόσμος το 2015 και έπειτα», που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το δίκτυο Navarino Network, το Ιδρυμα Konrad Adenauer και το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι η δημόσια διοίκηση και η πολιτική νοοτροπία. «Γιατί οι Ελληνες λειτουργούν υποδειγματικά σε διαφορετικό περιβάλλον;» διερωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κέρατα σε αυτή τη χώρα… Απλώς έχουμε ανάγκη ενός περισσότερο δομημένου και αξιόπιστου κρατικού μηχανισμού και θεσμικού περιβάλλοντος».

 

Ν.ΦΩΤ.

 

„Οικειοθελώς…

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπόκριση των εφοπλιστών για την καταβολή της εθελοντικής εισφοράς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της φετινής δόσης. Η εισφορά ξεκίνησε ως εθελοντική, μετατράπηκε σε υποχρεωτική από τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και ξανάγινε οικειοθελής μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι εφοπλιστές στην κυβέρνηση. Η «οικειοθελής παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας» είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2013 μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που υπέγραψε συνυποσχετικό σύμφωνο. Για την περίοδο 2014-2017 υπολογίστηκε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχυθεί συνολικά με 420 εκατ. ευρώ. Θα πληρώσουν ή θα σαλπάρουν; Ο χρόνος θα δείξει…

 

Κ.ΤΣ.

 

Scroll to top