- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Έκτακτα μέτρα για τον Έμπολα στο λιμάνι του Πειραιά

14/10/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκτακτα μέτρα για την πρόληψη του ιού Έμπολα παίρνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με επίκεντρο στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την ΠΕ Πειραιά, σε κάθε πλοίο, που θα καταπλέει στο εμπορικό λιμάνι (Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, Car Terminal και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη) ή θα παραμένει στο αγκυροβόλιο θα διαβιβάζεται πριν επιτραπεί η αποεπιβίβαση σε αυτό, μια ειδική φόρμα, προκειμένου να συμπληρωθεί από τον πλοίαρχο του πλοίου.

Σε αυτή τη φόρμα θα ζητείται αναλυτική καταγραφή των τελευταίων ταξιδιών του πλοίου, όχι μόνο με αναφορά στο λιμάνι απόπλου, αλλά και σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, ακόμα και για ανεφοδιασμό, με την υποχρέωση αναγραφής λεπτομερώς της διάρκειας του ταξιδιού. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται γνωστό εάν το πλοίο έχει προσεγγίσει σε λιμάνι «ύποπτης» χώρας για μετάδοση του ιού και πριν από πόσες ημέρες, δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης και εκδήλωσης της ασθένειας είναι 21 ημέρες.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος του πληρώματος έχει ή μπορεί να κινδυνεύει να ασθενήσει από τον Έμπολα θα ενημερώνεται άμεσα το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το ΕΚΑΒ, ώστε να επιληφθούν, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο πρόληψης.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Λιμενικών (ΠΕΑΛΣ) έστειλαν επιστολή στον αρχηγό του ΛΣ με την οποία απευθύνουν έκκληση για ενημέρωση και προληπτικά μέτρα, με αφορμή τη ραγδαία επιδείνωση μετάδοσης του Έμπολα, και επειδή τα στελέχη του ΛΣ βρίσκονται -όπως αναφέρουν- στις ομάδες υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο ελέγχου και εντοπισμού μεταναστευτικών ροών.

«Επειδή η ελλιπής ενημέρωση ή ακόμα και η άγνοια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, θεωρούμε απαραίτητη την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του προσωπικού απο την αρμόδια υπηρεσία του Σώματος αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τη λήψη όλων των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων μέτρων διαφύλαξης της υγείας των στελεχών του ΛΣ», τονίζουν οι Λιμενικοί, στην επιστολή τους προς τον αρχηγό του Σώματος.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=243493