14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπέρ της Αεροπορίας

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Ο σημερινός τίτλος δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του χρονογραφήματος. Η φράση «υπέρ της αεροπορίας» είναι κατάλοιπο της μεταξικής περιόδου. Προέρχεται από εράνους υπέρ της πολεμικής αεροπορίας που διενήργησε ο δικτάτορας. Παρέμεινε έκτοτε –ανεξαρτήτως αν οι μεταξικοί έρανοι έπιασαν τόπο ή πήγαν χρήματα σε τσέπες επιτηδείων– η φράση μεταφορικά να σημαίνει το δεύτερο: δημόσιο χρήμα που, ποικιλοτρόπως, μέσω δημοσίων έργων, κάποιοι (εργολάβοι) το ενθυλακώνουν.

 

Ο ακριβής τίτλος έπρεπε να είναι υπέρ (επαρχιακών) αεροδρομίων, που αφού αναβαθμιστούν (με «εράνους», δηλαδή φόρους 15 με 20 ευρώ ανά επιβάτη), θα ιδιωτικοποιηθούν, με διαδικασίες… προσθαφαιρέσεων και άλλων πράξεων της αριθμητικής και της… χειρουργικής, που, παρ’ ότι διάβασα το σχετικό δημοσίευμα (της Χαράς Τζαναβάρα στη χθεσινή «Εφ.Συν.») δύο φορές, δεν εννόησα ακριβώς αν η εν λόγω ιδιωτικοποίηση ωφελεί ή βλάπτει την υγεία του Δημοσίου, πέραν της, μόνης βέβαιης, οικονομικής επιβάρυνσης επιβατών, Ελλήνων και ξένων∙ μην ξεχνάμε και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό μας, τον λεγόμενο και «βαριά βιομηχανία» μας.

 

Ιδιαίτερα με προβλημάτισε (μου ενέπνευσε και τον τίτλο «Υπέρ της Αεροπορίας») ότι ο ανά επιβάτη φόρος ορίζεται σε 14,5 ευρώ στα πέντε χρόνια που προβλέπεται η περίοδος κατασκευής, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών θα παγιωθεί αυξημένος στα 20 ευρώ∙ ζωή να ’χουμε και όρεξη και χρήμα να ταξιδεύουμε πετώντας και όχι να πετάμε ταξιδεύοντας… στα σύννεφα.

 

Βέβαια, τα 14,5 ευρώ «καπέλο» στην περίοδο κατασκευής είναι η γνωστή «πατέντα»… προκαταβολής χωρίς αντίκρισμα που, χρόνια τώρα, εφαρμόζεται στους αυτοκινητόδρομους: πληρώνεις διόδια και πας… από παράκαμψη∙ αν δεν σου συμβεί κάποιο ατύχημα! Για την ιστορία των αεροδρομίων (όπως πλείστες άλλες ιδιωτικοποιήσεις), εάν αποδειχθεί επιζήμια για το Δημόσιο, η έως τώρα… εμπειρία πιστοποιεί ότι ουδείς αρμόδιος αναμένεται να αναλάβει ελάχιστη ευθύνη. Το πολύ πολύ, για την τυχόν ζημία, να επιδοτηθούν οι εργολάβοι∙ γνωστή «πατέντα» επίσης.

 

Scroll to top