- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο Μπάουι είναι (και) τζαζ

15/10/14 ART,ΘΕΜΑΤΑ,ΜΟΥΣΙΚΗ

Ούτε μια στιγμή δεν ησυχάζει ο Ντέιβιντ Μπάουι. Και μαζί του κι όλοι εμείς (ευτυχώς). Χωρίς προειδοποίηση, ο Δούκας μάς αποκάλυψε το πρώτο κομμάτι που θα περιλαμβάνεται στην ερχόμενη συλλογή που ετοιμάζει με τίτλο «Nothing Has Changed». Είναι το «Sue (Or in a Season of Crime)» και την Κυριακή έκανε πρεμιέρα στο BBC Music 6. Εντελώς τζαζ κομμάτι που διήρκεσε σχεδόν επτά και κάτι λεπτά και στο οποίο τον τόνο αδιαμφισβήτητα έδιναν τα πνευστά. Είναι φανερό πως ο 67χρονος Λονδρέζος έχει μια τζαζ πλευρά που όχι μόνο δεν θα την καταπιέσει άλλο, αλλά καιρός είναι να τη δούμε να ξεδιπλώνεται. Ισως πάλι βρήκε ακόμη μια ευκαιρία να τιμήσει τον τραγουδιστή Σκοτ Γουόκερ, ο οποίος -όπως έχει δηλώσει- «υπήρξε το είδωλό του από τότε που ήταν παιδί».

 

Το κομμάτι είναι το πρώτο που παρουσιάζει ο σπουδαίος Μπάουι μετά το περσινό του comeback με το «The Next Day» και ηχογραφήθηκε με τη συνδρομή (στην παραγωγή) τού επί χρόνια φίλου και συνεργάτη του, Τόνι Βισκόντι και μιας νεοϋορκέζικης ορχήστρας. Στις 28 Νοεμβρίου το περιμένουμε να κυκλοφορήσει σε ένα συλλεκτικό βινύλιο, με ακόμη ένα νέο τραγούδι που ονομάζεται «Ιt’s a Pity She’s a Whore» («Τι κρίμα που είναι πόρνη»). Πλάκα πλάκα, σε τζαζ τραγούδια έχουμε να τον ακούσουμε από την εποχή του «Aladdin Sane» (ήταν το έκτο άλμπουμ του, που είχε κυκλοφορήσει το 1973).

 

Σε ό,τι αφορά τη συλλογή «Nothing Has Changed» (αναμένεται 17 Νοεμβρίου), θα αποτελείται από τρεις δίσκους και τα κομμάτια θα είναι τοποθετημένα με αντίστροφη χρονική σειρά καθώς θα προηγούνται τραγούδια από το πρόσφατο «The Next Day» και στο τέλος θα φτάνουμε ώς το 1964, που παρουσίασε με τους King Bees το σινγκλ τους «Liza Jane». Επίσης στη συλλογή είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν τα «Let Me Sleep Beside You», «Shadow Man» και «Your Turn to Drive», τρία τραγούδια από τον δίσκο «Toy» του 2001, που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ (παρά μόνο στο Ιντερνετ πολύ αργότερα) διότι ο Μπάουι το εγκατέλειψε.

 

Μ.Κ.

 

…………………………………………………………………………….

 

Νατάλια Κόρβινγκτον, «Everywhere I go»

 

[1]Κι άλλο φρέσκο πρόσωπο στη δισκογραφία. Ενα ακόμα νέο κορίτσι με ταλέντο και φόρα έκανε μόλις το ντεμπούτο της στη δισκογραφία με ένα τραγούδι που πιθανότατα έχετε ακούσει ήδη στα ελληνικά ραδιόφωνα: το «Everywhere I go» (σε στίχους και μουσική του Ian Ikon, κατά κόσμον Γιάννη Οικονομίδη). Ο λόγος για τη Νατάλια Κόρβινγκτον, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Πατέρας της είναι ο Ζαν Ρομπέρ Κόρβινγκτον, τραγουδιστής από την Αϊτή, με διεθνή καριέρα, ο οποίος εξορίστηκε από τη δικτατορία της πατρίδας του, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη κι έκανε μια σημαντική καριέρα που τον έφερε ώς την Ελλάδα των δεκαετιών ’60 και ’70 (τότε συνεργαζόταν με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου).

 

Η Νατάλια, από την άλλη, ξεκίνησε μαθήματα κλασικού πιάνου και θεάτρου σε ηλικία μόλις έξι ετών και πέρασε την εφηβεία της λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Τελειώνοντας τις σπουδές της συνεργάστηκε με διάφορα μουσικά σχήματα σε Αθήνα και Ρόδο, συμμετείχε σε μιούζικαλ και τον Νοέμβριο του 2013 έκανε εμφανίσεις στο Λος Αντζελες.

 

Μ.Κ.

 

…………………………………………………………………..

 

Ο Jason Mraz λέει «Yes!»

 

[2]Πολλά πράγματα για να ξεφύγει από τον γλυκερό αλλά ευχάριστο στα αυτιά χαρακτηριστικό ήχο του δεν μπορεί να κάνει ο Jason Mraz. Λογικό, λοιπόν, είναι ότι και το τελευταίο του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό με τίτλο «Yes!», αναγνωρίζεται από τις πρώτες κιόλας νότες (συχνά πριν καν αρχίσει να τραγουδά). Εν πάση περιπτώσει, 14 κομμάτια περιλαμβάνει ο δίσκος. Ξεκινά με το «Rise», ολοκληρώνεται με το «Shine» και στο μεταξύ θα ακούσετε το «Love someone» που είναι προορισμένο για σουξέ, αλλά και τα «It’s so hard to say goodbye to yesterday» και «A world with you» που υπολογίζουν στο εύκολο μελό.

 

Δύο χρόνια μετά το «Love Is a Four Letter Word» (2012), ο 37χρονος Αμερικανός καλλιτέχνης επανακάμπτει με έναν πέμπτο δίσκο για τον οποίο συνεργάστηκε και έγραψε τραγούδια μαζί με τα κορίτσια της indie ροκ/φολκ μπάντας Raining Jane. Σε κομμάτια όπως το «Hello, You Beautiful Thing», «Out of my hands», «3 Things» είναι λίγο πιο σαφής η βουτιά που κάνει στον αμερικανικό ήχο. Κατά τα άλλα, πρόκειται για την επικράτηση του τρυφερού γλυκανάλατου…

 

Μ.Κ.

 

……………………………………………………………………

 

Επιστροφή των Belle And Sebastian

 

[3]Τη στιγμή που ο κατάλογος με τα βινύλια των Belle And Sebastian παίρνει ήδη θέση (από τις 6 Οκτωβρίου) και στα ελληνικά δισκοπωλεία, το συγκρότημα ανακοινώνει πως στις 19 Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει από τη Matador Records παγκοσμίως ο νέος τους δίσκος με τίτλο «Girls In Peacetime Want To Dance». Το ένατο άλμπουμ των παιδιών από τη Γλασκόβη έρχεται 5 χρόνια μετά το «Write About Love».

 

Η παραγωγή και η μίξη του άλμπουμ έγινε στα Maze Studios στην Aτλάντα, ενώ το mastering έκανε ο Φρανκ Aρκράιτ στα Abbey Road Studios.

 

Δείτε ένα μικρό video από τον χρόνο που πέρασαν στην Ατλάντα (http://youtu.be/H53_EUJsZy8) κι όσοι διαθέτετε Instagram (http://instagram.com/bellesglasgow) δείτε τις πολλές φωτογραφίες που ανέβασαν. Μας έλειψε η ίντι ποπ των Σκοτσέζων!

 

Μ.Κ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=243683