15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βικτόρια Χίσλοπ
«Η Ανατολή»

Μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή
Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, ΑΘήνα, τηλ. 210 3300774, www.dioptra.gr)
σελ. 472
ISBN 978-960-364-791-1 .
      Pin It

Το νέο μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ , που ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει!

 

Μια πόλη, που περιμένει τη δική της ανατολή, τη δική της αναγέννηση εδώ και 40 χρόνια…

 

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, θα βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων, το νέο έργο της Βικτόρια Χίσλοπ, με θέμα την ιστορία μιας ελληνοκυπριακής και μιας τουρκοκυπριακής οικογένειας σε ένα ερημωμένο μετά την τουρική εισβολή ξενοδοχείο της Αμμοχώστου.

 

vivlio-Anatoli-1

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Αμμόχωστος το 1972 είναι ο τέλειος τουριστικός προορισμός. Χρυσές αμμουδιές, ζεστοί άνθρωποι, υπέροχη φύση. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν αρμονικά και παρά το επιβαρυμένο παρελθόν που μοιράζονται οι δύο λαοί, όλα δείχνουν να έχουν ξεχαστεί. Η Αφροδίτη Παπακώστα, κόρη ενός πάμπλουτου εφοπλιστή στην Αμμόχωστο είναι επίσης τέλεια: όμορφη, σοβαρή και φιλόδοξη. Με τον γάμο της με έναν φτωχότερο αλλά εξίσου φιλόδοξο επιχειρηματία, τον Σάββα Παπακώστα – επιλογή κυρίως του πατέρα της- κατορθώνει να πραγματοποιήσει τους στόχους της: να δημιουργήσουν το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Αμμοχώστου και η ίδια να στεφθεί η απόλυτη βασίλισσα του στυλ.

Το μόνο αγκάθι στην ευτυχία της είναι ο «αντίπαλός» της στην προσοχή και εμπιστοσύνη του συζύγου της, ο Μάρκος Γεωργίου, ο υπεύθυνος του μπαρ του ξενοδοχείου, ένας πανέξυπνος, γοητευτικός και εξαιρετικά ικανός άντρας.

Η εισβολή ανατρέπει τις ζωές τους, η πόλη ερημώνει καθώς οι βομβαρδισμοί καταστρέφουν πολλά κτίρια και ο στρατός καταλαμβάνει την περιοχή. Οι τελευταίοι κάτοικοι της Αμμοχώστου που κρύβονται και συντηρούνται με επιδρομές στα εγκαταλελειμμένα σπίτια και μαγαζιά, είναι η οικογένεια του Μάρκου Γεωργίου, πατέρας, μητέρα και αδελφή με σύζυγο και μωρά.

Σύντομα συνειδητοποιούν ότι μια άλλη οικογένεια κρύβεται στην πόλη. Πρόκειται για την Τουρκοκύπρια φίλη της μητέρας του Μάρκου με την οικογένειά της. Οι δυο οικογένειες θα ενωθούν για να επιβιώσουν, καταλαμβάνοντας το έρημο ξενοδοχείο –έμβλημα που το ζευγάρι Παπακώστα εγκαταλείπει..

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Το βιβλίο ρίχνει ψύχραιμη και ισορροπημένη ματιά στα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στη διχοτόμηση του νησιού. Η γραφή της Χίσλοπ είναι ρεαλιστική, άμεση και αποδίδει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα της εποχής. Η ιστορική της έρευνα φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία και θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Οι πρώτες δύο παρουσιάσεις τους βιβλίου έγιναν το Σεπτέμβριο στο Λονδίνο, με παρουσία και του δημάρχου της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού. Στην ομιλία του ανέφερε (σύμφωνα με τον συντάκτη Φρίξο Δαλίτη) ότι ως δήμαρχος της Αμμοχώστου μπορεί να μην έχει την πόλη, αλλά η δουλειά του είναι να προβάλλει την πόλη και υπό αυτή την έννοια δήμαρχος της πόλης έγινε η Βικτώρια Χίσλοπ. «Έγινε μεγάλη κάλυψη της παρουσίασης του βιβλίου στη Βρετανία και ανύψωσε το θέμα της Αμμοχώστου. Είναι μια αφορμή που έχει δοθεί για να υπάρξει μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα. Το εξώφυλλο του βιβλίου παρουσιάζει την παραλία της Αμμοχώστου και έχει ως κύριο θέμα την κατοχή και μήνυμα του είναι να φύγουν τα στρατεύματα», ανέφερε ο κ. Γαλανός.

paralia-xislop

Κατά τη δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου στο Λονδίνου, παρέστησαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι. «Είναι ένα βιβλίο υπέρ της ειρήνης, της συνύπαρξης, που ασχολείται με πανανθρώπινα θέματα», σημείωσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης. Η συγγραφέας στην αφιέρωση της προς αυτόν εύχεται την επιστροφή της πόλης.

 

ΣΕ ΚΥΠΡΟ: Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Κύπρο στις 22 Οκτωβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου από τον εκδοτικό οίκο «Διόπτρα», ενώ σε αυτήν θα παραστεί η ίδια η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ.

 

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ: Η Βικτόρια Χίσλοπ έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, στο Hub (Πειραιώς 133 & Αλμήνης 5, 210 3411009), στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σκοπός της επίσκεψής της είναι να πάρει μέρος στο Art links, την έκθεση τέχνης που διοργανώνει (17 – 22/10) το HUB EVENTS.
Διαβάστε συνέντευξη της Χίσλοπ στην Παρή Σπίνου (Εφ. Συν.): «Η Αθήνα είναι το ναρκωτικό μου»

 

Βικτόρια Χίσλοπ – βιογραφικό

 

Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το μυθιστόρημά της «Το νησί», το οποίο έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ. Γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ του Κέντ το 1959. Σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda’s της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε, για 20 περίπου χρόνια, ως δημοσιογράφος. Τον Απρίλιο του 1988 παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων «Private Eye», Ίαν Χίσλοπ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, την Έμιλι – Έλεν (1990) και τον Ουίλιαμ – Ντέιβιντ (1993).

Xislop-VictoriaΌταν γεννήθηκε το πρώτο της παιδί, αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία: άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος και έτσι ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η βασική της ενασχόληση ήταν τα θέματα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος. Κάπως έτσι γνώρισε και τη Σπιναλόγκα, και το 2005 έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» (εκδόσεις Διόπτρα, 2007), εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της σ αυτήν την εγκαταλειμμένη αποικία λεπρών. Το βιβλίο της έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, εκδόθηκε σε τριάντα γλώσσες, με πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων για την ελληνική τηλεόραση. Η ίδια ανακηρύχθηκε «Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας της Χρονιάς »στα βραβεία Galaxy British Book και αυτή τη στιγμή είναι πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας.

Στη συνέχεια, η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και το μυθιστόρημά της «Ο Γυρισμός» (εκδόσεις Διόπτρα, 2008), έγινε επίσης μπεστ σέλερ, όπου πραγματεύεται τα επώδυνα μυστικά του εμφύλιου πολέμου της χώρας.

Στο τρίτο της μυθιστόρημα, «Το Νήμα», (εκδόσεις Διόπυτα, 2011), η Βικτόρια επιστρέφει στην Ελλάδα για να εξιστορήσει τη συγκλονιστική, ταραχώδη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Από την πρώτη του κιόλας έκδοση το βιβλίο έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τους αναγνώστες, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική δεξιότητα της Βικτόρια στην αφήγηση αγαπημένων ιστοριών, ενώ ταυτόχρονα βρέθηκε στη βραχεία λίστα για τα ετήσια Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου. Το τέταρτό της βιβλίο είναι μια θαυμάσια συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα, «Ο Τελευταίος Χορός και Άλλες Ιστορίες» (εκδόσεις Διόπτρα, 2013).

Η Βικτόρια Χίσλοπ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.

 

Πατήστε εδώ για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top