- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Υπερασπίζονται τα βουνά τους

16/10/14 ΕΛΛΑΔΑ

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

[1]Εκατοντάδες πολίτες από όλες τις περιοχές της ενδοχώρας του Ρεθύμνου συμμετείχαν στη μηχανοκίνητη και πεζή διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε χθες κατά των τεράστιων εγκαταστάσεων βιομηχανικών ΑΠΕ που προγραμματίζονται για την περιοχή τους. Αφορμή για την οργή των κατοίκων έχει δώσει η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων για ένα τεράστιο υβριδικό, αντλησιοταμιευτικό και αιολικό έργο της γαλλικής EDF σε τέσσερις βουνοκορφές της Κρήτης.

 

Αυτός ήταν και ο λόγος που τα περισσότερα συνθήματα και τα πανό στρέφονταν προσωπικά κατά του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη. Οι Ρεθυμνιώτες ξεκαθάρισαν με ψήφισμα που επέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη πως δεν πρόκειται να δεχτούν καμία παρέμβαση στα βουνά τους και πως θα υπερασπιστούν τον τόπο τους μπαίνοντας μπροστά στις μπουλντόζες που θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν τις εργασίες. Στο ίδιο ψήφισμα τονίζουν πως πολλά από τα έργα προγραμματίζονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, κάτι που έχει επισημάνει ειδικά για την Κρήτη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, απειλώντας με κυρώσεις («Εφ.Συν.» 1/10/2014).

 

Η μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί από τα Τρία Μοναστήρια και έφτασε μέχρι την πόλη του Ρεθύμνου όπου ενώθηκε με τους πεζούς διαδηλωτές. Στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας κρεμάστηκαν πανό, ένα εκ των οποίων προειδοποιεί τον υπουργό Περιβάλλοντος πως θα χάσει τον ύπνο του από τις αντιδράσεις των Κρητικών…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=244040