Pin It

Του Τάσου Σαραντή

 

Ακούγεται σοκαριστικό, αλλά σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις το κόστος που θα προκαλέσουν οι τροπικοί κυκλώνες (ή τυφώνες) στην παγκόσμια οικονομία μέσα στον επόμενο αιώνα ανέρχεται στο ποσό των 9,7 τρισ. δολαρίων, ειδικά αν οι κλιματικές προβλέψεις για λιγότερους αλλά πιο έντονους κυκλώνες αποδειχθούν ακριβείς. Ομως, σε σύγκριση με τέτοιου μεγέθους οικονομικές απώλειες, το κόστος της δράσης για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για την ενίσχυση και προστασία των παράκτιων περιοχών είναι σχετικά μικρό, αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Η ανθρωπότητα και οι κυκλώνες δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Περίπου το 35% των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη βρίσκεται στον δρόμο των κυκλώνων και σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι παράκτιοι πληθυσμοί αναμένεται να διογκωθούν κατά τον επόμενο αιώνα.

 

Για να κατανοήσουν τη μελλοντική ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κυκλώνες στις ολοένα αυξανόμενες παράκτιες πόλεις, δύο ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα που αφορούσαν τους κυκλώνες και τις οικονομικές απώλειες που προκάλεσαν τα τελευταία 60 χρόνια μελετώντας τα αρχεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικής Ερευνας.

 

Οπως διαπίστωσαν, οι κυκλώνες -γνωστοί ως κυκλώνες ή τυφώνες, ανάλογα με τη λεκάνη του ωκεανού στην οποία σχηματίζονται- αφήνουν μόνιμο αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών που πλήττουν. Μάλιστα, στην περίπτωση μεγάλων τέτοιων γεγονότων, όπως ο τυφώνας «Ιβάν» το 2004, οι επιπτώσεις ήταν χειρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι η σε πλήρη εξέλιξη οικονομική κρίση.

 

Οι απώλειες που προκαλούν οι κυκλώνες εκτείνονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χώρες που πλήττονται συνεχίζουν να ενισχύονται και, σύμφωνα με τη μελέτη, μπαίνουν σε μια ελαφρώς χαμηλότερη τροχιά ανάπτυξης. Η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη έκθεση στους κυκλώνες. Αυτές οι χώρες μπορεί να έχουν μερικούς από τους πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία, αλλά σε έναν κόσμο χωρίς κυκλώνες, οι ρυθμοί ανάπτυξής τους θα ήταν στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα, η οποία έχει έναν από τους πιο ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν επίσης πως οι κυκλώνες είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, αφού δεν μπορούν να παραλειφθούν η πολιτική που ακολουθεί η κάθε χώρα για τις φυσικές καταστροφές και η πρόοδος της τεχνολογίας.

 

Ακόμη και οι μεγάλες, πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις των κυκλώνων σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ έχασαν κατά μέσο όρο περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης ετησίως από το 1970 έως το 2008 εξαιτίας των κυκλώνων. Ουσιαστικά, αυτό ισοδυναμεί με 150 δισ. δολάρια σε απώλεια ανάπτυξης κατά την περίοδο αυτή.

 

Και ενώ η επιστημονική ανάλυση παρέχει μια αποκαλυπτική ματιά στο παρελθόν, δίνει επίσης τη δυνατότητα να δούμε το μέλλον. Οι κυκλώνες αναμένεται να γίνουν λιγότερο συχνοί, αλλά και πιο έντονοι εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Οι λεκάνες στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και στον βόρειο Ατλαντικό είναι πιθανό να νιώσουν αυτό το μοτίβο πλήρως.

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το κόστος των κυκλώνων για τις μελλοντικές γενιές μπορεί να φτάσει τα 9 τρισ. δολάρια γύρω στο 2090. Οι χώρες στη λεκάνη του βορειοδυτικού Ειρηνικού κινδυνεύουν να βγουν οι περισσότερο χαμένες κατέχοντας τη θέση των 8 από τους 10 μεγαλύτερους χαμένους στην εν λόγω περιοχή, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν ως οι πλέον εκτεθειμένες χώρες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πέμπτη θέση, με τη δραστηριότητα των κυκλώνων να προκαλούν χτύπημα σχεδόν 900 δισ. δολαρίων στο ΑΕΠ της χώρας γύρω στο 2090.

 

Οι εν λόγω δαπάνες απουσιάζουν σήμερα από τις καλύτερες εκτιμήσεις των ερευνητών για το κόστος από τις συνεχιζόμενες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, που είναι γνωστό ως το κοινωνικό κόστος του άνθρακα. Για να υπολογίσουν το κόστος αυτό, οι ερευνητές λαμβάνουν υπόψη τι θα σημάνουν οι αλλαγές του κλίματος για την κοινωνία. Οι επιπτώσεις της αύξησης των κοινωνικών συγκρούσεων, οι επιπτώσεις στην υγεία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να προκαλέσει απώλεια των παράκτιων υποδομών είναι παράγοντες που καθορίζουν το κοινωνικό κόστος του άνθρακα.

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται σήμερα έχει κοινωνικό κόστος 37 δολάρια, ένας αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο καθώς ο κόσμος γίνεται πιο πλούσιος με περισσότερες υποδομές και οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν, θεωρητικά, να συμβάλουν στη συγκρότηση μιας πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Εντούτοις, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, συγκριτικά, το κόστος για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έχει υπολογιστεί σε 2 τρισ. δολάρια, ποσό διόλου αμελητέο αλλά σίγουρα οικονομικότερο από το τίμημα που προκύπτει από την προαναφερόμενη επιστημονική μελέτη.

 

Scroll to top