- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

16/10/14 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΕΛΙΔΕΣ

Χρηματισμός

 

Η αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμπεριλάβει και τον Αντώνη Σαμαρά, πυροδότησε νέα ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Να κληθεί από τον εισαγγελέα για να προσδιορίσει ποιοι ήταν αυτοί οι 180 βουλευτές που ήταν διαθέσιμοι ήδη από το Ιούνιο του 2014», σημείωσε. Ο Κ. Καραγκούνης από τη Ν.Δ. έκανε λόγο για «πολιτικό κατήφορο και αθλιότητα που προσβάλλει τον πρωθυπουργό», κατηγορώντας τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δηλητηριάζει» την πολιτική ζωή. «Ο κουμπαράς έσπασε, αλλά μέσα αντί για λεφτά, υπήρχε χείμαρρος λάσπης», πρόσθεσε ο υπουργός Αργ. Ντινόπουλος.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Διαρχία

 

Μοντέλο διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Γιάννης Μαγκριώτης. Ο πρώην υπουργός, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, επισήμανε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα οργανωτική φιλοσοφία, που θα διαχωρίζει το κόμμα από την κυβέρνηση και το κράτος. Εισηγήθηκε το συνέδριο να καταργήσει τη θέση του προέδρου και να υιοθετηθεί το γαλλικό και γερμανικό μοντέλο, όπου ο γραμματέας του κόμματος θα έχει ασυμβίβαστο με τη θέση του επικεφαλής των εκλογών. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Μαγκριώτης πρότεινε να αναλάβει επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού της Δημοκρατικής Παράταξης. Υποβάθμιση μοιάζει…

 

Δ.Κ.

 

„«Επτώχευσε»

 

Από το «Αλλάζουμε στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον Μαραθώνα», στο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», μεταφέρθηκε ο δήμαρχος – μάνατζερ, Ηλίας Ψινάκης. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Μαραθώνα κηρύσσει πτώχευση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει φράγκο. Εκαναν πάρτι πριν από μένα». Υποστήριξε ότι ο έλεγχος στα οικονομικά του δήμου εντόπισε απόκλιση 70% στον ισολογισμό, ή αντιστοίχως τρύπα 3 εκατ. ευρώ. Βέβαια, όπως επισημαίνουν έμπειρα στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης στελέχη, ένας ΟΤΑ δεν μπορεί να κηρύξει «πτώχευση», αλλά ουσιαστικά να προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών. Προβληματισμός προκύπτει, παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου, για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

 

Στ.Ζ.

 

 

Ονειρα

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιτυγχάνονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, οι χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνεται, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια με καλύτερους όρους και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Κι ύστερα κατέρρευσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και εκτοξεύτηκαν τα «σπρεντ», διότι οι… αγορές είχαν ψυχολογικά προβλήματα.

 

Δ.Τ.

 

«Εναλλακτική πολιτική»

 

Ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Ερευνας» (ΜΑΧΩΜΕ), διοργανώνει αύριο στις 7.00 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενοποίηση, Νομισματική Πολιτική και Εναλλακτική Πολιτική της Αριστεράς» στα γραφεία του (οδός Αγ. Κωνσταντίνου και Γερανίου 47, 1ος όροφος, Ομόνοια). Ομιλητές: Σπύρος Στάλιας, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Νίκος Παπατριανταφύλλου, οικονομολόγος, μέλος Γ.Σ. της ΟΤΟΕ, Παύλος Δερμενάκης, οικονομολόγος (M.Sc.), μέλος Δ.Σ. του ΜΑΧΩΜΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών, συντονιστής του ΜΑΧΩΜΕ.

 

Κ.Π.

 

Καταχρηστικά

 

Ρουκέτες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου έριξε χθες ο Μάρκος Μπόλαρης, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί «καταχρηστικά» το όνομα του ΠΑΣΟΚ και ότι η σημερινή του μορφή που εκπροσωπείται στη Βουλή αποτελεί «υπόλειμμα» του άλλοτε κραταιού Κινήματος. Οσο για τα δημοσιεύματα περί εκβιασμών βουλευτών για τους 180 της προεδρικής εκλογής, με νόημα απάντησε «ο νοών νοείτω» (ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης). Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

 

Δ.Κ.

 

„Ξεστράτισε;

 

Με ψήφους και πέραν του «δεξιού μπλοκ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ). Πολλοί εκτιμούσαν ότι θα λάμβανε 14 ψήφους, 10 από τις έδρες που κέρδισε η παράταξή του και 4 (2+2) από τις παρατάξεις των «ανταρτών» Απ. Τζιτζικώστα και Π. Τατούλη. Βρέθηκε όμως και 15ος υποστηρικτής. Δεύτερος στην ψηφοφορία ο Θ. Γαλιατσάτος με 7 ψήφους και τρίτος ο Απ. Κατσιφάρας με 3, μία, δηλαδή, λιγότερη από τις έδρες που κέρδισε η παράταξή του στο 25μελές συμβούλιο. Εχει σημασία να ρωτήσουμε ποιος αυτοδιοικητικός… ξεστράτισε; Τη θέση του Α’ αντιπροέδρου έλαβε ο Γ. Σγουρός, με 14 ψήφους.

 

Στ.Ζ.

 

„Καταγγελίες

 

Τον υπουργό Ναυτιλίας καταγγέλλουν οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου ότι αποφεύγει να συναντηθεί με το Δ.Σ. του Συλλόγου τους (ΠΣΥΥΕΝ), παρά τα συνεχή αιτήματά τους. Οπως τονίζουν, «παρά το γεγονός ότι έχουν απομείνει 20 μέρες για την εφαρμογή του Π.Δ. 103/14 “Οργανισμός ΥΝΑ”, ο υπουργός φαίνεται να έχει στις προτεραιότητές του τις συναντήσεις με φιλοζωικούς συλλόγους, όχι όμως με τον Σύλλογο των Πολιτικών Υπαλλήλων, ειδικά αυτή την εποχή που τα προβλήματα στο ΥΝΑ με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού οξύνονται». Καλούν, τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη να σταματήσει «να κρύβεται από το προσωπικό του ΥΝΑ» και τονίζουν ότι το «αναχρονιστικό μόρφωμα που υπέγραψε ως Οργανισμό του ΥΝΑ δεν θα γίνει αποδεκτό».

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Ρεκόρ

 

Για την Ιστορία: Στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφάνισε ιστορικό υψηλό, φτάνοντας στις 6.484,38 μονάδες (το ρεκόρ πτώσης είναι -9,71% και συνέβη στις 24 Οκτωβρίου 2008). Σχεδόν 11 χρόνια αργότερα, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 ο γενικός δείκτης έφτασε στις 1.403,92 μονάδες και στις 18 Nοεμβρίου 2011 έκλεισε στις 712,63 μονάδες. O γενικός δείκτης τιμών χθες έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25% και προσεγγίζει το αρνητικό ρεκόρ της 31ης Ιουλίου του 2013 όταν έπεσε στις 884,60 μονάδες.

 

Δ.Τ.

 

„Πόθεν έσχες

 

Για σκάνδαλο κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αναφερόμενος στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι από τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» στα μέλη των κυβερνήσεων από το 1974 έως το 2012 προέκυψαν μόλις δύο «ύποπτοι». «Οταν μέσα στο Κοινοβούλιο εκτοξεύονται είτε ως λάσπη είτε ως αναπόδεικτες ή πραγματικές κατηγορίες για τους πάντες, νομίζετε ότι θα πιστέψει ο ελληνικός λαός ότι έπειτα από 2,5 χρόνια έρευνας αυτό είναι το συμπέρασμα;», κατήγγειλε ο κ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι οι ορκωτοί λογιστές ελέγχουν τα αναγραφόμενα στις δηλώσεις και όχι τα «διπλά βιβλία».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Γράμμα στο Μαξίμου

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Θα ήθελα με αυτή τη μικρή επιστολή να σας εκφράσω τα αισθήματα τρόμου που αισθάνομαι τους τελευταίους μήνες. Οχι λόγω του ΕΝΦΙΑ και των άλλων αυξημένων φόρων που καλούμαι να πληρώσω, αν και από το 2009 έχω χάσει το 50% των εισοδημάτων μου. Δεν αισθάνομαι τρόμο από το ενδεχόμενο να ξεπέσει η χώρα στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και να μετατραπεί σε Βόρεια Κορέα. Τρόμο μού προκαλεί το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για τη χώρα, για το μέλλον της γενιάς μου και των επόμενων, η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους επιπέδου Βούλτεψη, Γεωργιάδη, Βορίδη και λοιπές λαϊκίστικες δυνάμεις που ουρλιάζουν και ανακαλούν επιχειρήματα εποχών αλήστου μνήμης (και τον ίδιο τρόμο, όπως μαθαίνω νιώθουν και ορισμένα στελέχη σας). Μου προκαλεί τρόμο ότι ζείτε στον κόσμο σας, ότι προσπαθείτε να με πείσετε ότι το πρόβλημα μου, το πρόβλημα της χώρας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ότι 2,6 εκατ. Ελληνες βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας.

 

Αρτ.

 

„Διαψεύδουν

 

«Ουδέποτε έλαβε χώρα ψηφοφορία σχετική με γερμανικές επανορθώσεις, καθώς η σχετική πρόταση συζητήθηκε μόνο σε επίπεδο συντονιστών των πολιτικών ομάδων σε κάθε Επιτροπή και όχι από το σώμα των ευρωβουλευτών», διευκρινίζουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή. Με έκπληξη πληροφορήθηκαν την ύπαρξη δημοσιευμάτων που τους εμφάνιζαν να έχουν καταψηφίσει πρόταση που υπεβλήθη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου από τον ευρωβουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά. Επιπλέον, υπενθύμισαν ότι με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε το θέμα πριν από τέσσερα χρόνια στην ελληνική Βουλή. Παραπληροφόρηση λόγω άγνοιας ή συνειδητή διαστρέβλωση;

 

Δ.Κ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=244117