- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Σάλτο απελπισίας» για μια νέα ζωή στην Ευρώπη

16/10/14 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ,ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

meligia [1]
Ήταν η δεύτερη μαζική απόπειρα που έγινε μέσα σε δύο 24ωρα, σύμφωνα με την αστυνομία και παρά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, περίπου 100 από αυτούς παρέμειναν επί ώρες

melilla4στο «χαντάκι» που υπάρχει ανάμεσα στους παράλληλους φράκτες ύψους έξι μέτρων που χωρίζουν τις δυο χώρες ή πάνω σε αυτούς, μέχρι που συνελήφθησαν από τις μαροκινές αρχές.

Και την Τρίτη άλλοι 100 μετανάστες προσπάθησαν να να φθάσουν σε ισπανικό έδαφος. Συνολικά μόνο 8 τα κατάφεραν, οι 7 έχουν μεταφερθεί στο κέντρο υποδοχής μεταναστών και ένας «αναζητείται».

Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας στο Μαρόκο οι μετανάστες που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική προσπάθησαν να καταστρέψουν τον φράκτη, αστυνομικοί και από τις δυο πλευρές αυτού του «τείχους» επιχείρησαν να τους κατεβάσουν και να τους σταματήσουν.

melilla1

Το Euronews μετέδωσε ότι οι μετανάστες κατάφεραν να ξεγελάσουν τους Μαροκινούς αστυνομικούς μέσα στη νύχτα και με το ξημέρωμα οι Ισπανοί από την άλλη πλευρά των συνόρων, τους είδαν κρεμασμένους στο φράκτη. Σύμφωνα με την εκδοχή του υπουργείου Εσωτερικών στη Μαδρίτη, οι μετανάστες χρησιμοποίησαν «ασυνήθιστη βία», έφεραν ξύλα, μαχαίρια και πέτρες, ενώ έβαλαν φωτιά στα ρούχα τους και τα πέταγαν στους αστυνομικούς. Το αποτέλεσμα ήταν από τις «μικροσυμπλοκές» πέντε αστυνομικοί και πέντε μετανάστες να τραυματιστούν.

melilla3Κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, οι Ισπανοί έχουν κλείσει συμφωνία με τους Μαροκινούς να διώχνουν τους μετανάστες με συντονισμένες επιχειρήσεις μακριά από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι Ισπανικές αρχές, μέσα στους τελευταίους μήνες περίπου 16.000 Αφρικανοί μετανάστες έχουν αποπειραθεί να περάσουν στην Ευρώπη σκαρφαλώνοντας τον φράκτη της Μελίγια και 3.600 από αυτούς τα έχουν καταφέρει.

Ωστόσο τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των μεταναστών που φθάνουν στα ισπανικά σύνορα από την Αφρική, περνούν στην Ευρώπη όχι από τον φράκτη, αλλά από τα μεθοριακά φυλάκια με πλαστά διαβατήρια ή κρυμμένοι σε φορτηγά και σκάφη.
(Πηγή φωτογραφιών: El Pais / Antonio Ruiz)

 

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=244136