17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθεση στο Βρετανικό Μουσείο: Germany: memories of a nation

Γκέτε, σκαραβαίος και Τείχος

      Pin It

Ενα ρηξικέλευθο εγχείρημα ανέλαβε το Βρετανικό Μουσείο. Παρουσιάζει 600 χρόνια γερμανικής ιστορίας μέσα από 200 εκθέματα: από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι το 1870 και από τον ταραγμένο 20ό αιώνα μέχρι τη σημερινή οικονομική κυριαρχία. Η έκθεση «Germany: memories of a nation», που εγκαινιάστηκε χθες, περιλαμβάνει χειρόγραφα, πίνακες και γλυπτά, ρολόγια, πορσελάνες, νομίσματα και άλλα αντικείμενα που αναμοχλεύουν τη συλλογική μνήμη. Μια σελίδα της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, χειρόγραφα του Λούθηρου αλλά και των αδελφών Γκριμ, καθώς και ένα κομμάτι δύο μέτρων, από τα λίγα σωζόμενα πλέον, από το Τείχος του Βερολίνου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

 

Ενα πορτρέτο του Γκέτε διά χειρός Τίσμπαϊν, από τους πιο φημισμένους πίνακες στη Γερμανία, γνωστός τόσο για την αξία του όσο και για τις παράδοξες ανατομικές λεπτομέρειες. Πρόκειται για δάνειο του Stadel Museum της Φρανκφούρτης και παρουσιάζεται πρώτη φορά στη Βρετανία. Εργα των Χανς Χόλμπαϊν, Πάουλ Κλέε, Γκέρχαρντ Ρίχτερ, ένας τεράστιος κεραμικός ρινόκερος βασισμένος σε ξυλόγλυπτο του Ντίρερ και ένα εξαιρετικό μπάουχαους λίκνο με γεωμετρικά σχήματα συμπληρώνουν το παζλ.

 

Η γερμανική ιστορία είναι περίπλοκη όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή και είναι δύσκολο συμπυκνωθούν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα πόλεμοι και αλλαγές συνόρων, πολιτικές εντάσεις, θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνικές αλλαγές, καλλιτεχνικές πρωτοπορίες και οικονομικοί δείκτες. Οι βρετανικές εφημερίδες πάντως είναι επιφυλακτικές για το αποτέλεσμα. Για να κατανοήσει κανείς τι γίνεται, πρέπει να διαβάσει τα μακροσκελή κείμενα που συνοδεύουν τα εκθέματα. Τουλάχιστον η έκθεση αντλεί από τις αναμνήσεις που λίγο-πολύ όλοι οι Γερμανοί μοιράζονται και δίνει έναυσμα στους επισκέπτες να σκεφτούν για το παρελθόν αυτής της χώρας. Ισως και για το μέλλον της.

 

Το κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου μαζί με ένα πλακάτ των διαδηλωτών που άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση των δύο Γερμανιών ασφαλώς είναι από τα πιο εντυπωσιακά και συμβολικά εκθέματα. Οπως και ο θρυλικός σκαραβαίος Volkswagen Βeetle του 1953, που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανική ανάπτυξη. Το πιο δύσκολο όμως να αποτυπωθεί ήταν το Ολοκαύτωμα. Επιλέχτηκε ένα αντίγραφο της σιδερένιας πύλης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ με την επιγραφή «Jedem das Seine». Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν φτιαγμένη από έναν πρώην φοιτητή της σχολής μπάουχαους, την οποία οι ναζί περιφρόνησαν.

 

Γενικά, τα πολεμικά κειμήλια δεν προκαλούν ηρωικά αισθήματα, μάλλον θλίψη. Οπως ένας γλυπτός χάλκινος άγγελος, που έκανε ο Ερνστ Μπάρλαχ για τον καθεδρικό ναό Gustrow, τον οποίο έλιωσαν οι ναζί το 1938 προκειμένου να γίνει πρώτη ύλη για όπλα. Την περίοδο όμως του Ψυχρού Πολέμου έγιναν άλλα δύο αντίγραφα από το εκμαγείο, ένα για την Ανατολική, ένα για τη Δυτική Γερμανία, και σήμερα θεωρούνται σύμβολα φιλίας.

 

INFO: διάρκεια έως 25 Ιανουαρίου.

 

Επιμ.: Παρή Σπίνου

 

Scroll to top