17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόνερα… εντός συνόρων

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Το «φάλτσο»

 

Προχθές, ο καλός συνάδελφος Μιχάλης Μητσός στις «Διαστάσεις» του στα «Νέα» άσκησε κριτική με τίτλο «Αξιολόγηση ή τηλεπαιχνίδι» σε άρθρο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Το σήμερα της ΝΕΡΙΤ, το αύριο του τόπου». Ο Μ. Μητσός άσκησε δριμεία κριτική, όπως έχει κάθε δικαίωμα, αλλά δεν απέφυγε και το «φάλτσο». Ενώ λοιπόν κάνει αναφορά σε «στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας», μετέπειτα αναφέρει ότι «ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος χαρακτηρίζει σε άρθρο του την όλη διαδικασία ψυχοφθόρα…». Σε άρθρο του, πού; Σε ποια εφημερίδα; Αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας; Εκτός κι αν στο συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα οι δημοσιογράφοι εκτός από κανόνες δεοντολογίας είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν και άλλες… δεσμεύσεις.

Πρεμιέρα εκτός συνόρων

 

Επειτα από μια τετραετία έρευνας και παραγωγής το «Agora», το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Αυγερόπουλου, ολοκληρώθηκε. Το ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ελληνική κρίση θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CPH:DOX (Κοπεγχάγη, 6-16 Νοεμβρίου). Ο Γιώργος Αυγερόπουλος στρέφει αυτή τη φορά την κάμερά του προς την πατρίδα του και καταγράφει την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα από τα πρώτα της στάδια, ενώ αφουγκράζεται τον αντίκτυπό της στις ζωές απλών ανθρώπων, τους οποίους παρακολουθεί σε βάθος χρόνου. Γίνεται μάρτυρας των λαϊκών αντιδράσεων στον δρόμο, της ανόδου του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα αναζητά απαντήσεις από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές και αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων από τη διεθνή πολιτική σκηνή. Πρόκειται για παραγωγή της Small Planet (που παράγει τον «Εξάντα»), σε συμπαραγωγή με τη δημόσια γερμανική τηλεόραση WDR (Westdeutscher Rundfunk) και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Από τις 23 Οκτωβρίου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκέπτεται το επίσημο σάιτ της ταινίας www.agorathedoc.com

Απόσυρση τροπολογίας

 

Για ανυπέρβλητα εμπόδια στο έργο που καλείται να εκτελέσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, τα οποία βάζει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, κάνει λόγο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕΡ και ζητάει την απόσυρσή της. «Για άλλη μία φορά η συγκυβέρνηση καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων και ενώ υποστηρίζει ότι εκσυγχρονίζει τον θεσμό της Διαιτησίας, στην ουσία οδηγεί στην κατάργησή του, όπως προστάζουν τα συμφέροντα που πραγματικά υπηρετεί». Το Δ.Σ. της ΕΤΕΡ υποστηρίζει ότι εισάγει εμπόδια στον θεσμό της διαιτησίας του ΟΜΕΔ διαμορφώνοντας συνθήκες «οι οποίες πρακτικά θα καθιστούν αδύνατη την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί, επισήμως, τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με μία και μοναδική κατεύθυνση, την προς τα κάτω ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και την αντικατάσταση εργαζομένων με προϋπηρεσία από νεοπροσλαμβανόμενους [...]. Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η απόφαση 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και να πάψουν επιτέλους όλες οι αντισυνταγματικές πολιτικές και οι νόμοι που δημιουργούν στρατιές από ανέργους και εργαζομένους-ομήρους».

 

[email protected]

 

Scroll to top