19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Πρόεδρος!

 

Κανένας δεν ξέρει αν πρέπει να το πάρει στα σοβαρά, αλλά η εφημερίδα που το δημοσίευσε είναι από τις σοβαρότερες. Η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται τον Βαγγέλη Μαρινάκη για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να βρει το κατάλληλο πρόσωπο που θα τον βοηθήσει να μείνει στην εξουσία, ποντάρει στη δημοφιλία του Μαρινάκη που είναι πρόεδρος στον Ολυμπιακό, την ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Φεντερίκο Φουμπίνι, που κάνει εκτενή αναφορά στην οικονομική κατάσταση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Υπάρχει σ' αυτό και το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη, με την επισήμανση ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μην προκύψουν πρόωρες εκλογές. Μπορεί οι περισσότεροι να το παίρνουμε αυτή τη στιγμή ως αστείο, αλλά τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται μερικές φορές στην «πλάκα»…

 

Ν.Ασ.

 

Εμβάσματα…

 

Χρήσιμες πληροφορίες για όσους απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011 και ελέγχονται τώρα από τις φορολογικές αρχές για τη νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων αυτών. Οπως προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μπορούν να τα δικαιολογήσουν επικαλούμενοι ακόμη και χρηματικά ποσά που εισέπραξαν την περίοδο 2000-2011 από την πώληση μετοχών τις οποίες είχαν αποκτήσει κατά τα έτη 1997-1999. Επίσης, μπορούν να επικαλεστούν χρηματικά ποσά που εισέπραξαν την προαναφερθείσα περίοδο από την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων, ρέπος κ.λπ., τα οποία είχαν αποκτήσει πριν από το 2000. Το καινούργιο είναι ότι πριν λαμβανόταν υπόψη μόνο η υπεραξία που προέκυπτε από την πώληση. Τώρα λαμβάνονται υπόψη όλα τα ποσά. Βολικό για κάποιους…

 

Κ.ΤΣ.

 

Οι τρεις Γιάννηδες

 

Ηταν σοβαρός άνθρωπος ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, από τα στελέχη της Ενωσης Κέντρου που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ίδιο ισχύει και για άλλους δύο αείμνηστους πολιτικούς επίσης, κατά σύμπτωση, Γιάννηδες. Τον Αλευρά και τον Κουτσοχέρα. Στις θεατρικές επιθεωρήσεις της εποχής ορισμένοι προσπαθούσαν να διακωμωδήσουν τον Χαραλαμπόπουλο επειδή, σε αντίθεση με πολλούς άλλους πολιτικούς, αρνιόταν να μιλήσει σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Δεν υπάρχει χρόνος για κουβέντα, έλεγε. Θυμάμαι σε ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, στην έδρα του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο του 1982, συνάδελφος του έκανε ερώτηση στον διάδρομο του αεροπλάνου. Σκεπτόταν αν θα έδινε απάντηση, αλλά επενέβη ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έφτανε ακριβώς πίσω του, δεχόμενος ευχές για την ονομαστική του γιορτή. Διαμαρτυρήθηκε ο δημοσιογράφος γιατί θα έχανε την απάντηση τού αμίλητου υπουργού. Και ο Ανδρέας, ατάκα: «Συνεχίστε παιδιά, στο αεροπλάνο ο Γιάννης μιλάει»…

 

Ν.Γ.

 

Περί ισονομίας

 

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος διατάχθηκε κατά του αλλοδαπού που προκάλεσε τους φρικτούς θανάτους στην Πέτρου Ράλλη. Το ίδιο έγινε και με τον αλλοδαπό οδηγό του μοιραίου φορτηγού στην Εγνατία. Ελπίζουμε ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί η Δικαιοσύνη για όλους τους αλλοδαπούς και ημεδαπούς ασυνείδητους οδηγούς που σκότωσαν και εγκατέλειψαν τα θύματά τους. Τελευταίο περιστατικό στη Λάρισα, όταν ποδηλάτης εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτος στον δρόμο από άγνωστης εθνικότητας οδηγό Ι.Χ. που τον χτύπησε. Μέχρι τώρα οι ημεδαποί εγκληματίες οδηγοί κατά κανόνα δεν προφυλακίζονται, ενώ παραλαμβάνουν συχνά πίσω και τις άδειες οδήγησης πριν γίνει το δικαστήριο, ανεξάρτητα από τον αριθμό θυμάτων που προκάλεσαν. Βρίθουν από τέτοια περιστατικά, ακόμα και με επώνυμους, η ιστοσελίδα τού «SOS Τροχαία Εγκλήματα», ο Τύπος και τα στοιχεία της Τροχαίας.

 

Α.Ψ.

 

Προετοιμασίες

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν επικοινωνιακό επιτελείο με συμμετοχή στελεχών του γραφείου Τύπου, του οργανωτικού γραφείου, του τμήματος επικοινωνίας, της μόνιμης επιτροπής προγράμματος και του πολιτικού σχεδιασμού. Στόχος του νεοσύστατου οργάνου θα είναι η αντιμετώπιση «μεγάλης έντασης επιθέσεων που θα δεχτούμε από τις δυνάμεις του κατεστημένου κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά». Ταυτόχρονα καλούνται οι οργανώσεις του κόμματος να «ετοιμάζονται για τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων», με γνώμονα αυτά να εκφράζουν «την πολιτική και κοινωνική αντίσταση απέναντι στο Μνημόνιο» και να αποτυπώνεται σε αυτά «η πλατιά συμμαχία για την εφαρμογή και τη στήριξη του προγράμματός μας». Και επειδή η προσφορά θα υπερβαίνει τη ζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες τα 2/3 των υποψηφίων θα επιλέγονται από τις νομαρχιακές οργανώσεις και το 1/3 θα επιλεγεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

 

Φ.Π.

 

Διάβημα

 

Με εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, με το οποίο ζήτησε να καταδικαστούν από τις αλβανικές Αρχές τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη σε βάρος μελών της Ελληνικής Μειονότητας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας. Ο πρέσβης κ. Ροκανάς ζήτησε, επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της Ελληνικής Μειονότητας, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

 

T.T.

 

Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα

 

Εγκαταλείφθηκε το σενάριο επανάληψης των δημοτικών εκλογών στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα. Απορρίφθηκε, από το δικαστήριο η ένσταση που κατέθεσε ο Γιώργος Αράπογλου, επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, με την οποία αμφισβητούσε τα αποτελέσματα των εκλογών. Σίγουρος ότι η ένσταση δεν είχε καμία τύχη «εφόσον η νομική της βάση ήταν σαθρή, όπως υποστηρίξαμε στην αντένστασή μας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος. «Κρατήσαμε χαμηλούς τόνους και δεν απαντήσαμε σε γενικευμένες διαρροές από συγκεκριμένα κέντρα της πόλης», πρόσθεσε. Ο κ. Αράπογλου είχε έρθει τρίτος σε ψήφους τον Μάιο. Σιγή ιχθύος είχε τηρήσει ο δεύτερος σε ψήφους, Λύσανδρος Γεωργαμλής.

 

Στ.Ζ.

 

Συγγνώμη…

 

«Λυπάμαι για τον καφέ, τις επιταγές, τα αλεξίπτωτα, τη χημεία, το σαπούνι, την κάμερα…». Αυτή είναι μία από τις χιλιάδες απολογίες μουσουλμάνων που πλημμυρίζουν το twitter με την υπογραφή «I’m sorry for being muslim» («Λυπάμαι που είμαι μουσουλμάνος»). Επιστρατεύοντας το χιούμορ, οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο απαντούν στην ισλαμοφοβία που ταυτίζει εσφαλμένα το Ισλάμ και τον αραβικό πολιτισμό με τα εγκλήματα του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ας τα πούνε και στους δικούς μας ισλαμόφοβους, που πετάνε γουρουνοκεφαλές σε χώρους λατρείας μουσουλμάνων. Αν και κάτι μας λέει ότι οι μισαλλόδοξοι ρατσιστές δεν καταλαβαίνουν από χιούμορ ούτε από πολιτισμό.

 

Α.ΤΖ.

 

Εξόδιος ακολουθία

 

Την Τρίτη 21 του μήνα στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι (Σκουφά 34) θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου (και όχι Δευτέρα όπως γράφτηκε χθες). Θα ακολουθήσει η ταφή του στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Υστατο χαίρε σε μια ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής που διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά της.

 

Δ.Κ.

 

Ηγεσία

 

Παρούσα στις εξελίξεις για τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας στην ΚΕΔΕ δηλώνει η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με διακήρυξή της, η οποία υπογράφεται από 20 δημάρχους που υποστηρίχτηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα κατέβει στην ΚΕΔΕ, την Πέμπτη, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Δημήτρης Μπίρμπας, δήμαρχος Αιγάλεω. Ωστόσο, σήμερα, οπότε θα συνεδριάσει η παράταξη, τα μέλη της αναμένουν να υπάρξουν υπογραφές και από άλλους αιρετούς.

 

Στ.Ζ.

 

Παρουσίες

 

Παρουσίες με σημασία για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, της Μυρσίνης Λιοναράκη και του Γιάννη Μεϊμάρογλου, στην πρώτη εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης την Πέμπτη. Η πρώτη είναι στενή συνεργάτιδα του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος την Τρίτη ανακοινώνει την ίδρυση του πολιτικού του φορέα, με σκοπό τη συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου, και ο δεύτερος, εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση», με αρθρογραφία και ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της Κεντροαριστεράς. Δεν παρέστησαν στην εκδήλωση για να συνεργαστούν με τη Δημοκρατική Παράταξη αλλά για να ακούσουν…

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top