Pin It

Δίπλα δίπλα σαν τα πιτσουνάκια κάθονταν στην Ευρασιατική Σύνοδο των Μεδιολάνων ο ΘΑμαράθ και η Κάνγκελα. Δεν χάνει ευκαιρία το ζευγαράκι να ζήσει τον έρωτά του. Εκείνη του χάρισε ένα ολοκαίνουργιο κοστουμάκι. «Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» το ονόμασε ο σχεδιαστής υψηλής ραπτικής, το χρυσό ψαλίδι της Φιλανδίας, ο επίτροπος Γίρκι Κατάινεν, που το 'κοψε και το 'ραψε, ακολουθώντας πιστά τη δοκιμασμένη γραμμή των προηγούμενων μόδιστρων, οίτινες βάφτισαν τις δημιουργίες τους «Μνημόνιο Ι», «Μνημόνιο ΙΙ», «Μνημόνιο ΙΙΙ»· κάτι σαν τον γαλλικό βασιλικό οίκο των Λουδοβίκων που δεν κατόρθωσαν οι αστοιχείωτοι να μετρήσουν ούτε μέχρι το είκοσι.

 

Ηδυπαθώς ο Αντωνάκης της τής έδειχνε φωτογραφίες των ψηφιδωτών του τάφου της Αμφιπόλεως. Παλιό κόλπο που δεν αστοχεί σχεδόν ποτέ. Από την εποχή που ετέθη το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, ο φλογερός Καλαματιανός εραστής βγάζει γκόμενες εξαργυρώνοντας είτε την ευκλεή αρχαιότητα είτε την ελληνική Μακεδονία. Τώρα που τα ευρήματα στον τύμβο Καστά συνδυάζουν και τα δύο αισθάνεται ακαταμάχητος· μ' ένα βλέμμα, μια εικόνα και τρεις λέξεις κάνει την ψυχρή Γερμανίδα να λιώνει· να φτύνει το ένα μετά το άλλο τα επαχθή μέτρα.

 

Ωστόσο τα φαινόμενα, αμφιρρεπή και μετέωρα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων απατούν. Είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω πασιχαρής τη μυθώδη, τεράστια, αποκλειστική είδηση: Ο ΘΑμαράθ δεν επιδεικνύει στη Μέρκελ τις άρτι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες στη γη του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Οι καιροί άλλαξαν. Δεν ρίχνεις στις μέρες μας τις ανέραστες μισότριβες με κάτι τέτοια. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου διαπιστώνουμε πως η καραμπουζουκλού πρωθυπουργάρα μας, στοχοπροσηλωμένος στα κελεύσματα της μοδός, γέρνει φιλήδονα στο πλευρό της λατρευτής του και τραβάει selfie.

 

Στις τσιρίδες του Αδ-όνειδος δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Τώρα τελευταία ο μπουμπούκος μαζί με τα βιβλία του πουλάει και ταμπλέτες, όπως αποκαλεί τα tablets. Και τι ταμπλέτες! Μαγικές. Ο Αντουάν αγόρασε μια για να μην τον πρήζει και να τ' αποτελέσματα. Εκεί που πάει να φωτογραφηθεί, το σατανικό μηχάνημα κάνει βουτιά στη μηχανή του χρόνου και εμφανίζονται εικόνες από την προηγούμενη ζωή του. Εν προκειμένω από τον τάφο της Αμφίπολης. Ναι, καλά καταλάβατε. Οι μυστηριώδεις ένοικοι του μνημείου δεν είναι άλλοι από τον υποτακτικό και τη σατράπισσα.

 

Η στήλη μάλιστα κατάφερε να διαβάσει την επιτύμβια επιγραφή: «Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος/ για τα ωραία και μεγάλα έργα/ η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα/ ενθάρρυνσι κ’ επιτυχία να σε αρνείται·/ να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,/ και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες./ Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,/ (η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις),/ και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,/ και πηαίνεις στον μονάρχην Aρταξέρξη/ που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,/ και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια./ Και συ τα δέχεσαι με απελπισία/ αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις». Η λαφυραγώγηση του λαού συνεχίζεται με απογευματινές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top