Pin It

Το ότι έχουμε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στην τρόικα είναι γνωστό σε όλους, απλώς οι κυβερνώντες προσπαθούν να αποκρύψουν ότι ως χώρα είμαστε υπό την ασφυκτική πίεση των εταίρων-δανειστών. Αυτή η εποπτεία συνεχίζεται πλέον και «με τη βούλα», καθώς ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι ο τελευταίος που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Από το 2015 ο προϋπολογισμός θα κατατίθεται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού ψηφιστεί τυπικά από την ελληνική Βουλή. Τυπικά μόνο, διότι οι αποφάσεις για την έγκρισή του ή μη θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

 

Ας πάψουν καλύτερα να επαίρονται και να ψεύδονται ότι όπου να 'ναι βγαίνει η Ελλάδα από το Μνημόνιο. Η τρόικα είναι σαφής: τόσο το προσχέδιο όσο και ο βασικός προϋπολογισμός θα εξετάζονται εξονυχιστικά από ένα ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα το απαρτίζουν τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες απ' όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Θα περνούν επίσης από τα Κοινοβούλια των Ευρωπαίων εταίρων, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τις δόσεις του δανείου, και στη συνέχεια θα εγκρίνονται από το Eurogroup και το Ecofin, παρουσία ειδικής ομάδας ελεγκτών. Θα πληρώσει ακριβά η χώρα την απόφαση των κυβερνήσεών της να προστρέξουν για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τα ίδια θα υποστεί οποιοδήποτε κράτος-μέλος προσφύγει στις «δαγκάνες» αυτού του μηχανισμού. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όχι μόνο δεν θα πάψει η εποπτεία, αλλά, αντιθέτως, θα ενισχυθεί για τα επόμενα χρόνια. Εάν αναλογιστεί κανείς τα «παιχνίδια» και τα «παζάρια» των δανειστών κάθε φορά που είναι να πάρουμε τις δόσεις των δανείων, εύκολα αντιλαμβάνεται σε πόσο δυσχερή θέση οδηγείται η χώρα.

 

Αυστριακοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί με χίλια ζόρια ενέκριναν το ένα δισ. ευρώ που ήταν να πάρει τον Αύγουστο η Ελλάδα. Ολοι αυτοί οι δορυφόροι του Βερολίνου θα ελέγχουν την πιστή εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του εμπαιγμού. Ούτε δήθεν φοροελαφρύνσεις, πλέον, ούτε μερίσματα για ανέργους, ούτε ασφαλιστική κάλυψη. Αυτά δεν υπάρχουν στην «ατζέντα» ή στην εφαρμοζόμενη πολιτική των εταίρων-δανειστών, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εφαρμοστούν τα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, όσο σκληρά κι αν είναι για την ελληνική κοινωνία.

 

Οφειλαν να γνωρίζουν οι κυβερνώντες το αντίτιμο της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς μάλιστα καμία διαπραγμάτευση. Η άνευ όρων υπογραφή της συμφωνίας ήταν αναπόφευκτο να οδηγήσει σε συνθήκες εξάρτησης και μόνιμης επιτροπείας.

 

Scroll to top