20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία του Ερυθρού Σταυρού»

Ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Ιεράπετρας, βάζει υποψηφιότητα για την αμισθί θέση του προέδρου και καταγγέλλει μέσω της «Εφ.Συν.».
      Pin It

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Την άκρη του νήματος για την αποτροπή της πλήρους εκποίησης της περιουσίας του Ερυθρού Σταυρού αναζητά ένας γιατρός από την Ιεράπετρα με πλούσια κοινωνική δράση. Ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διεκδικεί την άμισθη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις που μέχρι σήμερα βάζουν σε κίνδυνο την αποστολή και την περιουσία του Ερυθρού Σταυρού.

 

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο κ. Μαμαντόπουλος αναφέρει πως μετά την εμπλοκή του προηγούμενου προέδρου, κ. Μαρτίνη, με τη Δικαιοσύνη, αντί να ακολουθήσουν εκλογές και καταστατική συνέλευση στον Οργανισμό, έγιναν απανωτοί διορισμοί Δ.Σ. μέσω των δικαστηρίων και υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις από τον πρώην υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, για τον έλεγχο του Ερυθρού Σταυρού. «Δημιουργήθηκαν τεράστια χρέη, βρεθήκαμε εξαρτημένοι από τις τράπεζες και με αυτόν τον τρόπο χάθηκε το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», που βρέθηκε στα χέρια μιας θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς».

 

Οπως τονίζει ο κ. Μαμαντόπουλος, ο σημερινός υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ήταν εκείνος που με τροπολογία απάλλαξε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις από τις ποινικές τους ευθύνες, αλλά κυρίως φρόντισε με την ίδια τροπολογία να ορίσει ότι όποιος κερδίσει τον πλειστηριασμό για το «Ερρίκος Ντυνάν», θα πάρει ταυτόχρονα και την άδεια λειτουργίας (σ.σ. βάσει νόμου οι μονάδες υγείας πρέπει να διοικούνται από άτομα που έχουν την ιατρική ιδιότητα και όχι απλώς από επιχειρηματίες). «Προφανώς κάποιοι τον επισκέφτηκαν και του είπαν τι να κάνει, δεν φαντάζομαι ότι ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να περάσει τροπολογία που να συνδέει τους πλειστηριασμούς νοσοκομείων με την άδεια λειτουργίας. Η τροπολογία αφορούσε αποκλειστικά το “Ερρίκος Ντυνάν”», δηλώνει στην «Εφ.Συν» ο κ. Μαμαντόπουλος.

 

Εκλογές, πότε;

 

Οι εκλογές είναι υποχρεωτικό να γίνουν, καθώς έτσι ορίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Το παλιό καταστατικό, που ίσχυε από το 1877, όταν δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προέβλεπε πως ψηφίζουν μόνο τα περίπου 1.500 εγγεγραμμένα μέλη για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Ωστόσο, με υπόδειξη και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, το καταστατικό αυτό πρόκειται να αλλάξει. «Υπήρξε διαβούλευση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και υπάρχει ήδη σχέδιο για νέο καταστατικό, το οποίο όμως προς το παρόν το κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό η δοτή και διορισμένη διοίκηση», υπογραμμίζει ο κ. Μαμαντόπουλος.

 

Πλέον, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η διαδικασία πρέπει να ανοίξει πλατιά σε όλη την ελληνική κοινωνία και να ψηφίσουν όσοι Ελληνες πολίτες επιθυμούν να γίνουν μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Μόνη προϋπόθεση, για να γίνει κάποιος μέλος του Ερυθρού Σταυρού, είναι η συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής και η καταβολή ετήσιας συνδρομής 5 ευρώ για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου. Αιτήσεις διαθέτουν όλα τα κεντρικά και περιφερειακά τμήματα του ΕΕΣ. «Οι μεγάλες καθυστερήσεις και η εν κρυπτώ μέχρι σήμερα διαδικασία αποτελούν σχέδιο, ώστε να αναβληθούν οι εκλογές και να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται σε εθνικές εκλογές, ώστε να λειτουργήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί και να προμοτάρουν την ήδη ορισμένη από τον Αδωνι Γεωργιάδη διοίκηση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του παραρτήματος του Ε.Σ. Ιεράπετρας.

 

«Η αγωνία μου είναι να διατηρηθεί η ταυτότητα του Ερυθρού Σταυρού, η οποία χάνεται. Πρέπει ο Ε.Σ. να επιστρέψει στις καρδιές των ανθρώπων, να επιστρέψουμε και εμείς στο αυστηρά ανθρωπιστικό μας έργο. Και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε την εκποίηση, γιατί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ακόμα περιουσία από τις δωρεές του παρελθόντος, όπως το Νοσοκομείο της Βούλας, το “Κοριαλένειο-Μπενάκειο” κ.ά. και κάποιοι αυτή την περιουσία την έχουν βάλει στο μάτι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαμαντόπουλος.

 

……………………………………………

 

Ποιος είναι

 

Ο συνταξιούχος χειρουργός είναι ένα πρόσωπο αναγνωρισμένης δράσης και προσφοράς στην Ιεράπετρα και σε όλη την Κρήτη. Είναι πρόεδρος του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ιεράπετρα και εργάστηκε για χρόνια ως χειρουργός στο νοσοκομείο της πόλης, πρωτοστατώντας στους αγώνες εναντίον της συνεχούς υποβάθμισής του, ειδικά μετά το σχέδιο των συγχωνεύσεων επί υπουργίας Λοβέρδου. Λόγω των τεράστιων ελλείψεων στο νοσοκομείο, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και σήμερα, μετά τη συνταξιοδότησή του, καλείται να συνδράμει σε περιπτώσεις δύσκολων χειρουργείων, βοηθώντας τους συμπολίτες του με όποιον τρόπο είναι εφικτός. Είναι δημιουργός και «ψυχή» του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της πόλης, που λειτουργεί ήδη επί έναν χρόνο. Το 2010 βραβεύτηκε ως Γεραπετρίτης της Χρονιάς για την εθελοντική του δράση, ενώ πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο στηρίζει την υποψηφιότητά του για την αμισθί θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού.

 

Scroll to top