20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η έρευνα στους ιδιώτες!

      Pin It

Βορά στις ορέξεις ιδιωτών ετοιμάζεται να προσφέρει τον νευραλγικό χώρο της έρευνας η κυβέρνηση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των ερευνητών και των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα δείχνουν την αντίθεσή τους και διαμορφώνουν το κλίμα που θα επικρατήσει κατά τη διαβούλευση. Κοινή εκτίμηση είναι ότι το νομοσχέδιο που αφορά τους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας απαξιώνει το δημόσιο ερευνητικό σύστημα και το μετατρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες υπό την εποπτεία δήθεν του κράτους. Ταυτόχρονα, εμπορευματοποιείται η έρευνα, αφού θα συνδέεται στενά με ιδιωτικές επιχειρήσεις και η ακαδημαϊκή και επιστημονική έρευνα μετατρέπεται σε επιχειρηματική, με αναπόφευκτη την εξάρτηση από τους όρους των χρηματοδοτών.

 

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αφορούν την επόμενη εξαετία και το νομοσχέδιο συντάσσεται με τέτοιους όρους ώστε αυτά τα κονδύλια να τα εκμεταλλευτούν ιδιώτες. Οι ρυθμίσεις του είναι σκανδαλώδεις, π.χ. η δυνατότητα που παρέχεται στα ερευνητικά κέντρα για απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών και προμηθειών, μέσα από μυστικές συνεδριάσεις και καθ' υπέρβασιν για τις δημόσιες συμβάσεις. Επίσης ορίζει και επιβάλλει επιχειρηματικούς όρους στη βιωσιμότητα (αναζήτηση ιδίων πόρων). Αγνοεί κατ' αυτόν τον τρόπο την πλειονότητα των υφιστάμενων ερευνητικών οργανισμών. Οτι το κράτος θα έχει την εποπτεία είναι καθαρή παραπλάνηση, αφού η δομή και η λειτουργία θα είναι επιχειρηματικές.

 

Οι συντάκτες φαίνεται να αδιαφορούν για το γεγονός ότι απαιτούνται χρόνος και πόροι για την κατάρτιση των ερευνών και επιλέγουν τις δραστικές περικοπές προσλήψεων στα δημόσια ιδρύματα. Αρνούνται να διαχωρίσουν την πολιτική τους από την έρευνα και να δεχθούν το γεγονός ότι οι καρποί της δεύτερης δεν είναι επικοινωνιακοί αλλά μόχθος πολλών γενεών. Καρφί δεν τους καίγεται που τα πιο φωτεινά μυαλά της χώρας θα μετακινηθούν προς τον Βορρά της Ευρώπης ή προς άλλες ηπείρους. Και, επιτέλους, σκοπός της έρευνας και της καινοτομίας δεν είναι μόνο η εξασφάλιση οικονομικών πόρων αλλά η δημιουργία που ευνοεί και ωφελεί ολόκληρη την κοινωνία.

 

Η καταστροφή στην έρευνα και την καινοτομία που «προετοιμάζει» η κυβέρνηση θα είναι εθνική καταστροφή. Ως εκ τούτου το νομοσχέδιο οφείλει να αποσυρθεί. Η έρευνα δεν πρέπει να έχει σχέση με μνημόνια, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις. Είναι εθνικό κεφάλαιο και ο δημόσιος χαρακτήρας του οφείλει να διαφυλαχτεί.

 

Scroll to top